Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία και Ιταλία κάνουν πίσω στα ομόλογα

Oι αγορές φοβούνται ότι οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αγοράζουν πια κρατικά ομόλογα - είτε γιατί ξέμειναν από κεφάλαια του LTRO είτε γιατί τρόμαξαν από το πάθημα των Ελλήνων.

  • Richard Milne
Ισπανία και Ιταλία κάνουν πίσω στα ομόλογα
Οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες βρίσκονται επί μακρόν στο επίκεντρο. Τώρα όμως παρακολουθούνται πάρα πολύ στενά, καθώς οι συναλλαγές τους έχουν συσχετιστεί άμεσα με τις κινήσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών τους. Και αυτή η σχέση πιθανόν να καθορίσει την πορεία της κρίσης χρεών της ευρωζώνης.

Ο μεγάλος φόβος των traders ομολόγων είναι μήπως οι ιταλικές και οι ισπανικές τράπεζες ξεμείνουν από χρήματα με τα οποία θα αγοράζουν τα ομόλογα των κρατών τους. Οι τράπεζες και των δύο χωρών αξιοποίησαν το έκτακτο πρόγραμμα πολύ φθηνής τριετούς ρευστότητας της ΕΚΤ, το LTRO.

Χρησιμοποίησαν τα κεφάλαια για να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, βοηθώντας να πέσουν τα κόστη δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Όμως, η ανοδική πορεία των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, που είναι βαρόμετρα για το κόστος δανεισμού των χωρών, φέρνει τον φόβο ότι οι τράπεζες έχουν τοποθετήσει όλα τα κεφάλαιά τους από τα LTRO ή απλώς δεν είναι πρόθυμες να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα.

Το πόσα κεφάλαια έχουν μείνει για αγορές ομολόγων είναι πολύ σημαντικό και είναι ένα θέμα που βρίσκει τους οικονομολόγους διχασμένους. «Τα πολεμοφόδια υπάρχουν ακόμη» πιστεύει ο Mohit Kumar, στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της Deutsche Bank. Εκτιμά ότι οι ιταλικές και οι ισπανικές τράπεζες διαθέτουν ακόμη από 60 δισ. ευρώ με τα οποία μπορούν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα.

Άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Ισπανία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από την Ιταλία. Ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου της JPMorgan πιστεύει ότι στις ισπανικές τράπεζες έχουν μείνει διαθέσιμα περίπου 90 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια LTRO σε σύγκριση με τα 60 δισ. ευρώ των ιταλικών τραπεζών, κυρίως γιατί οι ισπανικές δανείστηκαν πολλά στο β΄ LTRO του Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, και ο ίδιος παρατηρεί μια αυξημένη έλλειψη προθυμίας από μέρους των τραπεζών να συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

Αυτό που βαραίνει τις τράπεζες και των δύο κρατών είναι το κακό παράδειγμα όσων έπαθαν οι ελληνικές τράπεζες, πολλές εκ των οποίων κρατικοποιήθηκαν εξαιτίας των ζημιών τους από τα εγχώρια ομόλογα. Ο κ. Πανηγυρτζόγλου τονίζει ότι οι ισπανικές τράπεζες έρχονται δεύτερες μόλις μετά τις ελληνικές στο τόσο μεγάλο ποσοστό κρατικών ομολόγων που έχουν στα ενεργητικά τους.

«Εκείνο που κατέστρεψε τις ελληνικές τράπεζες ήταν τα ενεργητικά τους σε κρατικά ομόλογα. Νιώθουν προδομένες γιατί τους ζητήθηκε το '07, το '08 και το '09 να στηρίξουν τη χώρα. Δεν είναι τα βιβλία δανείων που κατέστρεψαν τις ελληνικές τράπεζες και αυτό το έχουν υπόψη τους οι ισπανικές και οι ιταλικές τράπεζες», δηλώνει.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αρκετοί αναλυτές νιώθουν πιο θετικά για την Ισπανία είναι ότι είναι μπροστά στο πρόγραμμα εκδόσεων για φέτος, έχοντας αντλήσει σχεδόν τα μισά από τις συνολικές της ανάγκες. Ευνοείται επιπλέον γιατί έχει λιγότερα χρέη που λήγουν σύντομα στα χέρια ξένων επενδυτών.

Η JPMorgan εκτιμά ότι η Ισπανία έχει ακόμη να κάνει καθαρές εκδόσεις 30 δισ. ευρώ και 15 δισ. ευρώ σε λήγοντα ομόλογα σε ξένους επενδυτές. Η Ιταλία έχει καθαρές εκδόσεις 20 δισ. ευρώ και 50 δισ. ευρώ σε λήγοντα ομόλογα σε ξένους.

Πάντως, κορυφαίος Ισπανός τραπεζίτης αμφιβάλλει αν η μείωση των πυρομαχικών του LTRO οδηγήσει απαραίτητα σε κάθετη αύξηση των yields. Τονίζει ότι οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές θα μπορέσουν να στηρίξουν τις ερχόμενες δημοπρασίες.

Ο κ. Kumar φοβάται ότι η μαζική ιθαγενοποίηση των αγορών ομολόγων θα συνεχιστεί και φοβάται επίσης για την κατάσταση των ισπανικών τραπεζών. «Ο μεγάλος κίνδυνος που εξακολουθεί να υπάρχει είναι το ισπανικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό που θα ήθελα να δω είναι αξιόπιστη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» δηλώνει.

Ορισμένοι fund managers παραμένουν ανήσυχοι για την Ισπανία και την Ιταλία γιατί πιστεύουν ότι πάσχει όχι μόνο από πρόβλημα ρευστότητας αλλά και από πρόβλημα αξιόχρεου.

Ο κ. Keith Wade της Schroders πιστεύει ότι η Ισπανία εν τέλει θα χρειαστεί να κάνει αναδιοργάνωση χρέους.

Για την ώρα, πάντως, τα υπόλοιπα κεφάλαια από τα LTRO προσφέρουν κάποια στήριξη. Ο κ. Πανηγυρτζόγλου λέει: «Μπορεί να κρατήσουν κάποιους μήνες ακόμη, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Κάποιος άλλος θα πρέπει να παρέμβει».

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v