Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμπλοκές στο ελεύθερο εμπόριο ΗΠΑ - ΕΕ

Καθώς "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη", η προοπτική έναρξης συνομιλιών για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ είναι πολύ μικρή, λίγες ώρες πριν από την εμπορική σύνοδο στις Βρυξέλλες.

  • Joshua Chaffin (Βρυξέλλες)
Εμπλοκές στο ελεύθερο εμπόριο ΗΠΑ - ΕΕ
Η φιλοδοξία της Ευρώπης να ξεκινήσει διατλαντικές εμπορικές συνομιλίες στη σύνοδο της Πέμπτης υπέστη μεγάλο πλήγμα από την απροθυμία της Ουάσιγκτον να δεσμευθεί σε διαπραγματεύσεις, καθώς οι ΗΠΑ αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της Ε.Ε.

Όταν η Ε.Ε. πριν από λίγους μήνες σχεδίαζε μια σύνοδο αφιερωμένη στο διεθνές εμπόριο, πολλοί θεώρησαν ότι μπορεί να γίνει ιδανική πλατφόρμα για την ανακοίνωση της έναρξης συνομιλιών με στόχο την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Η σύνοδος αρχίζει το απόγευμα της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, Όμως, μετά από έναν χρόνο προσπάθεια, το προσχέδιο του ανακοινωθέντος που διανεμήθηκε στις εθνικές πρωτεύουσες της Ε.Ε. μέσα στην εβδομάδα περιέχει μια τεράστια τρύπα εκεί όπου θα έπρεπε να υπάρχει αρχική συμφωνία.

Η διμερής ομάδα εργασίας επρόκειτο να υπογράψει την έναρξη των συνομιλιών τον Δεκέμβριο. Ευρωπαίοι διπλωμάτες στη συνέχεια διαβεβαίωσαν ότι η έκθεση θα είναι έτοιμη για τη σύνοδο αυτής της εβδομάδας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να παραδώσουν επίσημη σφραγίδα έγκρισης.

Η καθυστέρηση, αν και είναι ελαφρώς ενοχλητική, δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη θα μείνει στο περιθώριο του διεθνούς ελεύθερου εμπορίου, όπως τουλάχιστον τονίζουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, καταδεικνύει ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει πιο ψυχρά την προσέγγιση στο έργο.

Αυτή η στάση καθρεφτίζει τις επιφυλάξεις της κυβέρνησης Obama, όπως και το ότι είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο τη διαπραγματευτική της θέση, στο ξεκίνημα των δύσκολων, όπως προβλέπονται, συνομιλιών.

«Θέλουμε απλώς να προχωρήσουμε μόνο αν είμαστε σίγουροι ότι οι Ευρωπαίοι μιλάνε σοβαρά και ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα που μας έχουν κρατήσει πίσω στο παρελθόν», σχολίασε ο Mike Froman, ανώτατος διεθνής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Obama.

«Αυτό που δεν θέλουμε είναι να μπούμε σε μια 10ετή διαδρομή, που δεν οδηγεί πουθενά».

Ο τόνος του έρχεται σε αντίθεση με τον απροκάλυπτο ενθουσιασμό που εξέφρασε πρόσφατα ο Βρετανός υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων David Lidington. «Το τίμημα είναι τόσο τεράστιο που θα προδώσουμε τις μελλοντικές γενιές αν χάσουμε αυτήν την ευκαιρία», δήλωσε τη Δευτέρα. «Είναι κάτι που πραγματικά στηρίζει με την ψυχή του ο πρωθυπουργός».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Karel De Gucht βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τον εμπορικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ Ron Kirk, με την ελπίδα να δοθεί ώθηση στην πρωτοβουλία.

Οι θιασώτες της διατλαντικής συμφωνίας ισχυρίζονται ότι όχι μόνο θα τονώσει την ανάπτυξη σε δύο υποτονικές οικονομίες, αλλά και θα διασφαλίσει την ισχύ τους σε έναν πλανήτη όπου η Κίνα πρόκειται σύντομα να γίνει η μεγαλύτερη οικονομία.

Οι δασμοί ανάμεσα στους δύο εμπορικούς εταίρους είναι ήδη χαμηλοί. Η πραγματική αξία -και η εμπλοκή- στην επίτευξη συμφωνίας ίσως έγκειται περισσότερο στο να ενωθούν διαφορετικά ρυθμιστικά καθεστώτα, τα οποία, για παράδειγμα, υποχρεώνουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να συμμορφωθούν με διαφορετικά τεχνικά στάνταρ και δεδομένα ασφάλειας. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι διαφορετικές ρυθμίσεις για την υγεία, εξαιτίας των οποίων τα αμερικανικής προέλευσης γενετικά τροποποιημένα προϊόντα παραμένουν εκτός της Ευρώπης.

Πριν από την έναρξη των συνομιλιών, η Ουάσιγκτον ζήτησε από τις Βρυξέλλες να ξεκαθαρίσουν τρία μεγάλα αγκάθια για να τεστάρει την αποφασιστικότητά τους. Τα πρώτα δύο -που αφορούν τους κανόνες για τον καθαρισμό των πτωμάτων μοσχαριών και τη μεταφορά των ζώντων χοίρων- αντιμετωπίστηκαν. Αλλά η προσπάθεια να βγει ένα τρίτο αγκάθι όσον αφορά το εμπόριο βοείου κρέατος -το αγελαδινό λίπος που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία- δεν έχει μέχρι στιγμής πετύχει. Η Ουάσιγκτον δεν θα θέλει να παραχωρήσει μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές πρωτοβουλίες δεκαετιών, με βάση το αγελαδινό ξύγκι.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ενθαρρυνθεί από τα σχόλια που έκανε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joesph Biden, κατά τη διάρκεια ευρωπαϊκής περιοδείας που περιλάμβανε συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron - που είναι και οι δύο θερμοί υποστηρικτές μιας συμφωνίας.
Δεν νιώθουν όλοι τον ίδιο ενθουσιασμό, όμως. Ο Cliff Stearns, που αποχώρησε πρόσφατα από το Κογκρέσο μετά από 24ετή καριέρα, κατά την οποία προήδρευσε του Trans-Atlantic Dialogue, διακρίνει μικρή υποστήριξη στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν ότι θα είναι απαραίτητα νικητές στο ελεύθερο εμπόριο με την Ευρώπη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί συμφωνία θα πρέπει ο πρόεδρος των ΗΠΑ να δεσμευθεί ολοκληρωτικά στο να το «πουλήσει».

Στις Βρυξέλλες, ο Andre Sapir, οικονομολόγος εμπορικών θεμάτων και διευθυντής του think-tank Bruegel, φοβάται ότι ο ενθουσιασμός των Ευρωπαίων ηγετών δεν ευσταθεί. «Προσωπικά αμφιβάλλω», σχολίασε.

Εκτιμά ότι τα πολιτικά κίνητρα που υπάρχουν στο παρασκήνιο ίσως δεν επαρκούν ώστε να βρεθεί μια ουσιώδης οικονομική συμφωνία - ειδικά καθώς εκκρεμούν τόσα ακανθώδη ρυθμιστικά ζητήματα, από τα τραπεζικά μέχρι την ασφάλεια τροφίμων.

«Αυτό το κόστος είναι τεράστιο. Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να δημιουργηθεί μια υπερατλαντική ενιαία αγορά. Νομίζω ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε. έχουν την πολιτική διάθεση να το κάνουν».


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v