Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Ο φόβος εναντίον της απληστίας

Τα «ζωώδη ένστικτα» επέστρεψαν επιθετικά στις αγορές και πολλοί φοβούνται ότι τα δεδομένα θα ανατραπούν. Έξι γραφήματα δίνουν την εικόνα. Ο κίνδυνος για το πισωγύρισμα και η μάχη ταύρων με αρκούδες.

Αγορές: Ο φόβος εναντίον της απληστίας
Τα... ζωώδη ένστικτα επέστρεψαν τους τελευταίους μήνες στις αγορές, με αποτέλεσμα αρκετοί αναλυτές να φοβούνται ότι η αγορά έχει αρχίσει να γίνεται υπερβολικά… υπερβολική.

Ο δείκτης Dow Jones στη Νέα Υόρκη φλερτάρει ξανά με τις 14.000 μονάδες για πρώτη φορά σε 5 χρόνια, οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν κέρδίσει 60% σε έξι μήνες και ακόμη και η νεκρή αγορά της Ιαπωνίας έχει ζωντανέψει. Το πιο θετικό μάλιστα στοιχείο είναι ότι οι «μικροί επενδυτές» ελκύονται και πάλι από τις μετοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του EPFR Global, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια προσελκύουν και πάλι κεφάλαια και οι καθαρές τους πωλήσεις μέχρι στιγμής στο έτος είναι οι πιο δυνατές από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Οι «αντισυμβατικοί» (contrarian) επενδυτές όμως φοβούνται ότι όλες αυτές οι καλές ειδήσεις δεν είναι παρά προειδοποίηση για τις κακές ειδήσεις που μας περιμένουν μετά τη στροφή. «Υπάρχουν πολλά βαρόμετρα που μας δείχνουν ότι οι αγορές είναι υπεραγορασμένες σε αυτό το σημείο», σχολιάζει ο Philip Saunders της Investec. «Τίποτα δεν μπορεί να πάει προς τα πάνω σε ευθεία γραμμή».
 
Και ο Franz Wenzel συμπληρώνει ότι η σημερινή κατάσταση θυμίζει έντονα «τα ζενίθ του Απριλίου/Μαΐου 2011 και 2012: Επικρατεί υπερβολική αισιοδοξία. Ο κίνδυνος για πισωγύρισμα δεν είναι αμελητέος».

Έτσι, ένα μεγάλο επενδυτικό δίλημμα εμφανίζεται στις αγορές: πανικός ή ευφορία;

Κανένας δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση στο ερώτημα, όμως υπάρχουν ορισμένα βαρόμετρα που μπορούν να ζυγίσουν την αγορά και να δώσουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις. Και τα πλέον αναγνωρισμένα βαρόμετρα της χρηματιστηριακής ψυχολογίας είναι τα εξής έξι:


? Αναλογία ταύρων-αρκούδων

Ένας από τους καλύτερους δείκτες της ψυχολογίας της αγοράς είναι η εβδομαδιαία έρευνα της ένωσης ιδιωτών επενδυτών (American Association of Individual Investors) για την επενδυτική ψυχολογία. Χρησιμοποιείται ευρέως ως οδηγός για τα ποσοστά των ταύρων και των αρκούδων που επικρατούν στην αγορά. Αν και απαρτίζεται με βάση τα δεδομένα για τις διαθέσεις λιγότερων από 100 επενδυτών, έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα βαρόμετρα της επενδυτικής ψυχολογίας, χάρη στη μακρά ιστορία του αλλά και στην επιτυχία του μέσα στον χρόνο.






? Υπηρεσίες επενδυτικών πληροφοριών

Στην αγορά κυκλοφορούν δεκάδες επενδυτικές εκθέσεις (newsletters). Συγκεντρωμένα όλα μαζί, τα newsletters συλλαμβάνουν το «συναίσθημα» της αγοράς. Η Investors Intelligence κατηγοριοποιεί το κάθε newsletter ως αισιόδοξο ή απαισιόδοξο. Η απόκλιση ανάμεσα στα δύο άκρα δείχνει τη στιγμή όπου οι συγγραφείς αρχίζουν να δένονται συναισθηματικά με την αγορά.






? Θέσεις στα futures

Πολλοί επενδυτές προσπαθούν να παρακολουθήσουν πού πηγαίνει το έξυπνο χρήμα. Θα ήταν καλύτερα να το χρησιμοποιούν ως αντιφατικό δείκτη και να είναι έτοιμοι να κάνουν το αντίθετο. Οι θέσεις στα παράγωγα του S&P 500 αποτελούν χρήσιμο οδηγό για το τι νιώθουν οι πολύ εξελιγμένοι traders για την αγορά. Οι καθαρές θέσεις που αποτυπώνονται στο γράφημα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης για το αν είναι υπερβολικά αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι.







? Συντελεστής put/call

Οι αγορές options (δικαιώματα προαίρεσης) δίνουν στους επενδυτές την ευκαιρία να αγοράσουν εξασφάλιση για τα χαρτοφυλάκιά τους ή να κερδοσκοπήσουν πάνω σε μελλοντικά κέρδη. Ο συντελεστής ανάμεσα στα put options (που έχουν κέρδος αν πέσει η αγορά) και στα call options (που έχουν κέρδος αν ανέβει η αγορά) είναι χειροπιαστός οδηγός για την ψυχολογία των μεγάλων παικτών της αγοράς. Όταν ανεβαίνει πολύ ο συντελεστής, οι επενδυτές είναι υπερβολικά επιφυλακτικοί, όταν πέφτει πολύ νιώθουν ότι δεν έχουν ανάγκη για εξασφάλιση.




? Σύνθετα βαρόμετρα

Πολλές επενδυτικές τράπεζες και σύμβουλοι παράγουν σύνθετα βαρόμετρα, τα οποία συχνά τα καταρτίζουν με διαφορετικό τρόπο. Εδώ αποτυπώνουμε ένα, από την Absolute Strategy Research, που συγκεντρώνει ποικίλες επενδυτικές έρευνες μέσα σε μια έρευνα των ερευνών. Αυτήν την περίοδο, δείχνει ότι οι επενδυτές νοιώθουν επικίνδυνα εφησυχασμένοι.





? Σταθμίσεις επενδυτικών τραπεζών

Ο αυθεντικός αντισυμβατικός επενδυτής θα επενδύσει μόνο σε πράγματα που του προκαλούν φυσική... αηδία και θα πωλήσει μόνο όταν είναι πεπεισμένος ότι πρέπει να αγοράσει. Οι στρατηγικοί αναλυτές της Merrill Lynch προσμετρούν τις συστάσεις των υπόλοιπων στρατηγικών αναλυτών της Wall Street και σας συνιστούν να κάνετε το αντίθετο. Αυτήν τη στιγμή, οι στρατηγοί της Wall Street έχουν μικρή στάθμιση στις μετοχές. Κατά τη Merrill, αυτή είναι θετική ένδειξη για τις μετοχές.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v