Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγοράστε …δραχμές!

Αν η υποτιμημένη δραχμή εμφανιστεί, οι επενδυτές λογικά θα συρρεύσουν. "Δεν είναι να στοιχηματίζει κάποιος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά να είναι έτοιμος να αγοράσει όταν εξέλθει", γράφει η στήλη Short View.

  • James Mackintosh (Short View)
Αγοράστε …δραχμές!
Από την ενοποίηση του 1989 και μετά, οι Γερμανοί είναι 36% πλουσιότεροι βάση πραγματικού κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το ίδιο και οι Έλληνες. Η ελληνική οικονομία άκμασε από το 1996 όταν εμφανιστηκε η προοπτική του ευρώ, και μετά βούλιαξε όταν το όνειρο έγινε εφιάλτης. Η Γερμανία αναπτύχθηκε πολύ ταχύτερα στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Στην συνέχεια διολίσθησε υπό το βάρος του προγράμματος λιτότητας που η ίδια εφάρμοσε μέχρι τα μέσα του 2000. Η πρόσφατη ταχεια ανάπτυξη έκλεισε την ψαλίδα, καθώς η Ελλάδα κατέρρεε.

Όταν το θέμα είναι η Ελλάδα, όλοι γίνονται οπαδοί της θεωρίας του Χάγιεκ. Η Αθήνα δανείστηκε υπερβολικά πολλά λεφτά, δημιουργώντας μια οφθαλμαπάτη αναπτυξης. Τώρα πρέπει να τα επιστρέψει. Η ανόητοι ιδιώτες πιστωτές, θα τιμωρηθούν. Οι ανόητοι επίσημοι πιστωτές της ευρωζώνης, κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τους αποπληρώσει ούτε αυτούς.

Όμως στον υπόλοιπο κόσμο εξακολουθούν να κυριαρχούν οι οπαδοί του Κέυνς. Θεωρούν ότι η βρετανική οικονομία είναι μικρότερη απ’ όσο ήταν το 2007: Λίγοι αποδέχονται ότι η βρετανική ανάπτυξη τονώθηκε κυρίως χάρη στα χρέη και όχι την παραγωγικότητα. Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη κάνουν ό,τι μπορούν για να φουσκώνουν άλλη μια φούσκα λόγω χρέους. Οι προσπάθειές τους έχουν αρχίσει να αποδίδουν με τις τιμές επενδυτικών ενεργητικών να εκτινάσσονται στα ύψη (οι ελληνικές μετοχές έχουν ανακάμψει 32% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Λίγες ώρες πριν, οι Έλληνες πολιτικοί δέχτηκαν τα μέτρα λιτότητας για να εξασφαλίσουν άλλο ένα πακέτο διάσωσης. Οι βίαιες συγκρούσεις στους δρόμους, όπως και οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι το κοινό δεν έχει πειστεί. Είναι πιθανό η δραχμή να επιστρέψει μια ημέρα, αν και όχι τόσο σύντομα όσο περίμεναν οι αγορές το περασμένο φθινόπωρο.

Αν η υποτιμημένη δραχμή εμφανιστεί, οι επενδυτές λογικά θα συρρεύσουν, σύμφωνα με μακροχρόνια δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει οι Elroy Dimson, Paul Marsh και Mike Staunton του London Business School. Οι επενδύσεις στα πλέον αδύναμα νομίσματα των 5 περασμένων ετών, έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στις αποδόσεις μετοχών και ομολόγων από το 1972.

Όπως κάθε χρηματιστηριακή στρατηγική που βασίζεται στο "reversion to the mean" [πρόκειται για την στρατηγική που βασίζεται στην άποψη ότι σε γενικές γραμμές τα σκαμπανεβάσματα μιας τιμής μετοχής είναι πρόσκαιρα και ότι η μετοχή θα τείνει μέσα στον χρόνο να κινείται προς τον μέσο όρο της], κατά καιρούς μπορεί να πάθει μεγάλη ζημιά (αναλογιστείτε την Ζιμπάμπουε ή τον γερμανικό υπερπληθωρισμό).

Όμως η Ελλάδα είναι μια περίπτωση που αξίζει ιδιαίτερη προσοχή: Δεν είναι να στοιχηματίζει κάποιος ότι θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά να είναι έτοιμος να αγοράσει όταν εξέλθει.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v