Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα δυο η Ευρώπη για την τραπεζική εποπτεία

Οι συζητήσεις για την τραπεζική ένωση προσέκρουσαν στην σύγκρουση δυο μπλοκ. Δύσκολη η συμφωνία μέχρι τον Ιανουάριο. Οι γερμανικές αντιδράσεις, οι θέσεις των χωρών εκτός ευρώ και η πίεση της Γαλλίας.

Στα δυο η Ευρώπη για την τραπεζική εποπτεία
Οι συζητήσεις για την τραπεζική ένωση προσέκρουσαν σε σοβαρές διαφωνίες αναφορικά με το εάν Γερμανία, Γαλλία και χώρες εκτός ευρωζώνης μπορούν να συμφωνήσουν μέχρι το τέλος της χρονιάς στο σχέδιο για ένα ενιαίο τραπεζικό επόπτη.

Στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν αντιρρήσεις αναφορικά με την πρόταση των Βρυξελλών για το είδος της εποπτείας η οποία είναι το πρώτο απαραίτητο βήμα στην πορεία για «από κοινού» διασώσεις προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης.

Γερμανία, Σουηδία, Πολωνία και Ολλανδία έκαναν έκκληση για ποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα λύσης των προβλημάτων, υποδηλώνοντας ότι οι συζητήσεις πρέπει να συνεχιστούν και το 2013. Ο σουηδός υπουργός οικονομικών Anders Borg δήλωσε πως «δεν έχει αποφασιστεί και δεν είναι αποδεκτό» να υπάρξει στόχος η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Στα ανοικτά θέματα είναι το χρονοδιάγραμμα της μεταβίβασης της ευθύνης για την εποπτεία των τραπεζών στην ΕΚΤ, το ερώτημα εάν θα καλύπτει όλες τις τράπεζες της Ευρώπης (6.000) και όχι μόνο τις συστημικές (25) και οι όροι υπό τους οποίους χώρες εκτός ευρωζώνης μπορούν να συμμετέχουν ή να λύνουν διαφορές με την ενιαία τραπεζική εποπτεία.

Να σημειωθεί ότι και οι 27 χώρες της Ε.Ε. έχουν δικαίωμα βέτο στο σχέδιο.

Ο Michel Barnier, ο ευρωπαίος επίτροπος που είναι υπεύθυνος για το σχέδιο επέμεινε ότι το ορόσημο του Ιανουαρίου για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θέτει ένα «δύσκολο αλλά ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα». Παρ’ όλα αυτά δυο ανώτεροι διπλωμάτες που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν ότι περιμένουν ότι οι συζητήσεις θα κρατήσουν έως και ένα χρόνο.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η διαφωνία Γαλλίας – Γερμανίας αναφορικά με το εάν και πότε κεφάλαια των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας για τη στήριξη τραπεζών που έχουν προβλήματα, κάτι που θα μπορούσε να αφαιρέσει το βάρος της αναδοχής αδύναμων τραπεζών από την κυβέρνηση Ισπανίας και Ιρλανδίας.

Η Γερμανία υποστηρίζει τη θέση να έχει η ΕΚΤ κάποια ευθύνη παρακολούθησης των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ομίλων, αλλά αντιδρά στην ιδέα της ευρύτερης και υψηλού βαθμού «συγκεντροποίησης» αρμοδιοτήτων που προτείνει η Κομισιόν. Επίσης διαφωνεί με αυτό που χαρακτηρίζει «βιαστική εφαρμογή», την ανάληψη της εποπτείας όλων των τραπεζών από την ΕΚΤ εντός του 2014.

Στη σύνοδο ο Wolfgang Schauble περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα ζητώντας ένα πανευρωπαϊκό stress test για τις τράπεζες πριν περάσει η εποπτεία τους στην ΕΚΤ.

