Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση για την Αθήνα

Να κλείσουν το θέμα του ελληνικού πακέτου σε τρεις εβδομάδες θέλουν οι Ευρωπαίοι. Έτοιμοι για μείωση επιτοκίων, με το premium στις 80 μ.β. Πώς θα αποποιηθεί τα κέρδη της η ΕΚΤ. Τι θα γίνει με το χρέος.

  • Peter Spiegel (Bρυξέλλες), Kerin Hope (Αθήνα), Robin Wigglesworth (Λονδίνο)
Αντίστροφη μέτρηση για την Αθήνα
Τρεις εβδομάδες προθεσμία έχουν δώσει στους εαυτούς τους οι ηγέτες της ευρωζώνης μέχρι να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο απαιτεί την κοινοβουλευτική υποστήριξη κρατών-πιστωτών τα οποία εκφράζουν σκεπτικισμό για τη μείωση των επιτοκίων που πληρώνει η Αθήνα.

Όμως, η έγκριση της ευρωζώνης, που οι... επίσημοι ελπίζουν ότι θα υπάρξει εγκαίρως ώστε να εκταμιευθεί η καθυστερημένη δόση των 31,3 δισ. ευρώ στην Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου, θα δοθεί μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο συμφωνήσει στα νέα μέτρα λιτότητας στη θυελλώδη, όπως προβλέπεται, ψηφοφορία σήμερα το βράδυ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι "οφείλουμε να στηρίξουμε αυτά τα μέτρα, έχουμε ήδη δεσμευθεί να τα εφαρμόσουμε... Είναι σκληρά, αλλά η εναλλακτική λύση είναι άτακτη χρεοκοπία".

Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει επιβάλει έκτακτες ρυθμίσεις για να αυξήσει τις πιθανότητες έγκρισης του προγράμματος, καθώς φοβάται ότι μια παρατεταμένη διαβούλευση μπορεί να προκαλέσει ανταρσίες βουλευτών.

Τα ελληνικά συνδικάτα, εν τω μεταξύ, έχουν συγκαλέσει νέα διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή σήμερα, στη δεύτερη ημέρα της 48ωρης γενικής απεργίας.

Αν η Αθήνα εξασφαλίσει την ψήφο και περάσει τον νέο προϋπολογισμό του 2013 την Κυριακή, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν τις μειώσεις των επιτοκίων τη Δευτέρα, ξεκινώντας μια 15νθήμερη αντίστροφη μέτρηση για την έγκριση στα κοινοβούλια επτά ευρωπαϊκών κρατών.

Οι μειώσεις των επιτοκίων είναι το πλέον ακανθώδες ζήτημα στο πολυμερές πακέτο που συζητά η τρόικα για να μειώσει το διογκούμενο χρέος της Ελλάδας -που προβλέπεται να φτάσει στο 192% του ΑΕΠ το 2014- και αναμένεται να ξεσηκώσει αντιδράσεις σε ορισμένα κοινοβούλια στα οποία είναι αδύναμη η διάθεση για στήριξη της χώρας, όπως της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας.

Με βάση το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 174 δισ. ευρώ, το επιτόκιο της Ελλάδας καθορίζεται 150 μονάδες βάσης πάνω από τα διατραπεζικά επιτόκια δανεισμού. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δηλώνουν ότι σκέφτονται να μειώσουν το premium στις 80 μονάδες βάσης.

Το 10ετές ελληνικό ομόλογο αναρριχήθηκε χθες με τη μεγαλύτερη άνοδο δύο μηνών και κινήθηκε στα 32,9 ευρωλεπτά.

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης βρίσκονται επίσης κοντά σε συμφωνία, βάσει της οποίας η ΕΚΤ θα αποποιηθεί τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, μειώνοντας περαιτέρω το δανειακό βάρος της Αθήνας. Ορισμένα hedge funds αγοράζουν ελληνικά χρεόγραφα τους τελευταίους μήνες, με την προσδοκία ότι θα δοθούν στην κυβέρνηση κεφάλαια από την ευρωζώνη για να αποσύρει τμήμα των ομολόγων της.

Σύμφωνα με μία εκδοχή του σχεδίου, η ΕΚΤ θα πληρωθεί πλήρως από την Αθήνα, αλλά στη συνέχεια θα περάσει τα κέρδη στα εθνικά υπουργεία Οικονομικών, τα οποία, με τη σειρά τους, θα επιστρέψουν το ρευστό στην Ελλάδα.

Ανώτεροι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι τα μέτρα δεν αρκούν ώστε να πέσει το ελληνικό χρέος στον στόχο του 120% του ΑΕΠ το 2020 και έτσι συζητούν και να μετακινήσουν τον στόχο στο 125% περίπου το 2022.

Οι Ευρωπαίοι παράγοντες επικεντρώνονται στη δανειακή ανακούφιση, έχοντας συμφωνήσει να καλυφθεί μια τρύπα 13-18 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης, επιτρέποντας στην Αθήνα να εκδώσει μεγαλύτερες ποσότητες βραχυπρόθεσμων ομολόγων, τα περισσότερα των οποίων αγοράζουν ελληνικές τράπεζες.

Αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης καταφέρουν να συμφωνήσουν για τις μειώσεις επιτοκίων, η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει τη μετακύλιση στα ομόλογα που κατέχει και λήγουν στις 16 Νοεμβρίου.


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v