Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνταγματική διάσωση των…πακέτων

Το πανίσχυρο δικαστήριο της Γερμανίας "διέσωσε" τα υπάρχοντα πακέτα διάσωσης στην ευρωζώνη, αλλά όχι και τα μελλοντικά. Τι σημαίνει η ετυμηγορία της Καρλσρούης και πώς διαμορφώνει τη φθινοπωρινή "ατζέντα" Merkel.

  • Quentin Peel (Βερολίνο)
Συνταγματική διάσωση των…πακέτων
Το πανίσχυρο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε σειρά ενστάσεις στα πακέτα διάσωσης που έχει συμφωνήσει η ευρωζώνη να διαθέσει στην Ελλάδα και σε άλλα υπερχρεωμένα μέλη του ευρώ.

Στην πολυαναμενόμενη ετυμηγορία, οι δικαστές της Καρλσρούης αποφάσισαν ότι τα εν λόγω μέτρα δεν παραβιάζουν τις εξουσίες της γερμανικής βουλής Bundestag επί του προϋπολογισμού.

Αποφάσισαν, όμως, επίσης ότι στο μέλλον η επιτροπή προϋπολογισμού της Bundestag πρέπει να δώσει προηγουμένως την έγκρισή της για οποιεσδήποτε τυχόν οικονομικές εγγυήσεις προσφέρει η Γερμανία για δάνεια προς τους 16 εταίρους της στην ευρωζώνη.

Ο κ. Andreas Vosskuhle, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη οριακά. "Δεν θα πρέπει να εκληφθεί εσφαλμένα ως συνταγματική λευκή επιταγή, που θα εξουσιοδοτεί περισσότερα μέτρα σωτηρίας", δήλωσε.

Πρόκειται, πάντως, για μια μεγάλη νίκη της γερμανικής κυβέρνησης και αίρει τα εμπόδια για το σχέδιο διάσωσης των 110 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα καθώς και για τη χρήση των 440 δισ. ευρώ του European Financial Stability Facility (EFSF) για την προσφορά μεγαλύτερης βοήθειας στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Επιπλέον, ανοίγει τον δρόμο στο γερμανικό κοινοβούλιο για εγκρίσεις μέτρων επέκτασης των εξουσιών του EFSF.

Ο κ. Carsten Brzeski, senior economist της ING Βελγίου, τόνισε ότι η απόφαση δεν ισοδυναμεί με πράσινο φως για τυχόν μελλοντικά πακέτα διάσωσης. Συγκεκριμένα, ανέφερε: "Η σημερινή απόφαση προσφέρει κάποια ανακούφιση στις αγορές, καθώς αποτρέπεται το σενάριο του απόλυτου χάους, αλλά δεν πρέπει να δημιουργήσει ευφορία… Οι αυξημένες εξουσίες του γερμανικού κοινοβουλίου σε μελλοντικές διασώσεις θα βρουν αμέσως μιμητές σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, υπονομεύοντας τη δυναμική του ενισχυμένου EFSF καθώς και του μόνιμου μηχανισμού European Stability Mechanism, που θα το αντικαταστήσει μετά το 2014". Πάντως, η απόφαση οπωσδήποτε ανοίγει τον δρόμο για να εγκρίνει η Bundestag τις νέες μεταρρυθμίσεις στο EFSF στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η κ. Merkel έχει να αντιμετωπίσει τρεις πολύ δύσκολες εβδομάδες για να εξασφαλίσει τη στήριξη των ίδιων των υποστηρικτών της, όσον αφορά στα νέα μέτρα για την κρίση χρεών, τα οποία συμφώνησαν οι ηγέτες της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα.

Εξαιτίας ανταρσίας στον κεντροδεξιό συνασπισμό της καγκελαρίου, 19 μέλη του χριστιανοδημοκρατικού κόμματός της και έξι μέλη του συνεργαζόμενου φιλελευθέρου δημοκρατικού κόμματος απέρριψαν το αίτημά της για κοινοβουλευτική στήριξη τη Δευτέρα.

Κορυφαία στελέχη του κόμματός της επιμένουν ότι η καγκελάριος θα κερδίσει την κυβερνητική πλειοψηφία στις 29 Σεπτεμβρίου, όταν η Bundestag ψηφίσει επί του πακέτου για την ευρωζώνη. Εάν όμως 25 μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού απόσχουν ή ψηφίσουν εναντίον, η κ. Merkel θα απολέσει την πλειοψηφία της καγκελαρίας και η αντιπολίτευση θα ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Η Bundestag θα ψηφίσει επί των μεταρρυθμίσεων του EFSF στις 29 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας τις ακόμη πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας καθώς και για τον νέο μόνιμο μηχανισμό διασώσεων για αργότερα.

Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ψηφοφορία για το ελληνικό πακέτο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τον Οκτώβριο, οπότε και θα έχουν διευθετηθεί οι τελικές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Όσο για την επικύρωση του European Stability Mechanism, δεν αναμένεται πριν από τον Δεκέμβριο. Οι πολέμιοι των προγραμμάτων διάσωσης ισχυρίζονται ότι αυτή η ψηφοφορία για το ESM θα είναι και η πιο σημαντική όλων, διότι το EFSF είναι απλώς ένας πρόσκαιρος μηχανισμός.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v