Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό μπλόκο στον ESM

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις από το ΔΝΤ, την υπόλοιπη ευρωζώνη (μαζί με την Ολλανδία πλέον) και τον Λευκό Οίκο, το Βερολίνο θα επιδιώξει ανάσχεση ή αναβολή στα σχέδια ενίσχυσης του ταμείου διασώσεων.

  • Quentin Peel και Gerrit Wiesmann (Βερολίνο), Peter Spiegel (Βρυξέλλες)
Γερμανικό μπλόκο στον ESM
Η γερμανική κυβέρνηση θα αντισταθεί ή θα καθυστερήσει την αύξηση του μεγέθους του οικονομικού «τείχους προστασίας» της ευρωζώνης κατά της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρεών, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τους εταίρους της, το ΔΝΤ και την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο κ. Steffen Seibert, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Angela Merkel, επέμεινε ότι το Βερολίνο δεν βλέπει να υπάρχει ανάγκη αύξησης του μεγέθους του μόνιμου μηχανισμού διασώσεων 500 δισ. ευρώ European Stability Mechanism. «Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει,» είπε. «Αυτό σημαίνει όχι, δεν είναι απαραίτητο.»

Η κα Merkel και ο υπουργός Οικονομικών της κ. Wolfgang Schauble, δείχνουν απομονωμένοι εν μέσω σκληρών πιέσεων από την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde και τα υπόλοιπα 16 μέλη της ευρωζώνης. Ο κ. Schauble πιθανόν να υποστεί πρόσθετες πιέσεις για το θέμα στην υπουργική σύνοδο της G20 στην Πόλη του Μεξικό.

Οι αγορές θεωρούν ότι η τόνωση του ESM είναι απαραίτητη για να αποτραπεί μετάδοση της ελληνικής κρίσης σε άλλες ευάλωτες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Καθώς υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για μια επικείμενη αύξηση, αν δεν υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, θα υπονομευθεί η εμπιστοσύνη, που τόσο δύσκολα αποκτήθηκε, ότι οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν επιτέλους πάρει τον έλεγχο και βάζουν κεφάλαια σε αυτό τον στόχο.

Η κα Merkel όμως φοβάται τις αντιδράσεις στην κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού και την κοινή γνώμη της Γερμανίας. Και αντιμετωπίζει την επόμενη εβδομάδα μια δύσκολη μάχη για την έγκριση του νέου ελληνικού πακέτου διάσωσης 130 δισ. ευρώ.

Η ολλανδική κυβέρνηση πάντως, που όπως και η Γερμανία είχε κρατήσει σκληρή στάση στην διάθεση κεφαλαίων για την ελληνική κρίση, άφησε να εννοηθεί ότι έχει αλλάξει θέση. Ο υπουργός Οικονομικών Jan Kees De Jager, επιχειρηματολόγησε υπέρ της τόνωσης του ταμείου διασώσεων, συνδυάζοντας τους πόρους του ESM μαζί με του προσωρινού European Financial Stability Facility.

Το EFSF διαθέτει πρόσθετα 250 δισ. ευρώ που έχουν μείνει μετά τα προγράμματα βοήθειας Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Η Γερμανία μέχρι στιγμής αντιστέκεται στην άθροιση των κεφαλαίων στο ESM.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ήλπιζαν ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία διεύρυνσης του συστήματος διασώσεων στην σύνοδο 1-2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, που θα τους δώσει επιτέλους τον δυναμισμό που χρειάζεται για να «βγουν μπροστά» από τις αγορές.

Εκτιμούν τα τρία στοιχεία –το ελληνικό πακέτο, η διεύρυνση του ESM και η αύξηση των πόρων του ΔΝΤ- θα δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα. Όμως οι παράγοντες που συμμετέχουν στις προετοιμασίες της συνόδου, δηλώνουν ότι φοβούνται όλο και περισσότερο πως η Γερμανία θα επιδιώξει αναβολή.

Αξιωματούχοι στο Βερολίνο λένε ότι η Γερμανία έχει υποσχεθεί να συζητήσει το θέμα τον Μάρτιο. «Θα τιμήσουμε την δέσμευσή μας… αλλά ο Μάρτιος έχει 31 ημέρες,» δήλωσε διπλωμάτης.

Η κα Merkel οπωσδήποτε προσπαθεί να αποφύγει οποιαδήποτε νύξη για αύξηση του ESM ή συνδυασμό με το EFSF ενόψει της ψηφοφορίας στην βουλή για το ελληνικό πακέτο διάσωσης, που είναι ήδη ένα «δύσκολο» ζήτημα και δεν θέλει να περιπλακεί περαιτέρω.

Πολιτικοί παρατηρητές και διπλωμάτες στο Βερολίνο πιστεύουν ότι η Καγκελάριος τελικά πιθανόν να ενδώσει, αλλά τονίζουν ότι παραμένει πολύ επιφυλακτική για την ανάγκη συνδυασμού των δύο ταμείων.

Πιστεύουν ότι μεγαλύτερες πιέσεις προέρχονται από την αμερικανική κυβέρνηση, παρά από το ΔΝΤ, του οποίου τα μέλη φοβούνται ότι το ταμείο είναι υπερβολικά εκτεθειμένο στην ευρωζώνη και πρέπει να περιορίσει την συμμετοχή του.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v