Βαρύ ξεπούλημα στα ETFs χρυσού

Τα funds χρυσού ξεφορτώθηκαν 106 τόνους τον Φεβρουάριο, τις μεγαλύτερες εκροές στην Iστορία. Τι "σβήνει τη λάμψη" του πολύτιμου μετάλλου, πώς αντιδρούν μεγάλοι επενδυτές και τι φοβούνται αναλυτές και traders.

  • Jack Farchy
Βαρύ ξεπούλημα στα ETFs χρυσού
Oι επενδυτές πωλούν τα exchange-traded funds χρυσού με ρυθμούς ρεκόρ, καθώς το επιθετικό ράλι τιμών στα χρηματιστήρια σβήνει τη λάμψη του πολύτιμου μετάλλου.

Τα ETFs, που συγκεντρώνουν χρυσό στη φυσική αγορά και στη συνέχεια εκδίδουν μετοχές έχουν γίνει μία από τις δημοφιλέστερες μεθόδους για επένδυση στο πολύτιμο μέταλλο, από τότε που «γεννήθηκαν», 10 χρόνια πριν.

Προσφέροντας στους επενδυτές έναν εύκολο και φθηνό τρόπο να κάνουν συναλλαγές χρυσού βοήθησαν στο να δυναμώσει το κύμα των αγορών κίτρινου μετάλλου, που ώθησε την τιμή εφτά φορές υψηλότερα στο ρεκόρ των 1.920 δολαρίων ανά ουγκιά το 2011.

Αλλά καθώς η τιμή του χρυσού διολισθαίνει κάτω από τα 1.600 δολάρια, εν μέσω ενδείξεων διεθνούς οικονομικής ανάκαμψης, οι επενδυτές αρχίζουν να πωλούν τις μετοχές τους στα funds χρυσού.

Τα ETFs ξεφορτώθηκαν 106 τόνους χρυσού τον Φεβρουάριο, τις μεγαλύτερες εκροές στην Ιστορία, σύμφωνα με τα στοχεία του Bloomberg. Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα ενεργητικά στα ETFs χρυσού έχουν μειωθεί κατά 140 τόνους.

«Επικρατεί μια ξεκάθαρη μεταστροφή εκτός των πολύ αμυντικών ενεργητικών», παρατηρει ο Nicholas Brooks, επικεφαλής ερευνών της ETF Securities, που εισήγαγε το πρώτο στον κόσμο ETF με χρυσό από τη φυσική αγορά το 2003. «Οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας ανακάμπτουν κι έτσι κάνουν στροφή».

Τα χρηματιστήρια έχουν εκτιναχθεί από τις αρχές του έτους και χθες ο δημοφιλής αμερικανικός δείκτης Dow Jones Industrial Average ξεπέρασε επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τα ιστορικά υψηλά του 2007.

Ορισμένοι από τους σπουδαιότερους επενδυτές του πλανήτη συμμετέχουν στο ξεπούλημα του χρυσού. Τα ενημερωτικά δελτία δείχνουν ότι funds που ανήκουν στον George Soros και στον Louis Bacon μείωσαν μέσω πωλήσεων τα ενεργητικά των ETFs τους σε χρυσό τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους.

Το ξεπούλημα έχει προκαλέσει ανησυχίες στην αγορά χρυσού γιατί οι επενδυτές των ETFs παραδοσιακά είχαν κρατήσει την «πίστη» τους στο μέταλλο σε περιόδους πτώσης των τιμών.

Επιπλέον, συνολικά τα ETFs κατέχουν περισσότερο χρυσό από πολλές κεντρικές τράπεζες, και αυτό σημαίνει ότι η ξαφνική σπουδή για πωλήσεις θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές. Οι αναλυτές και οι traders είναι διχασμένοι για το αν θα συνεχιστούν οι πωλήσεις.

Αν και ορισμένοι θεωρούν ότι η πτώση είναι πρόσκαιρη, αυξάνονται εκείνοι που υποπτεύονται ότι μπορεί να σημάνει την αρχή του τέλους στο bull run του χρυσού.

«Δεν συνιστά ακόμη δραματική ανατροπή, αλλά πιστεύω πως δείχνει το πώς θα συνεχιστεί η κατάσταση: με περισσότερες εκροές, παρά εισροές», σχολιάζει ο Damien Courvalin, αναλυτής εμπορευμάτων της Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη.

«Αν συνεχιστεί αυτή η αυτοτροφοδοτούμενη διολίσθηση στα ενεργητικά, με τον κόσμο να χάνει την εμπιστοσύνη του και να πουλάει, ίσως επιταχυνθεί η διολίσθηση τιμών».


To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v