Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο εμφύλιος στην ΕΚΤ έδιωξε τον J. Stark

Η παραίτηση Stark φανέρωσε το μεγάλο ρήγμα που έχει δημιουργήσει στην ΕΚΤ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και χτύπησε συναγερμό στον επενδυτικό κόσμο. Ποια θα είναι η τύχη του προγράμματος μετά τις εξελίξεις;

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη), Gerrit Wiesmann (Βερολίνο)
Ο εμφύλιος στην ΕΚΤ έδιωξε τον J. Stark
Μεγάλο πλήγμα δέχτηκε η ΕΚΤ από την αιφνιδιαστική παραίτηση του Γερμανού αξιωματούχου του ανώτατου συμβουλίου της, μετά τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει όσον αφορά στις αμφιλεγόμενες εξαγορές κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα.

Ο κ. Jurgen Stark δήλωσε ότι θα παραιτηθεί από το εξαμελές εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ για προσωπικούς λόγους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η αποχώρησή του αποκαλύπτει το μέγεθος της εσωτερικής διαμάχης που επικρατεί στην ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, που τον περασμένο μήνα διευρύνθηκε για να περιλάβει τα ομόλογα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Τα καίρια ερωτήματα που απασχολούν τώρα τους επενδυτές είναι εάν η αποχώρησή του θα διευκολύνει τις εξαγορές κρατικών ομολόγων, καθώς θα σταματήσουν να εκφράζονται αντιρρήσεις, ή αν θα τις εμποδίσει, αφού θα βγει στην επιφάνεια το ρήγμα στην ΕΚΤ.

Ο κ. Stark είχε αντιταχθεί στο πρόγραμμα από τον περασμένο Μάιο όπου υιοθετήθηκε, αλλά μέχρι την Παρασκευή παρέμενε πιστός στον διοικητή της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet.

Η αποχώρησή του κινδυνεύει να αυξήσει τον συναγερμό τόσο στη Γερμανία όσον αφορά στα βήματα που κάνει η ΕΚΤ για να τονώσει την ευρωζώνη όσο και στους επενδυτές για τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει εντός της κεντρικής τράπεζας.

Το ευρώ βούλιαξε αντιδρώντας στην είδηση.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ο 63χρονος κ. Stark θα παραμείνει στη θέση του έως ότου διοριστεί ο διάδοχός του. Η 8ετής θητεία του επρόκειτο να λήξει τον Μάιο του 2014.

Τον αντικαταστάτη του θα διορίσουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, πάντως κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο διάδοχος θα είναι οπωσδήποτε Γερμανός, αν και η καγκελάριος κ. Angela Merkel δεν έχει ανακοινώσει ακόμη κανένα όνομα. "Θα πρέπει να είναι ικανός, πεπειραμένος στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή θέματα και καλός στην εφαρμογή αποφάσεων", είπε ο αξιωματούχος.

Ένα πρόσωπο που ταιριάζει σε αυτήν την περιγραφή είναι ο κ. Jorg Asmusen, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για διεθνή θέματα και βετεράνος της δημοσιονομικής κρίσης. Έχει συνεργαστεί στενά με τον κ. Jens Weidmann, που ήταν ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της κ. Merkel πριν αναλάβει τη γερμανική κεντρική τράπεζα Bundesbank, στις αρχές του χρόνου. Ο κ. Weidmann είχε επίσης ταχθεί κατά του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Μία μέρα πριν, την Πέμπτη, ο κ. Trichet προχώρησε σε δραματικές δηλώσεις υπεράσπισης των πράξεων της ΕΚΤ, η οποία επικρίνεται ευρέως από πολιτικούς και ΜΜΕ της Γερμανίας. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτή η... θερμή αντίδραση του κ. Trichet συνέβαλε στην αποχώρηση του κ. Stark.

Από τότε όπου ξεκίνησε το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών ομολόγων, η ΕΚΤ έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 129 δισ. ευρώ. Γερμανοί αξιωματούχοι, όπως ο κ. Stark, φοβούνται ότι με αυτό το πρόγραμμα η ΕΚΤ προχωρά πολύ βαθιά στη δημοσιονομική πολιτική, με τον κίνδυνο να καταλήξει να κάνει διασώσεις κρατών όπως η Ιταλία.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v