Ευκαιρίες σε ομόλογα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Η βρετανική κυβέρνηση έχει μια τεράστια ευκαιρία: να κερδίσει 10 εκατ. στερλίνες το χρόνο και να... δείξει χαρακτήρα. Αρκεί να αποπληρώσει χρέη της από τον α΄ παγκόσμιο πόλεμο, που δεν έχουν ημερομηνία λήξης!

  • James Mackintosh
Ευκαιρίες σε ομόλογα του Α Παγκοσμίου Πολέμου
Η βρετανική κυβέρνηση έχει μια δυσεύρετη ευκαιρία να εξοικονομήσει 10 εκατ. στερλίνες το χρόνο σε κέρδη και να εξασφαλίσει παράλληλα καλές δημόσιες σχέσεις, χάρη στην φοβισμένη αγορά ομολόγων.

Το μόνο που έχει να κάνει η Βρετανία, είναι να αποπληρώσει τα χρέη της από τον α΄ παγκόσμιο πόλεμο, εκ των οποίων 2 δισ. στερλίνες παραμένουν σε εκκρεμότητα, χάρη σε μια αρχαϊκή ομολογιακή δομή που δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Το Πολεμικό Δάνειο είναι ένα ιστορικό παράδοξο για τους περισσότερους επενδυτές. Οι παραξενιές όμως στην δομή του έχουν συνδυαστεί με τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων, τις χαμηλότερες από τον γ΄ παγκόσμιο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν μια σπάνια ευκαιρία για την κυβέρνηση –ευκαιρία από την οποία μπορούν να κερδίσουν και οι επενδυτές.

Η ιστορία του ομολόγου είναι εκπληκτική. Το 1932 η Βρετανία κατόρθωσε να ανταλλάξει Πολεμικό Δάνειο με επιτόκιο 5% και συγκεκριμένη διάρκεια, με μη χρονολογημένα ομόλογα με επιτόκιο μόλις 3,5%. Σας ακούγεται τόσο φοβερό όσο η ανταλλαγή ομολόγων που προτείνει η Ελλάδα; Σας πληροφορούμε ότι η βρετανική συμφωνία είναι ακόμη χειρότερη, αφού δημιούργησε ομόλογα τα οποία δεν λήγουν ποτέ.

Καθώς ο μεταπολεμικός πληθωρισμός εκτινασσόταν, το Πολεμικό Δάνειο υπέφερε όπως όλα τα κρατικά χρεόγραφα, φτάνοντας στο χαμηλό των 20 πενών ανά στερλίνα, στα τέλη του 1974.

Όμως πέρσι το Πολεμικό Δάνειο είχε απόδοση 26% στους κατόχους του, μεταξύ των οποίων 126.000 περίπου ιδιώτες, πολλοί των οποίων εκτιμάται ότι είναι απόγονοι των αρχικών πατριωτών αγοραστών. Μετά την τιθάσευση του πληθωρισμού στα μέσα της δεκαετίας του ’80, η συνολική τους απόδοση είναι αρκετά υψηλότερη από τις βρετανικές μετοχές στο χρηματιστήριο.

Η ευκαιρία για το Λονδίνο έγκειται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επαναγοράσει τα ομολόγα με προειδοποίηση τριών μηνών. Ετσι, δημιουργείται «καπέλο» στην τιμή και ως εκ τούτου το Πολεμικό Δάνειο φέρει yield λίγο πάνω από το κουπόνι του 3,5%, ενώ το yield στο ομόλογο 2060 είναι μόνο 3%.

Αν δεν επαρκεί ο πολιτικός θρίαμβος της αποπληρωμής ενός δανείου από τον πρώτο παγκόσμιο, το υπουργείο Οικονομικών θα γλιτώσει 50 μονάδες βάσης εάν κάνει επαναχρηματοδότηση με 50ετές ομόλογο.

Οι ομολογιούχοι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν υψηλότερη απόδοση απ’όση από μακροχρόνια ομόλογα, και κάτι παραπάνω αν τα ομόλογα εξοφληθούν. Οι κίνδυνοι για τους επενδυτές είναι πανόμοιοι με εκείνους που αφορούν οποιοδήποτε βρετανικό ομόλογο: Αν ο πανικός υποχωρήσει θα γίνουν λιγότερο ελκυστικά, ενώ αν ξεσπάσει πραγματική παγκόσμια κρίση, η βρετανική αξιολόγηση πιθανότατα θα πληγεί.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο