Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσική επανάσταση στο σχιστολιθικό πετρέλαιο!

Η Ρωσία ανεβάζει τον πήχη και βάζει στόχο μια πετρελαϊκή άνθιση του μεγέθους των ΗΠΑ, εφαρμόζοντας στα κοιτάσματα της Σιβηρίας τις τεχνικές που προκάλεσαν την αμερικανική "σχιστολιθική επανάσταση".

  • Guy Chazan (Λονδίνο)
Ρωσική επανάσταση στο σχιστολιθικό πετρέλαιο!
Η Ρωσία ανεβάζει τον πήχη και βάζει στόχο μια πετρελαϊκή άνθιση του μεγέθους που βιώνουν σήμερα οι ΗΠΑ, εφαρμόζοντας τις τεχνικές που προκάλεσαν την αμερικανική «σχιστολιθική επανάσταση» στα κοιτάσματα της Σιβηρίας, σύμφωνα με έναν από τους σημαντικότερους «πετρελαιάδες» της Ρωσίας.

Ο Leonid Fedun, αντιπρόεδρος της Lukoil, δήλωσε ότι η Ρωσία, που είναι η δεύτερη ισχυρότερη παραγωγός πετρελαίου μετά την Σαουδική Αραβία, θα μπορέσει να διατηρήσει την παραγωγή αργού στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως για τα επόμενα πολλά χρόνια, καθώς η άντληση από σχιστολιθικά κοιτάσματα (shale) στο Μπαζενόφ στην δυτική Σιβηρία αποκαθιστά την εξάντληση των ώριμων κοιτασμάτων.

Τόνισε βεβαίως ότι για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, είναι απαραίτητες οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στον κλάδο. Οι υπουργοί έχουν προτείνει να αρθεί ο μεγάλος ρωσικός φόρος εξόρυξης, για τις επιχειρήσεις που κάνουν αντλήσεις στο Μπαζενόφ.

Ο κ. Fedun δήλωσε στους Financial Times ότι ο στόχος του Προέδρου Vladimir Putin να κρατήσει την παραγωγή της Ρωσίας στα 10 εκατ. β/η μέχρι το 2020 είναι «απολύτως ρεαλιστικός, με την προϋπόθεση όμως ότι θα εισαχθούν δημοσιονομικά κίνητρα.»

Οι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται επί μακρόν ότι η Ρωσία είναι από τις πρώτες στον κατάλογο των χωρών που έχουν την δυνατότητα να αντιγράψουν στην «σχιστολιθική επανάσταση» της Βορείου Αμερικής. Διαθέτει τεράστια μη συμβατικά, σχιστολιθικά, κοιτάσματα, πολύ ανεπτυγμένη πετρελαϊκή βιομηχανία και λίγη από την περιβαλλοντική αντίθεση που έχει μπλοκάρει τα έργα σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch δηλώνουν ότι το Μπαζενόφ θα μπορούσε να παράγει 500.000 βαρέλια ημερησίως –δηλαδή 5% της σημερινής ρωσικής παραγωγής- και να προσφέρει στην κυβέρνηση ετήσια φορολογικά έσοδα ύψους 7 δισ. δολ.

Οι περισσότερες μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές, όπως η Lukoil η Rosneft και η Gazprom Neft, έχουν ήδη μισθώσει οικόπεδα στο Μπαζενόφ κι έχουν ξεκινήσει έργα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.

Η επίτευξη των στόχων δεν θα είναι εύκολη, ειδικά επειδή οι απαραίτητες πλατφόρμες οριζόντιας εξόρυξης δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στην Σιβηρία όπως είναι στις ΗΠΑ. Και υπάρχουν ακόμη αρκετές αβεβαιότητες όσον αφορά την γεωλογική ανταπόκριση.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι επιφυλακτικοί αναλυτές, συμφωνούν ότι τα κοιτάσματα πιθανότατα είναι τεράστια. Η συμβουλευτική Wood Mackenzie εκτιμά ότι στο Μπαζενόφ υπάρχουν περίπου 2 τρισ. βαρέλια πετρελαίου.

Υπάρχουν επίσης μεγάλα κίνητρα για επανάληψη της αμερικανικής επιτυχίας. Στις ΗΠΑ οι τεχνικές όπως η υδραυλική θραύση ή “fracking” και η οριζόντια άντληση, έχουν απελευθερώσει τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αντι-οικονομικά, προκαλώντας εκτίναξη στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η αμερικανική άνθιση ξεκίνησε με το σχιστολιθικό αέριο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί και σε πετρελαϊκά κοιτάσματα.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v