Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική ένωση: Εύκολα το λες, δύσκολα το κάνεις

Είναι εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις. Το πιο δισεπίλυτο και απτό ζήτημα της ιδέας της τραπεζικής ενοποίησης, που συζητιέται αυτή την ώρα στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, είναι η προστασία των καταθέσεων.

  • Lex
Τραπεζική ένωση: Εύκολα το λες, δύσκολα το κάνεις
Είναι εύκολο να το λες αλλά δύσκολο να το κάνεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πράγματι χρειάζεται να σπάσει τον φαύλο κύκλο της ανατροφοδότησης της κρίσης από τράπεζες σε έθνη και τούμπαλιν. Η τραπεζική ενοποίηση είναι μια ιδέα προς αυτή την κατεύθυνση και θα συζητηθεί στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Οι υπουργοί μπορούν να συζητήσουν όσο θέλουν για τα πλεονεκτήματα μιας ενιαίας εποπτείας και ρυθμιστικής αρχής κλπ κλπ. Όμως η τραπεζική ένωση πρέπει να συγχρονιστεί με την δημοσιονομική ένωση. Και, για την ώρα, ένα πολύ πιεστικό και χειροπιαστό θέμα της τραπεζικής ενοποίησης είναι η προστασία των καταθέσεων.

Η ΕΕ ήδη υποχρεώνει τα κράτη να καλύπτουν τις καταθέσεις ιδιωτών σε οποιαδήποτε τράπεζα μέχρι του ποσού των 100.000€ μέσω 40 προγραμμάτων που ισχύουν για τα 27 μέλη της. Το πρόβλημα είναι ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες «υπερκαλύπτουν» τις εθνικές τους οικονομίες. Τα παθητικά των ευρω-τραπεζών αντιστοιχούν σε 3 με 4 φορές το ΑΕΠ της πατρίδας τους, σε σύγκριση με μόλις 1 φορά στις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Νότιο Αφρική, σύμφωνα με την Barclays. Γι’ αυτό και το troubled asset relief programme απέδωσε στις ΗΠΑ, όπου οι τράπεζες σήμερα διαπραγματεύονται με Ρ/Ε στο 0,8 σε σύγκριση με 0,4 της ευρωζώνης.

Όμως στην Ιρλανδία τα τραπεζικά παθητικά αντιστοιχούν σε πάνω από 700% του ΑΕΠ. Οπότε, όταν οι τράπεζες δέχονται πιέσεις, το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί και γι’αυτό χρειάστηκε διάσωση, όπως κάνει η Ισπανία τώρα. Οι τράπεζες δεν θα συρρικνωθούν για να «χωράνε», σύντομα. Ούτε επαρκούν τα κεφάλαια διασώσεων τραπεζών ή εθνών που έχει σήμερα η Ευρώπη. Και η αντίδραση της Γερμανίας δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να διασώσει τους Ισπανούς καταθέτες.

Είναι λογικό να υπάρχει μια ομοσπονδιακη προσέγγιση. Τα ιρλανδικά παθητικά κατεβαίνουν στο 12% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Η χρηματοδότηση από σχέδιο της ΕΕ θα χρειαστεί χρόνο. Ακόμη κι αν φορολογηθεί το ένα πέμπτο όλων των τραπεζικών κερδών επί 5 χρόνια, τα ενεργητικά τού προγράμματος θα είναι κάτω από τα επίπεδα εγγύησης καταθέσεων των ΗΠΑ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να κρατούν ανοιχτές τις στρόφιγγες για την ώρα…

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v