Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Πολύ πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από τo ευρώ

Το ελληνικό πρόγραμμα αποτυγχάνει. Η κυβέρνηση Παπαδήμου ίσως είναι η πιο μάταιη στην Ιστορία. Επενδυτές και αξιωματούχοι μπορεί να μην το θέλουν, αλλά θα πρέπει να προετοιμάζονται για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

  • Lex
Lex: Πολύ πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από τo ευρώ
Οι επενδυτές ανησυχούσαν για δύο εξελίξεις την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κόσμος τρόμαξε όταν το κόστος δανεισμού της Ιταλίας ξεπέρασε το 7%, ποσοστό που ίσως να οδηγεί στον μηχανισμό στήριξης. Πρόκειται, όμως, για μία τεχνική και τελικά ίσως ασήμαντη εξέλιξη. Η πραγματικά ανησυχητική είδηση ήρθε από την Ελλάδα, όπου ανακοινώθηκε ότι το επίσημο ποσοστό της ανεργίας άγγιξε το 18,4%.

Δεδομένων των ύποπτων πρακτικών στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 20%. Το επίσημο μέγεθος αφορά τον Αύγουστο, όταν ο τουρισμός -και κατά συνέπεια η απασχόληση- κορυφώνεται. Η κατάσταση αδιαμφισβήτητα θα είναι χειρότερη τον Δεκέμβριο. Οι επενδυτές και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να συλλογιστούν τις επιπτώσεις.

Κατ’ αρχάς, αποδεικνύεται ότι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται. Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες να πετύχει η Αθήνα τους στόχους του πακέτου στήριξης είναι ακόμα πιο λίγες. Η Ελλάδα όρισε τον Λουκά Παπαδήμο στην πρωθυπουργία, έναν τεχνοκράτη ήπιων τόνων. Η εντολή του, όμως, περιορίζεται στην εφαρμογή των προϋποθέσεων που θέτουν οι πιστωτές της Ελλάδας. Επιπλέον, οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, καθώς θα διεξαχθούν εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου. Είναι ίσως οι πιο μάταιες 100 ημέρες εξουσίας στην Ιστορία.

Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι προετοιμάζεται εν κρυπτώ μία μικρότερη ευρωζώνη ως αποτέλεσμα της κρίσης χρέους. Καθώς, όμως, προστίθεται πολιτικό χάος στην οικονομική ασυνέπεια, οι εξελίξεις στην Αθήνα, στη Ρώμη, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο ουσιαστικά επιταχύνουν και δεν αποτρέπουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Επενδυτές και αξιωματούχοι μπορεί να μην καλωσορίζουν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, όμως θα πρέπει να προετοιμάζονται γι' αυτό. Το ευρώ θα επιβιώσει από την κρίση χρέους. Όμως, είναι πιθανόν η ευρωζώνη να μην επιβιώσει με τη μορφή που την ξέρουμε.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v