Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτοι "βλαστοί" ανάκαμψης για Ελλάδα

"Βλαστοί" ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας φαίνονται εν μέσω λιτότητας και η χώρα γίνεται ανταγωνιστικότερη, λένε οι F.T. Πώς η πραγματικότητα απειλεί τις δειλές ενδείξεις και πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε.  

Πρώτοι βλαστοί ανάκαμψης για Ελλάδα
Η ελληνική οικονομία μπορεί να έχει υποστεί τον ακρωτηριασμό της λιτότητας, αλλά η ευρωπαϊκή ελίτ βλέπει ήδη σημάδια ανάκαμψης (σ.σ. τα λεγόμενα greenshοots, που θα μπορούσαν να μεταφραστούν ως βλαστοί). Χθες η Ελλάδα ανακοίνωσε το πρώτο, από τότε που μπήκε στο ευρώ, πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, ενώ το σερί των πλεονασματικών μηνιαίων προϋπολογισμών συνεχίζεται - έστω και μόλις για τρεις μήνες.

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες γίνονται όλο και ανταγωνιστικότεροι. Το εργατικό κόστος έχει κατέβει σημαντικά, καθώς οι μισθοί του δημόσιου τομέα καταρρέουν και η ανεργία καλπάζει.

Με άλλα λόγια, η λιτότητα έχει αποτέλεσμα. Οι οικονομικές ανισορροπίες που προκάλεσαν την κρίση του ευρώ εξαλείφονται - κάτι που ισχύει για την Ισπανία και την Ισλανδία.

Δυστυχώς, οι ενδείξεις αυτές είναι μάλλον σαθρές. Την Τρίτη, μάλιστα, η σημασία τους θα εκλείψει εντελώς αν οι υπουργοί οικονομικών αποφασίσουν να μπλοκάρουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η οποία απαιτείται ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία ομολόγων της τον ερχόμενο μήνα.

Το βελτιωμένο ελληνικό ισοζύγιο συναλλαγών οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: στην κατάρρευση των εισαγωγών και στις περικοπές αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ από πληρωμές τόκων λόγω κουρέματος του χρέους. Οι εξαγωγές παρουσιάζουν αύξηση, αλλά όχι μεγάλη. Στο εννεάμηνο του έτους οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2%, συμπεριλαμβανομένου του ευμετάβλητου κλάδου των πλοίων και των καυσίμων, ενώ οι εισαγωγές υποχώρησαν 15%.

Το κόστος εργασίας έχει σημασία, αλλά η διαφθορά, η γλώσσα και η απειλή της εξόδου από το ευρώ εμποδίζουν τις επενδύσεις και τη χρήση αυτού του φθηνότερου εργατικού δυναμικού - που δεν είναι και τόσο φθηνότερο.

Η απότομη πτώση στο κόστος εργασίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια μόλις καλύπτει την αύξηση των μισθών από το 2000 σε επίπεδα Ιταλίας και σχεδόν Γαλλίας. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τη Γερμανία εξακολουθεί να είναι τεράστια.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση: οι Έλληνες (και οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί) γίνονται φτωχότεροι έναντι των Γερμανών.

Η Ευρώπη ακολουθεί έναν δύσκολο δρόμο. Η εξισορρόπηση θα είναι ευκολότερη αν οι Γερμανοί εγκαταλείψουν την ασκητική ζωή και… το ρίξουν λίγο έξω. Αν βασιστεί η εξισορρόπηση σε υψηλότερες εξαγωγές και όχι σε χαμηλότερες εισαγωγές, θα είναι περισσότερο βιώσιμη και για την περιφέρεια.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v