Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αμερική δεν θα τσιμπήσει το δόλωμα του Ιράν

Το Ιράν προκαλεί διαρκώς την Αμερική τις τελευταίες ημέρες, αλλά η ένταση δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Η Τεχεράνη μπλοφάρει και είναι πολύ απίθανο να εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ στο άμεσο μέλλον.

  • Ian Bremmer και Cliff Kupchan*
Η Αμερική δεν θα τσιμπήσει το δόλωμα του Ιράν
Το Ιράν προκαλεί διαρκώς την Αμερική τις τελευταίες ημέρες. Ο ιρανικός στρατός απειλεί να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ και η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δεν μπορούν να επιστρέψουν στον Κόλπο. Όμως, το Ιράν μπλοφάρει. Είναι πολύ απίθανο να εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΗΠΑ ή το Ισραήλ στο άμεσο μέλλον.

Η Τεχεράνη είναι πράγματι οργισμένη και η οργή της κλιμακώνεται διαρκώς τους τελευταίους μήνες. Η τελευταία και ισχυρότερη αφορμή ήταν το νομοσχέδιο κυρώσεων που υπέγραψε ο Πρόεδρος Barack Obama στις 31 Δεκεμβρίου, που θα κάνει δυσκολότερη και ακριβότερη για το Ιράν την πώληση του πετρελαίου του.

Ο νόμος χτυπάει την καρδιά της οικονομίας: τα πετρελαϊκά έσοδα. Η κίνηση, αναμφίβολα, κλόνισε τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον στενό του κύκλο, και τους έκανε να αντιδράσουν, όπως ήταν αναμενόμενο, ταράζοντας τις αγορές και τους διπλωμάτες της Δύσης.

Όμως, το Ιράν δεν θέλει πόλεμο. Οι στρατιωτικές εμπλοκές στα Στενά του Ορμούζ θα μπλόκαραν και τη δική του δυνατότητα εξαγωγής πετρελαίου. Επιχείρηση να κλείσουν τα Στενά θα ήταν άκαρπη, γιατί το αμερικανικό ναυτικό θα τα άνοιγε μέσα σε εβδομάδες. O πόλεμος θα εξαπλωνόταν εύκολα και θα κατέληγε σε επίθεση εναντίον του «διαμαντιού στο στέμμα» του Ιράν, του πυρηνικού του προγράμματος.

Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είναι απολύτως απασχολημένος με τα εσωτερικά της χώρας, όπου η ισοτιμία διολισθαίνει και τα μέλη της ελίτ τρώγονται μεταξύ τους. Ο βασικός στόχος της Τεχεράνης είναι να τρομάξει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της και να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων. Και παρά τις πολεμοχαρείς δηλώσεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι το καθεστώς θέλει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δείχνοντας ότι υπάρχουν δύο δρόμοι στην πολιτική της χώρας.

Για να γίνει πόλεμος, το Ιράν θα χρειαστεί αντίπαλο, αλλά ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ ενδιαφέρονται, άμεσα τουλάχιστον. Το Ισραήλ είναι ικανοποιημένο με τις νέες πετρελαϊκές κυρώσεις. Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμα στρατιωτικά στελέχη τάσσονται κατά επίθεσης στο Ιράν, ο αμερικανικός λαός δεν έχει όρεξη για άλλο πόλεμο και πιθανή διαμάχη στον Περσικό Κόλπο θα προκαλούσε εκτίναξη στις τιμές του πετρελαίου, ρίχνοντας σε απόλυτη ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

Οπωσδήποτε, όμως, ένας κακός υπολογισμός, είτε από το Ιράν, είτε από τις ΗΠΑ, μπορεί να προκαλούσε διαμάχη. Σε ένα πιο μακρινό μέλλον, ενδεχόμενη πρόοδος που δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί, στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ίσως προκαλέσει σύρραξη.

Πάντως, πολλοί παρατηρητές ερμηνεύουν εσφαλμένα την ένταση στον Περσικό Κόλπο. Το Ιράν ρίχνει δόλωμα, αλλά ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ θα τσιμπήσουν.


(*)Ο κ. Ian Bremmer είναι Πρόεδρος του Eurasia Group και ο κ. Cliff Kupchan είναι διευθυντής του Συμβουλίου Πολιτικού Κινδύνου.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v