Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Φουλάρισε" πετρέλαιο η Κίνα

Η Κίνα ολοκληρώνει ένα στρατηγικό σχέδιο δημιουργίας σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου. Χτίζει δεξαμενές και τις γεμίζει με "μαύρο χρυσό". Οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και οι συνέπειες στη ζήτηση.

  • Javier Blas (Όσλο)
Φουλάρισε πετρέλαιο η Κίνα
Η Κίνα φαίνεται ότι σταμάτησε να γεμίζει τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου (strategic petroleum reserve SPR), κλείνοντας μια μεγάλη πηγή δυνητικής ζήτησης από την διεθνή αγορά αργού πετρελαίου.

Στις αρχές του χρόνου, το Πεκίνο αύξησε την κατανάλωση πετρελαίου και τις τιμές, διοχετεύοντας εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου σε ένα πρόγραμμα «ρεζερβουάρ» έκτακτης ανάγκης (SPR), ένα σύστημα που αναπτύσσεται συνέχεια. Όμως τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αγοραστική της μανία σταμάτησε τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Κίνα δεν παραχωρεί επίσημες πληροφορίες για το πόσο γεμίζει τις δεξαμενές της, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να μπορούν να κάνουν μόνο εκτιμήσεις. Η International Energy Agency για παράδειγμα, μετρά την αποθεματοποίηση αναλύοντας την απόκλιση ανάμεσα στην κατανάλωση πετρελαίου -όπως φαίνεται στα τιμολόγια των διυλιστηρίων- και την συνολική πετρελαϊκή προσφορά, που είναι το σύνολο της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου συν τις καθαρές εισαγωγές.

Η ΙΕΑ εκτιμά λοιπόν ότι στο α΄ τρίμηνο η απόκλιση ανάμεσα στην προσφορά και ζήτηση ήταν 650.000 βαρέλια ημερησίως, που αντιστοιχούν στην αποθήκευση 58 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε τρίμηνη περίοδο.

Στο β΄ τρίμηνο, η διαφορά μειώθηκε στα 510.000 βαρέλια ή 45 εκατ. βαρέλια. Και τον Ιούλιο μειώθηκε στα 100.000 βαρέλια ημερησίως ή 3 εκατ. βαρέλια. Στα στοιχεία του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου η απόκλιση έχει εξαφανιστεί και η διεθνής υπηρεσία ενέργειας συμπεραίνει ότι η αποθεματοποίηση ολοκληρώθηκε.

Τα στοιχεία της ΙΕΑ υποδεικνύουν ότι η Κίνα διοχέτευσε 106 εκατ. βαρέλια στα SPR της, στους πρώτους επτά μήνες του έτους.

Η εκτίμηση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις του ιδιωτικού τομέα για περίπου 100 εκατ. βαρέλια. Οι παράγοντες της αγορές πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα των αποθεμάτων παρείχαν το Καζακστάν και η Ρωσία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα στρατηγικά αποθέματα της Κίνας θα είναι τα δεύτερα μεγαλύτερα στον κόσμο σε μέγεθος, μετά των ΗΠΑ, όταν καλυφθούν πλήρως το 2020. Το Πεκίνο παρήγγειλε πριν μια δεκαετία την δημιουργία του έργου αποθεματοποίησης, που συχνά χαρακτηρίζεται «πολεμικό απόθεμα», λόγω της χρήσης του από δυτικές χώρες κατά την διάρκεια συγκρούσεων, όπως ο Πόλεμος στον Κόλπο το 1990-91 και στην Λιβύη το 2011.

Το 2001, στο 5ετές πρόγραμμα της Κίνας (2001-2005) προβλεπόταν η δημιουργία εθνικού συστήματος στρατηγικής αποθεματοποίησης πετρελαίου για να βελτιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια του έθνους.

Το κινεζικό SPR αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις. Σε πρώτη φάση το Πεκίνο κατασκεύασε τα συστήματα δεξαμενών που χωρούσαν 100 εκατ. βαρέλια μεταξύ 2004 και 2008. Μέχρι τα τέλη του 2010, η Κίνα είχε γεμίσει τέσσερα κέντρα δεξαμενών, τοποθετημένα όλα κοντά σε κέντρα διύλισης στις ανατολικές ακτές.

Η κατασκευή της δεύτερης φάσης, με δυνατότητα πλήρωσης πάνω από τα 200 εκατ. βαρέλια βρίσκεται σε εξέλιξη και οι δεξαμενές γεμίζονται άμεσως μόλις κατασκευαστούν.

Το έργο αυτό, που προβλέπει επτά μεγάλα αποθηκευτικά κέντρα, βαθιά στα ενδότερα της χώρας, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2013.

Η τρίτη φάση, με δυνατότητα αποθηκευσης περίπου 200 εκατ. βαρέλια, θα κατασκευαστεί μεταξύ 2015 και 2018 και οι δεξαμενές θα γεμίσουν μέχρι το 2020...
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v