Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα hedge funds επιστρέφουν στην Ελλάδα

Για τους επενδυτές το στοίχημα είναι σαφές: Ποντάρουν ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης θα κρίνουν πως τους εξυπηρετεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Τι λένε στελέχη των hedge funds και διαχειριστές κεφαλαίων.

  • Robin Wigglesworth και Sam Jones
Τα hedge funds επιστρέφουν στην Ελλάδα
Οι επενδυτές φοβούνται να πλησιάσουν την Ελλάδα. Η οικονομία της βρίσκεται σε βαθιά ύφεση, τα ταμεία της κυβέρνησης είναι άδεια, ενώ η απειλή κατακλυσμικής απέλασης από την ευρωζώνη εξακολουθεί να πλανάται πάνω από την Αθήνα.

Ωστόσο, κάποια "ατρόμητα" hedge funds επιστρέφουν στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η τιμή του 10ετούς κρατικού τίτλου επί παραδείγματι έχει υπερδιπλασιαστεί από το ναδίρ στα τέλη Μαΐου, πάνω από τα 30 σεντς του ευρώ. Αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την ικανότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, η τρέχουσα τιμή είναι η υψηλότερη από το Μάρτιο, όταν έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί και το νέο 10ετές ομόλογο.

Το ράλι πυροδοτήθηκε κυρίως από την υπόσχεση του Mario Draghi, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αλώβητη την ευρωζώνη. Σύμφωνα με trader ομολόγων, πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το ράλι έπαιξαν τα hedge funds. «Πολλά ελληνικά ομόλογα βρήκαν το δρόμο τους σε hedge funds με έδρα στη Νέα Υόρκη», δηλώνει ο Gabriel Sterne, οικονομικός αναλυτής της Exotix και συμπληρώνει: «Πλέον, έχουν σβήσει οι πιθανότητες εξόδου βραχυπρόθεσμα, είναι ένα ανεκτό ρίσκο».

Ένα από τα hedge fund που αγόρασε προσφάτως ελληνικά ομόλογα είναι το Third Point, που διαχειρίζεται ο Dan Loeb, ο ακτιβιστής επενδυτής που φέτος αναρριχήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Yahoo.

Το τρίτο τρίμηνο, η Third Point αγόρασε θέσεις στα αναδιαρθρωμένα ομόλογα της Ελλάδας με μέση τιμή περίπου 17 σεντς στο ευρώ, όπως αποκάλυψε το ίδιο το hedge fund με επιστολή του προς τους επενδυτές. Στην επιστολή, ο κ. Loeb αναφέρει ότι στην τιμή αυτή για τα ελληνικά ομόλογα υπερεκτιμάται ο κίνδυνος ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη και δηλώνει ότι στο πλαίσιο πρόσφατης επίσκεψης στην Αθήνα οι αναλυτές του hedge fund «ανακάλυψαν πολλές ενδείξεις βελτίωσης στην ελληνική δημοσιονομική θέση, που επίσης φαίνεται πως αγνοεί η ευρύτερη αγορά».

Ένας από τους παράγοντες που καθησυχάζει τους επενδυτές είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα υπόκεινται πλέον σε διεθνή νομοθεσία και πως θα υπάρξει ισότιμη διαχείριση σε περίπτωση δεύτερης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Το στοίχημα, πάντως, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο. Για το άμεσο μέλλον, ο μόνος τρόπος να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις δημοσιονομικές της δεσμεύσεις είναι μέσω νέας βοήθειας από τους πιστωτές της τρόικας -την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- όπου, όμως, οι εντάσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές.

Η αγορά ελληνικών ομολόγων κατά συνέπεια αποτελεί ένα απλό στοίχημα ότι τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης θα κρίνουν ότι τους εξυπηρετεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, παρά το όποιο τίμημα, αντί να διακινδυνεύσουν την αναταραχή που θα προκληθεί από ενδεχόμενη Grexit.

Αν και η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη σε επώδυνες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πώς θα επανέλθει σε ορθή πορεία το πρόγραμμα -και να ξεκλειδώσει η ζωτικής σημασίας δόση των 31 δισ. ευρώ-, εδραιώνεται η εκτίμηση ότι το μέλλον της είναι εντός του ευρώ.

«Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των εργασιών που γίνονται για τη βελτίωση της κατάστασης, η ελληνική αιμορραγία και η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν έχει νόημα», δηλώνει ο Shahid Ikram, επικεφαλής επενδύσεων στην Aviva Investors στη Βρετανία και συμπληρώνει: «Εάν υπάρξει η έξοδος, τότε θα υπάρξει άμεσα ντόμινο, άρα είναι καλύτερα να επωμιστούν το τίμημα για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ».

Η εκτίμηση αυτή έχει δημιουργήσει κάποια αισιοδοξία και στους εγχώριους επενδυτές, που άρχισαν να επιστρέφουν στη χρηματιστηριακή αγορά. Το χρηματιστήριο της Αθήνας μπορεί να είναι σε επίπεδα κατά 85% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2007, αλλά έχει ενισχυθεί κατά περίπου 70% από τις αρχές Ιουνίου.

Στέλεχος ελληνικής εταιρείας αναφέρει ότι το χρηματιστήριο εξακολουθεί να είναι σημαντικά υποτιμημένο. Υποστηρίζει ότι όσο περισσότερα κεφάλαια στήριξης εκταμιεύονται προς την ελληνική κυβέρνηση και όσο μεγαλύτερη η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, τόσο δυσκολότερο θα είναι για την ευρωζώνη να απεμπλακεί από την Αθήνα.
«Εάν παραμερίσει κανείς την πολιτική ρητορική, η ευρωζώνη έχει κολλήσει μαζί μας» αναφέρει και συμπληρώνει: «Όσο περισσότερο μένουμε εντός, τόσο πιο βαθιά η δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών με εμάς».

Παρ' όλα αυτά, πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η προθυμία των πιστωτριών χωρών του ευρωπαϊκού Βορά να χρηματοδοτεί την Αθήνα είναι πεπερασμένη. Αναφέρουν ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να σταματήσει τη στήριξη από τη στιγμή που θα έχει εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης για τα πιο σημαντικά κράτη-μέλη.
«Δεν θα συνιστούσα στους επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα σε αυτό το σημείο» αναφέρει ο Alain Bokobza, της Societe Generale και συμπληρώνει: «Η πιθανότητα μιας Grexit έχει υποχωρήσει, αλλά ενδέχεται να ενισχυθεί και πάλι εάν τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση στην Ισπανία».
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v