Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σκληρό" ευρώ θέλει η Bundesbank

Παίζοντας το "βαρύ χαρτί" του πληθωρισμού, ο διοικητής της γερμανικής Bundesbank προειδοποιεί τους πολιτικούς να σταματήσουν να πιέζουν φραστικά το ευρώ. Το κρίσιμο G20 και ο νομισματικός πόλεμος.

  • Michael Steen (Φρανκφούρτη), Alex Barker (Βρυξέλλες)
Σκληρό ευρώ θέλει η Bundesbank
Ο επικεφαλής της ισχυρής γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank προειδοποίησε τους πολιτικούς της ευρωζώνης να σταματήσουν να πιέζουν με φραστικές παρεμβάσεις το ευρώ, καθώς θεωρεί ότι οποιαδήποτε στρατηγική για την αποδυνάμωσή του θα οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό.

Η πρόσφατη κατακόρυφη άνοδος του ενιαίου νομίσματος δεν σηματοδοτεί «σοβαρό overvaluation», ισχυρίστηκε ο Jens Weidmann σε ομιλία που παρέθεσε, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η ευρωζώνη θα χάσει τα περισσότερα σε περίπτωση νομισματικού πολέμου.
«Αν όλο και περισσότερες χώρες προσπαθήσουν να πιέσουν τα νομίσματά τους, θα γίνουν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, όπου θα είμαστε όλοι χαμένοι», είπε.

Έκανε τα σχόλια εν όψει της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G20 στη Μόσχα την Παρασκευή, όπου αναμένεται να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους φόβους για νομισματικό πόλεμο, επαναλαμβάνοντας ότι τις συναλλαγματικές ισοτιμίες «τις καθορίζουν οι αγορές» στις μεγάλες βιομηχανικές οικονομίες.

Το ευρώ έχει ανατιμηθεί σχεδόν 8% από τον Ιούλιο στην εμπορική ισοτιμία. Επιχειρηματίες και πολιτικοί φοβούνται ότι ένα πολύ ισχυρό ευρώ θα σκοτώσει τις ελπίδες της ευρωζώνης για σταδιακή ανάκαμψη με βάση τις εξαγωγές.

Υπερασπιζόμενος την κλασική γερμανική νομισματική πολιτική, ο κ. Weidmann επίσης τάχθηκε εναντίον της ιδέας να αλλάξει η στρατηγική στόχευσης του πληθωρισμού. Ο Mark Carney, ο επόμενος διοικητής της Bank of England, άφησε να εννοηθεί ότι μια τέτοια αλλαγή θα πρέπει να συζητηθεί στη Βρετανία.

Αν και ο κ. Weidmann έχει μόνο μία ψήφο στο 23μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, η άποψή του ως προέδρου της Bundesbank έχει τεράστια βαρύτητα για τους ρυθμιστές, ειδικά των οικονομιών της Βορείου Ευρώπης. Το ευρώ άγγιξε υψηλό ημέρας έναντι του δολαρίου, στο 1,3428 δολ., μετά τις δηλώσεις του.

Στον απόηχο της πρότασης του Γάλλου προέδρου Francois Hollande να γίνει διαχείριση της τιμής του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων, ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi την περασμένη εβδομάδα σχολίασε τον κίνδυνο που έχουν οι πολιτικές παρεμβάσεις στη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας.

Έδειξε όμως να αφήνει ανοιχτή την πόρτα για δράση από την ΕΚΤ. Θα μπορούσε να έχει τη μορφή μείωσης των επιτοκίων αν το ευρώ ανατιμηθεί πολύ, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αποπληθωρισμό.

Ο κ. Weidmann τόνισε ότι οι πολιτικοί φέρνουν τη νομισματική συζήτηση για να τραβήξουν την προσοχή από τις πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Παρέπεμψε μάλιστα στον πρώτο διοικητή της ΕΚΤ, Wim Duisenberg, που είχε πει το 1999 ότι οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να ασκούν το δικαίωμά τους να κατευθύνουν τη συναλλαγματική πολιτική μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Τον περασμένο μήνα ο κ. Weidmann μίλησε για δυνητικό παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο, σχολιάζοντας ότι η μείωση της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών ανά τον πλανήτη απειλεί να προκαλέσει αγώνα προς τον πάτο καθώς οι πολιτικοί πιέζουν τις κεντρικές τράπεζες να αντικαταστήσουν τους στόχους για τον πληθωρισμό με μέτρα που θα εξυπηρετήσουν την αποδυνάμωση των νομισμάτων τους.

Στη χθεσινή του ομιλία, πρόσθεσε ότι βλέπει με σκεπτικισμό τους εναλλακτικούς στόχους της νομισματικής πολιτικής για τη σταθερότητα των τιμών, όπως η στόχευση του ΑΕΠ, επειδή οποιαδήποτε, έστω και προσωρινή, χαλάρωση στις πληθωριστικές προσδοκίες θα δηλητηριάσει την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας.

«Επιπλέον, η αλλαγή του πλαισίου της νομισματικής στρατηγικής κατά τη διάρκεια της κρίσης θα πλήξει την εμπιστοσύνη στις κεντρικές τράπεζες και θα προκαλέσει την υποψία ότι, de facto, υπήρχαν άλλοι στόχοι για την αλλαγή στρατηγικής», είπε.

Ο κ. Carney, που αναλαμβάνει στην ΒοΕ την 1η Ιουλίου, έχει από την πλευρά του δείξει πιο συντηρητικές διαθέσεις, μετά την αρχική υπόδειξη να εγκαταλείψει η τράπεζα τον στόχο του πληθωρισμού. Την περασμένη εβδομάδα είπε στο κοινοβούλιο ότι θα τεθούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις πριν γίνει οποιαδήποτε αλλαγή.


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v