Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: "Ζεστοί" οι ξένοι με την πρόταση

Οι στόχοι και οι αντιδράσεις στην ελληνική πρόταση επαναγοράς ομολόγων. Ποιοι επενδυτές αναμένεται να συμμετάσχουν, ποιοι θα μπουν στον πειρασμό να απέχουν και ποιοι πέτυχαν τη "συμφωνία που σκοτώνει".

  • Ralph Atkins, Kerin Hope, Mary Watkins
FT: Ζεστοί οι ξένοι με την πρόταση
Ένα επιθετικό πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων κατέθεσε η Ελλάδα, χρησιμοποιώντας έως 10 δισ. ευρώ σε κεφάλαια της ευρωζώνης, με την ελπίδα ότι θα είναι αρκετό ώστε να επιτευχθεί διεθνής συμφωνία για το μεγαλύτερο πακέτο, με το οποίο θα σιγουρέψει τη θέση της στην ευρωζώνη.

Πληρώνοντας μεγαλύτερη από την αναμενόμενη προμήθεια σε σχέση με τις προηγούμενες τιμές στην αγορά για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες κινούνται κάτω από την ονομαστική αξία, η Αθήνα μπορεί να αποσύρει πάνω από 20 δισ. ευρώ από το βουνό των χρεών της.

Οι αρχικές αντιδράσεις στην ανακοίνωση από τους διεθνείς επενδυτές και τις εγχώριες τράπεζες, των οποίων η στήριξη ίσως αποδειχθεί πολύ κρίσιμη, ήταν ευνοϊκές.

Ωστόσο, αν δεν υπάρξει αρκετή ανταπόκριση την καταληκτική ημέρα -Παρασκευή-, θα δημιουργηθεί σύγχυση για το πρόσφατο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα. Το ΔΝΤ, που θέλει διακαώς να μειωθεί το ελληνικό χρέος ταχύτερα απ’ όσο προτείνουν οι ηγέτες της ευρωζώνης, έχει συνδέσει τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει με την επιτυχία της επαναγοράς.

Ορισμένοι ομολογιούχοι μπορεί να υπολογίσουν ότι θα έχουν περισσότερα κέρδη αν δεν συμμετάσχουν στην επαναγορά και ότι θα δουν την αξία της τοποθέτησής του να αυξάνεται όταν άλλοι θα συμμετάσχουν και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μειωθεί. «Όσο αυξάνεις την τιμή και ενθαρρύνεις τη συμμετοχή, τόσο το καλύτερο για όσους δεν συμμετέχουν», προειδοποιεί ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος στην Exotix.

Η είδηση του ελληνικού σχεδίου βοήθησε να διευρυνθεί το ράλι στα ομόλογα των κρατών της υπόλοιπης περιφέρειας της ευρωζώνης. Τα yields στα 10ετή ιταλικά ομόλογα έπεσαν στο χαμηλό 2 ετών στο 4,38%, ενώ τα ισπανικά επιτόκια μειώθηκαν κάτω από το 5,2% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο.

Στην ελληνική επαναγορά θα χρησιμοποιηθούν έως 10 δισ. ευρώ σε εξάμηνα χρεόγραφα που εκδίδει το ταμείο διασώσεων European Financial Stability Facility. Καλύπτονται ομόλογα που είχαν εισαχθεί στο πλαίσιο της απομείωσης του «κουρέματος» των ιδιωτών ή private sector involvement. Οι επενδυτές έχουν προσκληθεί να καταθέσουν προσφορές μεταξύ ελάχιστων και μέγιστων τιμών που έχουν καθοριστεί για κάθε μία από τις 20 εκδόσεις.

