Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο επενδυτικός κόσμος χωρίς τα "ΑΑΑ"

Εάν υλοποιηθεί η απειλή της S&P, η ανώτατη αξιολόγηση στην ευρωζώνη θα είναι "ΑΑ+". Το καλοκαίρι υποβαθμίστηκαν οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία πριν από μία δεκαετία. Μένει η Βρετανία, με τα γνωστά, σε όλους, προβλήματα.

  • James Mackintosh
Ο επενδυτικός κόσμος χωρίς τα ΑΑΑ
Το «ΑΑ+» φαίνεται πως είναι πλέον το νέο ταβάνι. Τουλάχιστον στην ευρωζώνη, φαίνεται πως η ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση θα είναι «ΑΑ+» αντί για «ΑΑΑ». Η Standard & Poor’s, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης που υποβάθμισε το καλοκαίρι την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε τις εναπομείνασες έξι ευρωπαϊκές χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ» - Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο – ότι μπορεί σύντομα να υποβαθμιστούν.

Για τους επενδυτές, η υποβάθμιση αυτή αποτυπώνει το οφθαλμοφανές: ότι πλέον δεν υπάρχει στην ευρωζώνη τοποθέτηση μηδενικού κινδύνου. Ακόμη και η Radobank, η τελευταία ευρωπαϊκή επιχείρηση με την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση, υποβαθμίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Για τα μεγαλύτερα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης, η απειλή υποβάθμισης αν και ντροπιαστική, δεν αποτελεί σοβαρή απειλή στις δυνατότητες χρηματοδότησης. Ακόμη κι αν γίνει τελικά η υποβάθμιση, οι κυβερνήσεις με αξιολόγηση «ΑΑ+» θα έχουν τους πιο ασφαλείς τίτλους εντός ευρωζώνης.

Παράλληλα, θα έχουν ελάχιστο ανταγωνισμό άλλες χώρες, καθώς η Βρετανία, είναι η επόμενη οικονομία με αξιολόγηση «ΑΑΑ», γεγονός που προκαλεί εντύπωση δεδομένων των οικονομικών της προβλημάτων. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία – η οποία είχε υποβαθμιστεί πριν από μία δεκαετία – εξακολουθούν να αντλούν κεφάλαια με αποδόσεις σε σχεδόν ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο και για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το οποίο δυσκολεύεται να συγκεντρώσει κεφάλαια με λογικό κόστος παρά το ότι έχει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση. Ενδεχόμενη υποβάθμιση θα έπληττε ακόμη περισσότερο τη δυνατότητά του EFSF να βοηθήσει την περιφέρει της ευρωζώνης και σίγουρα θα ακολουθούσε πτωτικά και η δική του αξιολόγηση.

Το ευρύτερο θέμα για τους επενδυτές είναι ποια τοποθέτηση θεωρείται πλέον «μηδενικού κινδύνου». Τα πιο διαδεδομένα μοντέλα στηρίζονται σε ένα θεωρητικό οικοδόμημα που χρησιμοποιεί τις αποδόσεις των αμερικανικών Treasuries ως βάση για το χτίσιμο χαρτοφυλακίων σύμφωνα με τα αναμενόμενα premium που θα μπορούσαν να αποκομίσουν από ακίνητα, μετοχές ή άλλες τοποθετήσεις.

Η υποβάθμιση των ΗΠΑ κλόνισε την εμπιστοσύνη σε αυτά τα μοντέλα αλλά δεν την κατέστρεψε. Ενδεχομένως, οι πιθανές υποβαθμίσεις στην Ευρώπη θα επισημάνουν για μία ακόμη φορά πόσο λάθος είναι να θεωρούμε ότι υπάρχουν τοποθετήσεις μηδενικού κινδύνου και την ματαιότητα αυτών των μοντέλων που βασίζονται σε αυτή την αρχή.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v