Νομίσματα: Χωρίς ξακάθαρο φαβορί η χρονιά

Το 2011 διαψεύσθηκαν σχεδόν όλες οι προβλέψεις για την αγορά συνάλλαγματος. Αιτία: Η πολιτική αποδείχθηκε πιο ισχυρή κινητήριος δύναμη από την οικονομία. Άραγε θα συμβεί το ίδιο και το 2012;

  • LEX
Νομίσματα: Χωρίς ξακάθαρο φαβορί η χρονιά
Όταν ο Alan Greenspan είπε στο Κογκρέσο το 2002 ότι «ενδέχεται να υπάρξουν περισσότερες προβλέψεις για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες με λιγότερη επιτυχία από ότι οποιαδήποτε άλλη οικονομική μεταβλητή», οι αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος δεν ενθουσιάστηκαν. Μετά το 2011 θα πρέπει να παραδεχθούν ότι ο πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είχε δίκιο.

Το 2011 ήταν η χρονιά κατά την οποία το ευρώ αψήφησε την κρατούσα άποψη για την επικείμενη καταστροφή που απειλεί την ευρωζώνη, παρά το ότι τα κεφάλαια έρρεαν στην Ελβετία αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα της χώρας να ανακόψει το ράλι του φράγκου. Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές, που είχαν ήδη πληγεί από την παρέμβαση της Ιαπωνίας – την μεγαλύτερη από το 2004 για να ανακοπεί το ράλι του γεν- κατέγραψαν και πάλι ζημίες.

Αυτή ήταν επίσης η χρονιά κατά την οποία το αγαπημένο μακροπρόθεσμο στοίχημα των αγορών - η περαιτέρω άνοδος του κινεζικού γουάν- δεν πέτυχε. Τα «αγαπημένα» νομίσματα και άλλων αναδυόμενων αγορών, όπως της Βραζιλίας και του Μεξικού επίσης απογοήτευσαν (με απώλειες 11% έναντι του δολαρίου και πτώση 7% και 8% αντιστοίχως έναντι του ευρώ).

Το δολάριο ήταν ο μεγαλύτερος νικητής. Καθώς πολλαπλασιάζονταν τα προβλήματα της ευρωζώνης, τα διεθνή κεφάλαια επέστρεφαν στην ασφάλεια των ΗΠΑ. Σε εμπορικά σταθμισμένους όρους, το δολάριο προσφάτως ξεπέρασε τον κινούμενο μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.

Τις τελευταίες δύο φορές που συνέβη αυτό, ήταν περίοδοι με έντονη αναστάτωση στις αγορές: μετά την κατάρρευση της Lehman και πριν το πρώτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα. Το ερώτημα που θα βασανίζει άπαντες βραχυπρόθεσμα είναι εάν και τώρα έχουμε έναν προάγγελο αρνητικών εξελίξεων.

Όταν ο κ. Greenspan «επιτέθηκε» εναντίον των όσων διατυπώνουν προβλέψεις για την αγορά συναλλάγματος, δήλωσε ότι το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο συνεπές μοντέλο που να αποφέρει αποτελέσματα. Για τους αναλυτές που παρουσιάζουν στους πελάτες τους την στρατηγική για το 2012, η μεγαλύτερη απειλή είναι αυτή που επικράτησε και το 2011: ότι η πολιτική αποδεικνύεται πιο σημαντική από την οικονομία. Δεν υπάρχει κανένα λογισμικό ή στατιστικό μοντέλο που να υποδεικνύει το τι θα πράξει η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v