Αν υποθέσουμε ότι η μέση τιμή που θα πληρωθεί βρίσκεται στο μέσον της μέσης ελάχιστης και μέγιστης τιμής, οι επενδυτές θα λάβουν περίπου 33% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους. Αν χρησιμοποιηθούν και τα 10 δισ. ευρώ, η Αθήνα θα επαναγοράσει ομόλογα με ονομαστική αξία περίπου 30 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το μισό από τα 61,5 δισ. ευρώ σε κυκλοφορία. Την Παρασκευή, τα ελληνικά ομόλογα τελούσαν υπό διαπραγμάτευση σε μέση αξία μόλις 30 σεντς του ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν δηλώσει ότι στην επαναγορά θα τεθεί οροφή στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής περίπου στα 28 σεντς. Μέχρι τη Δευτέρα, είχε φανεί ότι ήταν μια κίνηση τακτικής, ώστε να αποτραπεί η εκτίναξη των τιμών εν όψει της λεπτομερούς ανακοίνωσης, ενώ επίσης οι τελικοί όροι της συμφωνίας ήταν ευχάριστη έκπληξη για τους επενδυτές. «Είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι πιο λογική από την αρχική δήλωση», σχολίασε παράγοντας που σχετίζεται με τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Με τη δυνητική τιμή επαναγοράς, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν κέρδη κεφαλαίου από τα ομόλογα που έχουν καταχωρισμένα στα βιβλία τους στα 25 - 30 σεντς, αποφεύγοντας νέο πλήγμα στους ισολογισμούς τους. «Πρέπει να δούμε πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, πάντως η τιμή δείχνει καλή, ειδικά υπό τις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες», ανέφερε κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης.

Άλλος τραπεζίτης δήλωσε: «Θα συμμετάσχουμε, όπως θα συμμετάσχουν όλοι οι παραδοσιακοί Ευρωπαίοι επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα - έχουν κουραστεί κι έχουν απαυδήσει με τον ελληνικό κίνδυνο σε αυτό το σημείο».

Τα hedge funds, που εκτιμάται ότι κατέχουν ομόλογα περίπου 21 δισ. ευρώ, έστησαν τις θέσεις τους στα 11 - 17 σεντς του ευρώ τον Μάιο και τον Ιούνιο, όταν η πολιτική αστάθεια κορυφωνόταν ανάμεσα σε δύο εκλογές. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν συμμετοχή 60-70% από τα hedge funds. «Έκαναν συμφωνία που σκοτώνει: 200% κέρδος σε έξι μήνες», είπε κάποιος.

Ο Gary Jenkins της Swordfish Research αναφέρει: «Αν αγόρασε κάποιος στα 15 θα βγει με κέρδος… Οι περισσότεροι θα σκεφτούν 'αν μπορώ να βγω, θα βγω'. Ίσως έχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης».

Ο Julian Adams της Adelante Asset Management, που κατέχει ελληνικά ομόλογα, σχολιάζει ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης φέρθηκαν ανάρμοστα καθορίζοντας ελάχιστη τιμή προσφορών, γεγονός που ανέβασε το κόστος της επαναγοράς. Προσθέτει όμως: «Ίσως κάνουμε προσφορά σε υψηλότερο επίπεδο και βλέπουμε τι θα γίνει».

Ο Hans Humes της Greylock Capital, hedge fund με έδρα στη Νέα Υόρκη, λέει: «Θα προτιμούσα να πάρω την απόδοση μετά τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και όχι χάρη σε αυτήν την παράλογη παρέμβαση, αλλά αφού έγινε γιατί να μην παίξω;».

Για τους ανήσυχους επενδυτές υπάρχει η προειδοποίηση ότι αν δεν συμμετάσχουν κινδυνεύουν να φύγει το ΔΝΤ από τη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας και θα υποστούν απομειώσεις στο μέλλον, ίσως στο πλαίσιο του «ανταλλάγματος» για το ότι υπέστη η Γερμανία ζημίες λόγω της βοήθειας προς την Ελλάδα. Όμως, ο David Mackie της JPMorgan τονίζει ότι ο βασικός κίνδυνος για τους ομολογιούχους είναι η απειλή όχι να αποτραβηχτεί το ΔΝΤ, αλλά να αποσταθεροποιήσει η ακραία δημοσιονομική λιτότητα την Ελλάδα και να ανεβάσει πολιτικά ακραίες παρατάξεις στην εξουσία.

«Για έναν ομολογιούχο που έχει δει σημαντική ανατίμηση της τοποθέτησής του, ο κίνδυνος στάσης πληρωμής από μια νέα, πιο ακραία κυβέρνηση, είναι υπαρκτός, είτε είναι επιτυχής η επαναγορά είτε όχι».


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v