Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεγάλη πρόκληση για τον Αντώνη Σαμαρά

Στο editorial οι F.T. επικροτούν τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης. Προειδοποιούν, όμως, ότι οι στόχοι δεν πιάνονται. "Η μόνη ελπίδα της Αθήνας είναι να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην τρόικα" για να γυρίσει το κλίμα.

  • Editorial
Η μεγάλη πρόκληση για τον Αντώνη Σαμαρά
Μόλις έναν μήνα αφότου πέτυχε τον στόχο μιας ζωής, να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει την πρώτη τεράστια πολιτική δοκιμασία. Την επόμενη εβδομάδα, οι διεθνείς πιστωτές θα επισκεφθούν την Αθήνα για να βοηθήσουν την Ελλάδα να έρθει και πάλι στον σωστό δρόμο αναφορικά με την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

Εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα της τρόικας, τότε οι πιστωτές μπορεί να αποφασίσουν να μην ξεκλειδώσουν την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για να πληρωθούν κάποια παλαιότερα χρέη.

Σωστά ο κ. Σαμαράς αντιστάθηκε στον πειρασμό να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου που ζητούσαν κάποιοι από τους συμμάχους του. Η Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έδειξαν καμία προθυμία για κάτι τέτοιο. Επιπλέον, για να μπορεί η Αθήνα να ζητήσει στο μέλλον υποχωρήσεις με θετική ανταπόκριση, θα πρέπει πρώτα να ανακτήσει την αξιοπιστία της σε αυτόν τον γύρο των συζητήσεων.

Σε μεγάλο βαθμό, τα εύσημα για την απόφαση να ανασταλεί το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση θα πρέπει να δοθούν και στον τεχνοκράτη υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μέχρι τώρα, ο κ. Στουρνάρας δείχνει διατεθειμένος να πει την αλήθεια στους πολιτικούς. Αυτή είναι μία ευπρόσδεκτη αλλαγή για τη χώρα, που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την πολυετή παρουσίαση ψεύτικων οικονομικών στοιχείων.

Η Ελλάδα πρέπει να βρει 11,5 δισ. για την περίοδο 2013-2014. Έχουν ήδη διευκρινιστεί από πού θα βρεθούν περίπου 8 δισ. ευρώ. Υπάρχουν αναφορές ότι στα μέτρα περιλαμβάνονται η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις και μειώσεις στις απολαβές των στελεχών των ΔΕΚΟ.

Και οι δύο αυτές κινήσεις δείχνουν λογικές. Η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις στα 2.400 ευρώ μηνιαίως είναι ένας πιο δίκαιος τρόπος να κατανεμηθεί το οικονομικό βάρος από το να μειωθούν οι συντάξεις της χαμηλότερης κλίμακας. Ψαλιδίζοντας επίσης τις αποδοχές των στελεχών των αναποτελεσματικών κρατικών επιχειρήσεων της Ελλάδας, η κυβέρνηση δείχνει τη διάθεσή της να πειράξει τα προνόμια των insiders.

Μένει, όμως, το ερώτημα του πώς θα βρεθούν τα υπόλοιπα 3 - 4 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει με το σύστημα υγείας, όπου μπορούν να γίνουν περικοπές με συγχωνεύσεις νοσοκομείων και επιπλέον μείωση της σπατάλης στο σύστημα προμηθειών φαρμάκων και εξοπλισμού.

Η Αθήνα θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει έναν νέο γύρο οριζόντιων και μη στοχευμένων περικοπών στους μισθούς, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο σημαντικών μειώσεων εάν αποδειχθεί ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.

Με την οικονομία να συρρικνώνεται και τα έσοδα από φορολογία να μειώνονται, αυτά τα βήματα μπορεί να μην είναι αρκετά για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Θα δώσουν, όμως, ένα ισχυρό μήνυμα στην τρόικα κατά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά την επόμενη εβδομάδα. Υπό τις παρούσες συνθήκες, αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική ελπίδα για την Ελλάδα.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v