Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία:Χτυπά την πόρτα της εξόδου από την ΕΕ

Από τη Μεσίνα μέσα από το Μάαστριχτ και μέχρι προχθές η Βρετανία κατάφερνε χάρη στην αίγλη και στη διπλωματία της να είναι "μέσα κι έξω" από το ευρωπαϊκό κλαμπ. Η διαδρομή αυτή τελείωσε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

  • Philip Stephens
Βρετανία:Χτυπά την πόρτα της εξόδου από την ΕΕ
Το τούνελ της Μάγχης γέμισε ομίχλη. Η νησιωτική Ευρώπη απομονώνεται από την ηπειρωτική για άλλη μία φορά. Αυτή η περιγραφή έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές για να χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά της Μ. Βρετανίας έναντι της Ευρώπης. Έτσι έγινε και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Το βέτο του κ. David Cameron σε ένα σύμφωνο της Ε.Ε. για τη δημοσιονομική ενοποίηση αφήνει τη Βρετανία ελεύθερη να αρμενίζει στη γαλάζια θάλασσα. Όχι ότι τα πράγματα θα γίνουν ακριβώς έτσι. Ποτέ δεν γίνονται…

Πάντως, από όποια πλευρά του τούνελ κι αν κοιτάξουμε, η σύνοδος των Βρυξελλών ήταν το αποφασιστικό σημείο καμπής στη σχέση της Βρετανίας με τους γείτονές της. Στο ιδρυτικό συνέδριο της Ε.Ε., στη Μεσίνα, είναι η πρώτη φορά όπου η Βρετανία αποφασίζει να κάνει στην άκρη. Τότε, όπως και τώρα, ο πρωθυπουργός της είχε αποφασίσει ότι η χώρα θα τα καταφέρει καλύτερα στον κόσμο αν δεν κουβαλάει το βάρος των ηπειρωτικών εταίρων της.

Τώρα, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις εκτός της Ευρώπης οφείλουν να θέσουν στον εαυτό τους ένα ερώτημα το οποίο, παρά τα περιστασιακά καβγαδάκια με την Ένωση, μέχρι χθες αδιανόητο θεωρούνταν: η Βρετανία θα εξακολουθεί να αποτελεί τμήμα της Ε.Ε. σε 5 ή σε 10 χρόνια από σήμερα; Προσωπικώς, πολύ αμφιβάλλω. Γιατί, αναρωτιόταν ένας τραπεζίτης, να θέλουν να επενδύουν στη Βρετανία οι εταιρίες που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες στην Ευρώπη;

Από τη μία πλευρά του τούνελ, το βέτο Cameron ήταν η στιγμή όπου η Βρετανία ξεκίνησε τον μακροχρόνιο αποχαιρετισμό της στην Ευρώπη. Από την άλλη πλευρά, ήταν η στιγμή όπου η Ευρώπη αποχαιρέτισε τη Βρετανία.

Το αποτέλεσμα είναι και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο. Από την ώρα όπου ενεργοποίησε το δικαίωμα μη συμμετοχής (opt out) στο ενιαίο νόμισμα, στο Μάαστριχτ, πριν από περίπου 20 χρόνια, η Βρετανία έχει καταφέρει με την αίγλη της ισχύος και την επιδεξιότητα της διπλωματίας της να είναι και μέσα και έξω από το ευρωπαϊκό κλαμπ. Η απόφαση του κ. Cameron να αφήσει μία κενή θέση στο τραπέζι των συνομιλιών για τη δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης αποτελεί το τέρμα αυτής της διαδρομής.

Σε αυτό το σημείο, είναι απαραίτητο να βάλουμε έναν αστερίσκο. Η υπόθεση όσων κάθισαν στο τραπέζι της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα καταφέρουν πράγματι να διασώσουν το ενιαίο νόμισμα και να δημιουργήσουν πιο ενοποιημένη πολιτική σχέση. Το εγχείρημα όμως θα μπορούσε να αποτύχει. Ορισμένοι θα θεωρήσουν ότι, με τη μικρή πρόοδο που έγινε στη σύνοδο της Παρασκευής, οι πιθανότητες διαμορφώνονται τώρα εναντίον του ευρώ. Και αν καταρρεύσει αυτό το εγχείρημα, θα καταρρεύσουν και όλες οι άλλες φιλοδοξίες των 17. Αν όμως όχι, η Βρετανία ποτέ δεν ήταν τόσο απομονωμένη όσο σήμερα.

Βεβαίως, τον κ. Cameron θα υποδεχτούν με θερμό χειροκρότημα οι Συντηρητικοί βουλευτές, όταν καταθέσει τα αποτελέσματα της συνόδου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ορισμένοι παρατηρητές αναφέρουν ότι ήταν ακριβώς ο φόβος της αντίδρασης του κόμματος των σκεπτικιστών που έβαλε τον κ. Cameron στη γωνία στις Βρυξέλλες. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι πολλοί οι Τόριδες ευρωσκεπτικιστές που θα ενθουσιαστούν με τη βρετανική απομόνωση.

Ας απολαύσει ο πρωθυπουργός το χειροκρότημα, όσο ακούγεται ακόμη. Η βρετανική κυβέρνηση θα έρθει πλέον αντιμέτωπη με επιπτώσεις χιονοστιβάδας. Για τη διογκούμενη μάζα των σκληρών ευρωσκεπτικιστών, αυτό είναι μόνο η αρχή. Τώρα που η Βρετανία αυτοτοποθετείται εκτός του κεντρικού έργου της οικονομικής ενοποίησης, γιατί να μην ξανανοίξει η συζήτηση και περί όλων των υπόλοιπων ζητημάτων;

Λογικό. Αν 20 και πάνω κράτη της Ευρώπης πετύχουν να χτίσουν μια πολιτική ένωση, θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί εκεί μία θέση για την ημιαποσχισμένη Βρετανία. Όσο για την προστασία των συμφερόντων του χρηματοπιστωτικού κέντρου του City του Λονδίνου, από τις... λεηλασίες του Παρισιού και της Φρανκφούρτης, που τόσο φοβάται ο κ. Cameron, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί με τη Βρετανία κλειδωμένη έξω από τις αίθουσες των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική μορφή της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής ρύθμισης.

Και ποια είναι η θέση του κ. Nick Clegg των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών; Ο κ. Clegg, ως εταίρος του κ. Cameron στην κυβέρνηση συνασπισμού και ισχυρός υποστηρικτης της βρετανικής συμμετοχής στην Ευρώπη, θα λειτουργήσει σαν αντίβαρο στους ευρωσκεπτικιστές. Ωστόσο, όπως και η Βρετανία στην Ευρώπη, ο κ. Clegg έχει μέχρι στιγμής μείνει έξω από την αίθουσα.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v