ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει επειγόντως να... τα βρουν

Η ευρωζώνη θα κάνει λάθος αν κωφεύσει στο ΔΝΤ. Η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι θέλει να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Πρέπει να δεχτεί ότι θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις. Άλλωστε η Αθήνα δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

  • Editorial
ΔΝΤ και ΕΕ πρέπει επειγόντως να... τα βρουν
Υπάρχει κάτι σουρεαλιστικό στη διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη όσον αφορά τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους. Οι επίσημοι πιστωτές μονίμως κάνουν λάθος για τη μελλοντική τροχιά των υποχρεώσεων της Αθήνας. Ο τσακωμός πάνω στο αν πρέπει να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 ή το 2022 είναι σαν να προσπαθείς να μετρήσεις πόσοι Έλληνες θεοί χωράνε να χορέψουν στο κεφάλι μιας καρφίτσας.

Αυτή η έριδα, ωστόσο, σηματοδοτεί ένα σημαντικό στοιχείο στις σχέσεις ανάμεσα στους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας. Τον Μάρτιο το ΔΝΤ απρόθυμα συμφώνησε σε ένα μη ρεαλιστικό πρόγραμμα βοήθειας, που είχε σχεδιαστεί για να γλιτώσει τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ από πολιτικά δύσκολες απώλειες. Το ταμείο, ορθώς τώρα, προβλέπει ότι η όποια πρόσθετη βοήθεια πρέπει να συνοδευτεί από αξιόπιστο πρόγραμμα μείωσης των χρεών.

Οι δημόσιες διαμάχες, βεβαίως, πάντα προκαλούν αμηχανία. Αλλά είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη που αυτή η συζήτηση, η οποία ελλοχεύει επί μακρόν, ξέσπασε επιτέλους ανοιχτά. Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να φτάσει στο 192% του ΑΕΠ το 2014. Μια νέα αναδιοργάνωση, που θα περιλαμβάνει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον επίσημο τομέα, είναι αναπόφευκτη. Το ΔΝΤ έχει δίκιο όταν λέει στην ευρωζώνη ότι η στρατηγική της δεν έχει αξιοπιστία.

Η επικεφαλής του ταμείου Κρ. Λαγκάρντ θα πρέπει να συνυπογράψει μια συμφωνία μόνο αν το προσωπικό της την κρίνει βιώσιμη. Αν οι ηγέτες της ευρωζώνης επιμένουν για το αντίθετο, το ταμείο θα πρέπει να τους καλέσει να επωμιστούν το δικό του άνοιγμα.

Μια τέτοια αδιαπραγμάτευτη στάση δεν θα επιβεβαιώσει μόνο την ανεξαρτησία του ΔΝΤ απέναντι στους μετόχους του. Θα ενισχύσει επίσης την αξιοπιστία του σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν σε ένα προγραμμα, ορισμένες εκ των οποίων βρίσκονται στην ευρωζώνη.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, και ειδικά η Γερμανία, θα κάνουν λάθος αν κωφεύσουν στο ΔΝΤ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ δήλωσε το καλοκαίρι ότι θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Όμως, για να γίνει αυτό, η Γερμανία πρέπει να παραδεχτεί ότι θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις. Βεβαίως, οποιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει πάντα να δίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις.

Η Ελλάδα είναι μόνο η μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Η Ισπανία και η Ιταλία αναμένεται να ζητήσουν επίσης οικονομική βοήθεια. Τα μεγέθη των οικονομιών αυτών των χωρών θα δυσκολέψουν πολύ τον σχεδιασμό των απαραίτητων εκεί προγραμμάτων, την επόπτευση και την εφαρμογή τους.

Όπως παραδέχονται πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης, η εμπλοκή του ΔΝΤ είναι καίριας σημασίας για να πετύχουν οι προσπάθειες. Είναι ουσιώδες, άρα, να αποκατασταθεί η συνεργατική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η Ευρώπη θα πρέπει να καλωσορίζει τις συμβουλές του ΔΝΤ, όχι να τις αποκρούει.


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο