Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επικίνδυνο πολιτικό σταυροδρόμι η Κίνα

Επικίνδυνη μάχη εξουσίας στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Στροφή προς την ευνομία ή επιστροφή στην Πολιτιστική Επανάσταση. Οι δύο φράξιες που μάχονται εν όψει της αλλαγής ηγεσίας στα τέλη του έτους.

Σε επικίνδυνο πολιτικό σταυροδρόμι η Κίνα
Ο πολιτικός ηγέτης που παραιτείται αφού οδήγησε τη χώρα τους σε μία δεκαετή εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη έχει κάθε δικαίωμα να αυτοσυγχαίρεται. Όμως, το μήνυμα που έστειλε ο Wen Jiabao, ο πρωθυπουργός της Κίνας, στο κόμμα του είναι αποθαρρυντικό και θορυβεί άπαντες.

Μιλώντας κατά την τελευταία του παρουσία στο Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας, ο Wen Jiabao προειδοποίησε ότι όλη η οικονομική πρόοδος της Κίνας μπορεί να ανατραπεί από ενδεχόμενη πολιτική αναταραχή. Όπως δήλωσε, εάν η Κίνα ακολουθήσει τον λάθος δρόμο, «μπορεί να επαναληφθεί μία ιστορική τραγωδία όπως η Πολιτιστική Επανάσταση».

Από μία άποψη, θα έπρεπε να εξετάσουμε με σκεπτικισμό τις προειδοποιήσεις Wen. Η Πολιτιστική Επανάσταση έλαβε χώρα τη δεκαετία 1966-1976, όταν η Κίνα ήταν απείρως φτωχότερη και πιο απομονωμένη από ό,τι είναι τώρα. Είναι αδύνατον να επαναληφθεί η μαοϊκή τρομοκρατία στην πλουσιότερη και πιο έμπειρη Κίνα του σήμερα.

Παρ' όλα αυτά, ο Wen Jiabao έχει δίκιο όταν λέει ότι η Κίνα βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο πολιτικό σταυροδρόμι. Ο ίδιος θα φύγει από την ηγεσία φέτος, στο πλαίσιο της μεταβίβασης ηγεσίας που υλοποιείται εν μέσω περιόδου με έντονη οικονομική και κοινωνική ευπάθεια. Οι νέοι ηγέτες μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κατεύθυνση την Κίνα, που θα είναι καλύτερη ή… πολύ χειρότερη.

Εδώ και μερικά χρόνια, ο Wen Jiabao τάσσεται υπέρ των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ευνομίας και δεν φοβήθηκε να μιλήσει για δημοκρατία. Πράγματι, ορισμένοι φιλελεύθεροι Κινέζοι αντιμετωπίζουν πλέον τις ομιλίες του με σημαντικό σκεπτικισμό, επισημαίνοντας ότι οι πράξεις του δεν ακολουθούν τα λεγόμενά του.

Με τις τελευταίες του δηλώσεις, όμως, σαφέστατα στοχεύει εναντίον της πολιτικής σχολής της οποίας ηγείται ο Bo Xilai, ο φιλόδοξος ηγέτης του Κομουνιστικού Κόμματος του Chongqing. Ο Βο Xilai θεωρείται ότι έχει ένα λαϊκίστικο πολιτικό προφίλ - που συχνά περιλαμβάνει τη χρήση «κόκκινης» προπαγάνδας, σε τέτοιο βαθμό ώστε να θυμίζει την Πολιτιστική Επανάσταση. Η ερμηνεία του για την ευνομία περιλαμβάνει τη βίαιη καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως νομικό όπλο σε πολιτικές και επιχειρηματικές διαμάχες.

Σωστά ο Wen Jiabao προειδοποιεί ότι η στροφή στην πολιτική σχολή του Βο Xilai θα οδηγήσει την Κίνα στη λάθος κατεύθυνση - μακριά από μία ανοιχτή και ευνομούμενη κοινωνία, προς ένα πιο ιδιοτελές και επικίνδυνο στιλ λαϊκίστικης πολιτικής. Μπορεί να μην είναι μία νέα «Πολιτιστική Επανάσταση». Απειλεί, όμως, πολλές από τις οικονομικές και κοινωνικές ελευθερίες που έχει κατακτήσει η Κίνα και σβήνει τις ελπίδες για περισσότερη πρόοδο.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v