Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει νέα Lehman Brothers

Κάθετη διαφωνία του Desmond Lachman στην προτροπή της στήλης Lex να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ. Μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει ντόμινο που θα συμπαρασύρει το σύνολο του ευρωπαϊκού χρέους.

  • Του Desmond Lachman
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει νέα Lehman Brothers
Κύριοι, η εκτίμηση της στήλης LEX (σχετικό άρθρο στις 30 Δεκεμβρίου) ότι ελεγχόμενη ελληνική έξοδος από το ευρώ θα είναι διαχειρίσιμη, επειδή η Ελλάδα αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, μοιάζει πολύ με την αδιαφορία που είχε προηγηθεί της κατάρρευσης της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008.

Θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει σε πραγματική μετάδοση και στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, η οποία θα προκαλούσε ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση. Τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως ακριβώς συνέβη με την ευρέως αναμενόμενη κατάρρευση της Lehman Brothers, που επίσης θεωρήθηκε συγκριτικά μικρή αμερικανική τράπεζα, όμως πυροδότησε κύμα μετάδοσης στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών στο κρατικό χρέος των 450 δισ. δολ. - σημειωτέον, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική χρεοκοπία στην Ιστορία. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως θα διαψευστούν οι επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα βγει από τη ζώνη του ευρώ.

Δεδομένου μάλιστα ότι θα υπάρξουν μαζικές πτωχεύσεις στην Ελλάδα, όπως επίσης και μαζική φυγή από τις ελληνικές τράπεζες, θα πρέπει να περιμένει κανείς αντίστοιχο κύμα φυγής και εξάντληση της έξωθεν χρηματοδότησης για τις τράπεζες της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξουν και έντονες αμφισβητήσεις για την εξυπηρέτηση των κρατικών χρεών αυτών των κρατών, που ξεπερνούν τα 4,5 τρισ. δολ.

Η στήλη LEX δικαίως υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι σχεδόν αναπόφευκτη και πως είναι η προτεινόμενη πορεία πολιτικής δράσης. Παρ' όλα αυτά, θα ήταν μοιραίο λάθος για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να υποτιμήσουν τον αντίκτυπο από μία τέτοια εξέλιξη.

*Desmond Lachman του American Enterprise Institute.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v