Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το παρασκήνιο μιας διχασμένης Ευρώπης

Δύο συναντήσεις κορυφής μέσα σε μία εβδομάδα θα πραγματοποιήσει η Ευρώπη. Αιτία η αδυναμία της Γερμανίας και της Γαλλίας να καταλήξουν σε συμφωνία για το EFSF. Εξαντλητικό το παρασκήνιο.

  • Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Gerrit Wiesmann (Βερολίνο)
Το παρασκήνιο μιας διχασμένης Ευρώπης
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποχρεώνονται να πραγματοποιήσουν δεύτερη σύνοδο κορυφής, ίσως και την Τετάρτη, εξαιτίας της αδυναμίας της Γερμανίας και της Γαλλίας να καταλήξουν σε συμφωνία για το πώς θα αυξηθούν οι πιστωτικές δυνατότητες του ταμείου διασώσεων των 440 δισ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η πολυαναμενόμενη σύνοδος της Κυριακής, που είχε στόχο την ολοκλήρωση του σχεδίου τόνωσης της ευρωζώνης, θα πραγματοποιηθεί. Όμως, κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν θα ληφθούν ουσιώδεις αποφάσεις για την τόνωση των πόρων του ταμείου EFSF, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους εναντίον μεγάλων τραπεζών της ευρωζώνης και της ιταλικής αγοράς ομολόγων.

"Δεν θα ληφθούν αποφάσεις", ανέφερε ο Γερμανός αξιωματούχος. "Αυτό θα γίνει το νωρίτερο την Τετάρτη". Γάλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η δεύτερη σύνοδος θα λάβει χώρα πριν από την Πέμπτη.

Ερωτηθείς γιατί και πάλι θα πραγματοποιήσουν την πρώτη σύνοδο, ο Γερμανός αξιωματούχος απάντησε: "Αυτή είναι καλή ερώτηση. Ο Sarkozy τη θέλει".

Άλλος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ωστόσο, επέμεινε ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη σύνοδο και διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση πως οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πιεστούν να δεχτούν απομείωση 50% στα ομόλογά τους.

Με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Nicolas Sarkozy, το Παρίσι ανέφερε ότι στόχος της συνόδου της Κυριακής είναι «να συζητηθεί σε βάθος» το πολυσυζητημένο σχέδιο και όχι να ληφθούν αποφάσεις, γεγονός που θα γίνει σε δεύτερη φάση.

Οι διχογνωμίες για το EFSF έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς ορισμένοι παράγοντες προειδοποίησαν πως η αλλαγή του σχεδίου ίσως να μην είναι αποτελεσματική.

Πηγές αναφέρουν ότι το πρόγραμμα άρχισε να διαταράσσεται εξαιτίας φόβων ότι θα κοστίσει στη Γαλλία την πολύτιμη αξιολόγηση ΑΑΑ. Η δυνατότητα του EFSF να αντλεί κεφάλαια για διασώσεις με χαμηλά επιτόκια συνδέεται άμεσα με τα ΑΑΑ της Γαλλίας και της Γερμανίας, οπότε μια γαλλική υποβάθμιση θα οδηγούσε σε κατάρρευση όλο το σύστημα διασώσεων.

Τις τελευταίες μέρες, η Γαλλία έχει κάνει ανανεωμένες προσπάθειες να αλλάξει το σχέδιο, γυρίζοντας σε μια προηγούμενη πρόταση που θα δώσει στο ταμείο πρόσβαση στους απεριόριστους πόρους της ΕΚΤ, ώστε να αυξήσει τα πυρομαχικά του.

Η ΕΚΤ και η Γερμανία όμως είναι αντίθετες και η αντιπαράθεση οδήγησε σε εντάσεις στη συνάντηση που κανονίστηκε την τελευταία στιγμή στη Φρανκφούρτη την Τετάρτη. «Δεν πήγε καλά η συνάντηση», δήλωσε Ευρωπαίος παράγοντας.

Εξαιτίας της αντιπαράθεσης, η κ. Merkel δεν μπόρεσε να παρουσιάσει στην Bundestag τις πλήρεις λεπτομέρειες του προγράμματος για το EFSF. Η γερμανική νομοθεσία απαιτεί να λάβει το πράσινο φως από το κοινοβούλιο η κ. Merkel, ώστε να συμφωνήσει σε μεγάλες μεταβολές του ταμείου. Και η Γερμανίδα καγκελάριος, με βάση τους παρατηρητές, δεν έχει αρκετό χρόνο να το παρουσιάσει στην Bundestag.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v