Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική, το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης

Κάθε μια από τις άμεσα επικείμενες εκλογές στην Ευρώπη –προεδρικές στη Γαλλία, βουλευτικές στην Ελλάδα και το δημοσιονομικό δημοψήφισμα στην Ιρλανδία- μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για νέα κρίση στην ευρωζώνη.

  • James Mackintosh
Πολιτική, το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης
Το επιχείρημα δεν πρόκειται να πείσει το Tea Party αλλά, αν η άνοδος στις τιμές των μετοχών καθρεφτίζει την προεδρική αφοσίωση στην ελεύθερη αγορά, ο Barack Obama είναι ένας ένθερμος καπιταλιστής.

Από την ημέρα που μπήκε στον Λευκό Οίκο ο κ. Obama, οι αμερικανικές μετοχές έχουν ενισχυθεί 66%, με την 3η καλύτερη άνοδο σε ανάλογη περίοδο από τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο (η μεγαλύτερη άνοδος εκδηλώθηκε κατά την θητεία Bill Clinton και ακολούθησε του Dwight D. Eisenhower).

Τυπικώς κατά την διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων θητείας ενός προέδρου, η Wall Street έχει υποτονική εμφάνιση, πριν απογειωθεί στο 3ο έτος καθώς πλησιάζουν οι εκλογές. Είναι λογικό, από πολιτικής άποψης: Οι σκληρές αποφάσεις εφαρμόζονται αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ οι ευνοϊκές έρχονται την κατάλληλη ώρα για τις επόμενες εκλογές.

Ο κ. Obama κατάφερε το αντίθετο: Εύρωστα μετοχικά κέρδη στα δύο πρώτα χρόνια και στη συνέχεια υπό του μέσου όρου πέρσι. Μέχρι στιγμής στο έτος η κατάσταση είναι ευνοϊκή, τόσο για την οικονομία όσο και τις μετοχές. Όμως, όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου θα έλθει αμέσως αντιμέτωπος με δύσκολες αποφάσεις, με αυτόματη αύξηση των φόρων και μείωση των δαπανών. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πιο αδύναμες μετοχές και αποδόσεις απ’όσο στο τυπικό μοτίβο.

Ο αμερικανικός εκλογικός κύκλος συνήθως επηρεάζει τα διεθνή χρηματιστήρια. Στην φετινή χρονιά όμως, το «μερίδιο» της Ευρώπης αυξήθηκε πάρα πολύ. Η Γαλλία αρχίζει τις προεδρικές εκλογές τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα βαίνει στις κάλπες λίγο αργότερα και στην Ιρλανδία θα διεξαχθεί τον Μάιο το δημοψήφισμα για το σύμφωνο δημοσιονομικής συνεργασίας.

Κάθε μια από τις εκλογικές αυτές αναμετρήσεις μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για νέα κρίση στην ευρωζώνη. Οι επενδυτές όμως δεν δείχνουν να φοβούνται. Οι δείκτες διατραπεζικού φόβου έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Ιουλίου και συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ το ευρώ είναι ανέλπιστα ισχυρό.

Είναι γεγονός ότι οι αποδόσεις στα γαλλικά ομόλογα παραμένουν ανεβασμένες σε σχέση με των γερμανικών Bunds. Αυτό συνάδει όμως περισσότερο με τους φόβους για την Ισπανία παρά με την πιθανότητα να κερδίσει ο Σοσιαλιστής Francois Hollande τις εκλογές, ζημιώνοντας την γαλλο-γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη.

Είναι δύσκολο να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι. Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία: Η πολιτική παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v