Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμο νομισμάτων φοβάται η Bundesbank

Ο εκφυλισμός της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών απειλεί να απελευθερώσει κύκλο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων και πολιτικοποίηση των ισοτιμιών, προειδοποίησε ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

  • Michael Steen (Φρανκφούρτη)
Πόλεμο νομισμάτων φοβάται η Bundesbank
Ο εκφυλισμός της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών στον πλανήτη απειλεί να απελευθερώσει κύκλο ανταγωνιστικών συναλλαγματικών υποτιμήσεων, τις οποίες οι μεγάλες οικονομίες απέφυγαν μέχρι σήμερα «χάρη» στη χρηματοπιστωτική κρίση, προειδοποίησε ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Bundesbank.

Ο Jens Weidmann, επικεφαλής της Bundesbank, η οποία κάποτε φημιζόταν για τη σθεναρή υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της από την πολιτική επιρροή και ήταν το μοντέλο για τη δημιουργία της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ο Stephen King, ο ανώτατος οικονομολόγος της HSBC, «ίσως είχε δίκιο» όταν πρόβλεψε «το τέλος της εποχής της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών».

Ήδη είναι δυνατόν να ακούσουμε ανησυχητικά καμπανάκια, για παράδειγμα στην Ουγγαρία ή στην Ιαπωνία, όπου η νέα κυβέρνηση εμπλέκεται δραστικά στις υποθέσεις της κεντρικής τράπεζας, ζητά επιτακτικά ακόμη πιο επιθετική πιστωτική πολιτική και απειλεί να λήξει την αυτονομία της κεντρικής τράπεζας, είπε ο κ. Weidmann κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φρανκφούρτη.

«Είτε το θέλουν είτε όχι, μια επίπτωση θα είναι η αυξημένη πολιτικοποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας… Μέχρι τώρα το διεθνές νομισματικό σύστημα κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση χωρίς ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και ελπίζω το πράγμα να παραμείνει έτσι», σχολίασε.

Τόσο η Bundesbank όσο και στη συνέχεια η ΕΚΤ ιδρύθηκαν με αρμοδιότητες που τους έδιναν μεγάλες εξουσίες και ελευθερία από τις πολιτικές επιρροές, με αντάλλαγμα την επικέντρωση στη διατήρηση σταθερού πληθωρισμού. Πολλοί φοβούνται ότι η ΕΚΤ θα αντιμετωπίσει μεγάλη πρόκληση αν οι άλλες κεντρικές τράπεζες ρίξουν τους στόχους πληθωρισμού και δράσουν για να χαμηλώσουν τα νομίσματά τους σε σχέση με το ευρώ, γεγονός που θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα των καταπονημένων επιχειρήσεων της ευρωζώνης.

Ο κ. Weidmann σχολίασε ότι στις δεκαετίες 1980 και 1990, όπου οι κεντρικές τράπεζες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους, ξεκίνησε μια περίοδος «μεγάλης μετριοπάθειας» κατά την οποία ο πληθωρισμός μειώθηκε. Όμως το ξέσπασμα της κρίσης και η αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια και πρώτες ύλες στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες έχουν επαναφέρει τις αυξήσεις τιμών στην ατζέντα και περιπλέκουν τη δουλειά μιας κεντρικής τράπεζας.

Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες καλούνται να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, να τονώσουν την οικονομία και να κατεβάσουν το κόστος αναχρηματοδότησης των κυβερνήσεων - μέχρι και να εγγυηθούν για το αξιόχρεο ενός κράτους, δήλωσε. «Το να φορτώνονται οι κεντρικές τράπεζες αναθέσεις και προσδοκίες δεν μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή έξοδο από την κρίση».

Ο διοικητής της Bundesbank, που εξαιτίας των ανησυχιών του για απόκλιση από την ορθόδοξη νομισματική πολιτική ψήφισε και μίλησε ανοιχτά εναντίον των απεριόριστων αγορών ομολόγων του κ. Draghi πέρσι, έκλεισε την ομιλία του παραθέτοντας τη δήλωση από συνέντευξη που είχε δώσει τον Δεκέμβριο ο κ. Draghi στους Financial Times: «Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν κάλλιστα να προασπιστούν την ανεξαρτησία τους απλώς εφαρμόζοντας αυστηρά τις αρμοδιότητές τους».

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v