Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 12ετίας ο τζίρος στις ευρωαγορές

Παρά το ράλι των τελευταίων εβδομάδων, τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Ο όγκος των συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταρρέει και οι traders δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν συναλλαγές.

  • Alexandra Stevenson
Σε χαμηλό 12ετίας ο τζίρος στις ευρωαγορές
Στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών έχει υποχωρήσει ο όγκος συναλλαγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η κρίση χρέους μειώνει το ενδιαφέρον για ευρωπαϊκές μετοχές και στρέφει τα κεφάλαια σε άλλους επενδυτικούς προορισμούς.

Παρά το ράλι των τιμών, πραγματοποιούνται λιγότερες συναλλαγές και καταγράφεται καθαρή εκροή κεφαλαίων, με αποτέλεσμα ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στον FTSE Eurofirst 300 να έχει υποχωρήσει στο 1,4 δισ. μετοχές τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες.

Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2000 και απέχει πολύ από τα υψηλά των 4 δισ. μετοχών που συναλλάσσονταν καθημερινά προ της κρίσης.

«Η ευρωπαϊκή κρίση έχει τρομάξει τους μη Ευρωπαίους επενδυτές» δηλώνει ο Peter Lenardos της RBC Capital Markets και συμπληρώνει: «Οι μη Ευρωπαίοι επενδυτές αντιστοιχούσαν σε μεγάλο ποσοστό της επενδυτικής δραστηριότητας».

Η διεθνής επενδυτική βάση του Deutsche Boerse -ενός από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- έχει μειωθεί στο 50% από 80% πριν από έναν χρόνο. Παράλληλα, οι πελάτες της UBS αύξησαν τις καθαρές πωλήσεις ευρωπαϊκών μετοχών τον Ιούλιο στο υψηλότερο επίπεδο 3ετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής τράπεζας.

Εν τω μεταξύ, οι δραστηριότητες στο μέτωπο των συγχωνεύσεων και εξαγορών έχουν εξασθενήσει σε τέτοιον βαθμό που κινδυνεύει το 2012 να γίνει η χρονιά με τα λιγότερα deals από το 2003, οδηγώντας σε μεγαλύτερη μείωση του όγκου συναλλαγών στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Traders από την πλευρά των πωλητών μάλιστα αναφέρουν ότι πλέον είναι αρκετά δυσκολότερο να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές. Συγκεκριμένα, trader με έδρα στο Λονδίνο περιγράφει ότι συναλλαγές που κάποτε θα ολοκληρώνονταν μέσα σε λίγα λεπτά τον Αύγουστο έπαιρναν έως και μισή ώρα.

«Η έλλειψη ρευστότητας κάνει την κατάσταση δύσκολη για τους επενδυτές και περιορίζει τη δυνατότητά τους να αλλάζουν το χαρτοφυλάκιό τους με τη συχνότητα που θα ήθελαν» δηλώνει ο Graham Secker της Morgan Stanley.

Αναλυτές και traders ελπίζουν ότι οι όγκοι των συναλλαγών θα ανακάμψουν καθώς οι επενδυτές επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και καθώς καταγράφονται πιο συντονισμένες προσπάθειες από τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς ο FTSE Eurofirst αναρριχήθηκε σε υψηλά 14 μηνών, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανέκαμψε από τα χαμηλά που είχαν καταγραφεί στα μέσα Σεπτεμβρίου. Οι αναλυτές, όμως, υποστηρίζουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς πως πρόκειται για αλλαγή τάσης.

«Βρισκόμαστε σε ακραία χαμηλούς όγκους συναλλαγών… Είμαστε σε μεταίχμιο, ή θα πετύχουμε ή θα καταρρεύσουμε» δηλώνει η Karen Olney, της UBS.

Οι επενδυτές με μεγάλες ευρωπαϊκές θέσεις, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια, αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την όποια ουσιαστική αλλαγή στο χαρτοφυλάκιό τους, δεδομένης της παρατεταμένης αβεβαιότητας ως προς το εάν η Ισπανία και η Ιταλία θα προσφύγουν στον μηχανισμό στήριξης.

«Νομίζω ότι κληθήκαμε να χειριστούμε ορισμένες πρωτοφανείς καταστάσεις» δηλώνει ο Mark Hargraves, του Framlington European Fund της ΑΧΑ, προσθέτοντας ότι οι ειδήσεις για την κρίση στην ευρωζώνη και τα μακροοικονομικά νέα είχαν προτεραιότητα έναντι συγκεκριμένων εταιρικών και χρηματιστηριακών ειδήσεων.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v