Σε αυτή τη «βήμα προς βήμα» προσέγγιση διαφωνεί η Γαλλία, η οποία πιέζει για γρήγορα βήματα προς ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου που θα εποπτεύει και τις 6.000 τράπεζες της ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες τον Ιούλιο συμφώνησαν σε ένα σύστημα κοινής εποπτείας μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών από τον ESM.

Οι υπέρμαχοι της άποψης ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία της ενοποίησης υποστηρίζουν ότι η Γερμανική αντίσταση σχετίζεται με το γεγονός ότι αντιδρά στην ιδέα γερμανοί φορολογούμενοι να αναλάβουν το ρίσκο στήριξης αδύναμων μη γερμανικών τραπεζών.

Ο Pierre Moscovici, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «η κατεύθυνση που έδωσε το Συμβούλιο Κορυφής είναι πολύ ξεκάθαρη. Να ολοκληρωθεί η συζήτηση το 2012 και να κινηθούμε γρήγορα. Διαφορετικά όλα μένουν στην θεωρία και τα προβλήματα μας παραμένουν συμπαγή».

Δηλώνοντας ότι «η καθυστέρηση θα ήταν λάθος» προσέθεσε: «Δεν υπάρχει λόγος για εμάς, τα κράτη μέλη να σέρνουμε τα πόδια μας. Η κρίση είναι εδώ και επηρεάζει τους πάντες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας».

Ο Schauble δήλωσε πως η εποπτεία είναι αναγκαίος αλλά μη επαρκής όρος για απευθείας διασώσεις τραπεζών από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης. «Η ανησυχία μου είναι πάντα ότι κινδυνεύεις να δημιουργήσεις προσδοκίες, και μέσα στις χρηματαγορές, τις οποίες μετά δεν μπορείς να καλύψεις», υποστήριξε. «Δεν βλέπω την πιθανότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από τον ESM την 1η Ιανουαρίου».

Όπως σε χώρες εντός της ευρωζώνης, οι εξελίξεις στην Κύπρο ανέδειξαν την επιφυλακτικότητα και χωρών εκτός του ενιαίου νομίσματος, οι οποίες μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να εκτροχιάσουν την πορεία προς ενιαία τραπεζική εποπτεία.

Ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Anders Borg άνοιξε τη συζήτηση καταθέτοντας ισχυρή κριτική αναφορικά με τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών εντός και εκτός της ευρωζώνης.

Σουηδία, Πολωνία και Μεγάλη Βρετανία ανησυχούν για την νομική «ανωμαλία» η European Banking Authority (EBA) να μην μπορεί να επιβάλει δεσμευτικές αποφάσεις στην ΕΚΤ, ενώ θα μπορεί να αναγκάσει κράτη να συμμορφωθούν όταν εκδικάζει διαφορές σε ένα θέμα. Η Κομισιόν αντιτείνει ότι στην σπάνια περίπτωση που η ΕΚΤ δεν μπορέσει να συμμορφωθεί εθελοντικά, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της ΕΒΑ.

Οι λεγόμενες και χώρες «εκτός» είναι επίσης οργισμένες για τους όρους που τους προσφέρονται για να ενταχθούν στο ενιαίο σύστημα εποπτείας αν το θελήσουν. Αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υποταγή στην ΕΚΤ στην οποία δεν υπάρχει επίσημος τρόπος να επηρεάσουν.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο ο κ. Borg δήλωσε «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η εποπτεία θα στηρίζεται στην ΕΚΤ, στην οποία δεν μπορούμε να γίνουμε μέλη αν δεν μπούμε στο ευρώ και θα έχουμε υπό εποπτεία τράπεζες από ένα οργανισμό στον οποίο δεν έχουμε δικαίωμα ψήφου. Αυτό είναι προφανώς τελείως απαράδεκτο».

Τονίζοντας ότι υπάρχουν νομικοί περιορισμοί για μη-κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ να μετέχουν στην ΕΚΤ, ο Vitor Constancio αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αποφασίσει να δώσει ορισμένα δικαιώματα ψήφου σε κράτη που θα ενταχθούν στο σύστημα τραπεζικής εποπτείας.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v