Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος εμπλοκής στα έντοκα

Τραπεζίτες δηλώνουν στους FT ότι υπάρχει δυσκολία συγκέντρωσης ικανών collateral για την έκδοση των εντόκων γραμματίων. Πιθανό κενό 1,5 δισ. ευρώ. Η σκληρή στάση της ΕΚΤ και οι έριδες των πιστωτών.

  • Kerin Hope
Κίνδυνος εμπλοκής στα έντοκα
Η Ελλάδα μάχεται να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να αποφύγει τη στάση πληρωμών σε τίτλους ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγουν αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι διεθνείς πιστωτές παραμένουν σε αδιέξοδο ως προς το πώς θα μειωθεί το μέγεθος του συνολικού χρέους της χώρας.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους της Ελλάδας ανακοίνωσε σχέδια για να καλυφθεί το ποσό μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων την Τρίτη. Οι ελληνικές τράπεζες, όμως, οι οποίες θα καλύψουν την έκδοση, εκτιμάται ότι μπορούν να συγκεντρώσουν μόνο 3,5 δισ. ευρώ σε collateral που να είναι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζουν δύο τραπεζίτες από την Αθήνα.

«Η κατάσταση είναι πολύ σφιχτή», δήλωσε τραπεζίτης και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να βρουν τρόπο να συγκεντρώσουν αλλιώς το εναπομείναν ποσό».

Η ΕΚΤ δεν έχει δώσει στην Ελλάδα άδεια να διατηρήσει το προσωρινό πλαφόν των 17 δισ. ευρώ για εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που αναμένεται να μειωθεί αυτόν τον μήνα στα 12 δισ. ευρώ, αφήνοντας τη χώρα χωρίς δίχτυ ασφαλείας, ενώ περιμένει την καθυστερημένη δόση των 31,5 δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές.

«Είναι ένα απογοητευτικό σημάδι… Φαίνεται πως οι πρόσφατες προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα δεν εκτιμώνται», δήλωσε ανώτατος τραπεζίτης Εμπορικής Τράπεζας.

Εάν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να συγκεντρώσουν το εναπομείναν 1,5 δισ. ευρώ με άλλες μορφές collateral, τότε η Ελλάδα μπορεί να καταφύγει στη χρήση κεφαλαίων από τα 3 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που βρίσκονται στο ΤΧΣ.

Η σκληρή στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα έχει εντείνει τις πιέσεις προς τους πιστωτές από την ευρωζώνη να οριστικοποιήσουν την αναθεώρηση του πακέτου των 174 δισ. ευρώ τη Δευτέρα.

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όμως, δηλώνουν ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ακόμη κι αν η Ελλάδα συμμορφώνεται στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση με την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν σλόγκαν κατά της λιτότητας εκτός του κοινοβουλίου, ενώ οι βουλευτές ψήφιζαν για τον προϋπολογισμό, καθώς δύο από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα κάλεσαν τα μέλη τους να διαδηλώσουν ενάντια στις μειώσεις μισθών και συντάξεων και στα σχέδια για απομάκρυνση περίπου 10.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2013.

«Η Ελλάδα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει», δήλωσε σύμβουλος της κυβέρνησης αναφερόμενος στην επιμονή των ξένων πιστωτών να ψηφιστούν και τα δύο νομοθετήματα προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Παρ' όλα αυτά, οι ελπίδες της Αθήνας να εξασφαλίσει σαφή ημερομηνία εντός του Νοεμβρίου για την απολύτως αναγκαία μεταβίβαση των κεφαλαίων σβήνουν λόγω των διαφωνιών μεταξύ των ξένων πιστωτών ως προς τον προβλεπόμενο ρυθμό της μείωσης του ελληνικού χρέους.

Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ προσπαθούσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να γεφυρώσουν απόσταση 5% - 10% στις αντίστοιχες προβλέψεις τους για το χρέος της χώρας το 2020, μετά την απότομη υποβάθμιση των προβλέψεων του ταμείου για την ανάπτυξη της Ελλάδας κατά το 2013-14.

* Στέλεχος του ΟΔΔΗΧ μιλώντας στο Reuters εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το ρολάρισμα των εντόκων θα γίνει χωρίς προβλήματα καθώς υπάρχει σχετική συνεννόηση με την ΕΚΤ. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα έσοδα από τη δημοπρασία της Τρίτης, μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές, θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ. 

** Η ΕΚΤ διέψευσε σήμερα δημοσίευμα της Die Welt το οποίο ανέφερε ότι διεύρυνε τις εγγυήσεις (collateral) που έκανε δεκτές από τις ελληνικές τράπεζες.

© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v