Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επενδυτική "φούσκα" του Bitcoin μεγαλώνει

Στον μακρύ κατάλογο με τις επενδυτικές «φούσκες» -από την μανία της τουλίπας μέχρι τις μετοχές dotcom και το αμερικανικό subprime- οι ιστορικοί οικονομολόγοι πιθανόν να προσθέσουν το «εικονικό» νόμισμα Bitcoin.

  • Stephen Foley (Νέα Υόρκη), Alice Ross (Λονδίνο)
Η επενδυτική φούσκα του Bitcoin μεγαλώνει
Αυτή την φορά δεν φταίει η Wall Street.

Στον μακρύ κατάλογο με τις επενδυτικές «φούσκες» -από την μανία της τουλίπας μέχρι τις μετοχές dotcom και το αμερικανικό subprime- οι ιστορικοί οικονομολόγοι πιθανόν να προσθέσουν το «εικονικό» νόμισμα που ονομάζεται Bitcoin.

Η αγοραστική μανία που εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα για το ψηφιακό νόμισμα, έχει ανεβάσει την συνολική αξία των αποθεμάτων Bitcoin πάνω από τα 1,5 εκατ. δολάρια και η τιμή ενός Bitcoin έχει διπλασιαστεί μέσα σε δύο εβδομάδες. Έχοντας περάσει το «φράγμα» των 100 δολαρίων την Πρωταπριλιά, το «νόμισμα» εκτινάχθηκε στις αρχές της εβδομάδας μέχρι τα 147 δολάρια.

Σε αντίθεση με οποιοδήποτε πραγματικό επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο, η τιμή του Bitcoin καθορίζεται μόνο από τις κερδοσκοπικές κινήσεις που γίνονται στα «ανταλλακτήρια» του πλανήτη, το μεγαλύτερο των οποίων, το Mt Gox, παρουσίασε τεχνικές δυσκολίες στις αρχές της εβδομάδας εξαιτίας της εκτίναξης του αγοραστικούς ενδιαφέροντος.

Το εικονικό νόμισμα δημιουργήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, από αγνώστων στοιχείων επιστήμονα των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το περιορισμένο απόθεμα των «νομισμάτων» αυξάνεται σύμφωνα με προκαθορισμένο αλγόριθμο. Ένας μικρός αριθμός online υπηρεσιών δέχονται τα Bitcoins για πληρωμή, αλλά πάντως η αξία του καθορίζεται πολύ λιγότερο με βάση την χρήση και πολύ περισσότερο με βάση σχόλια στο Twitter, τα blogs και τα media.

Αν υπάρχει κάτι βέβαιο στο Bitcoin, αυτό είναι η μεταβλητότητά του. Για παράδειγμα, το 2011 εκδηλώθηκε εκτίναξη της τιμής του Bitcoin που εκτινάχθηκε από τα 2 δολ. στα 30 δολ. και επέστρεψε πάλι στα 2 δολ.

Το τελευταίο διάστημα, η εκτίναξη του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέπεσε με την τραπεζική κρίση στην Κύπρο, καθώς οι θιασώτες του Bitcoin το διαφήμιζαν ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά νομίσματα που μπορεί να υποτιμηθούν ή να κατασχεθούν. «Είναι ο χρυσός των ψωνισμένων με τους υπολογιστές» σχολίασε ο Nicholas Colas, chief market strategist της ConvergeX.

Ορισμένοι επιχειρηματίες της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας έχουν αδράξει την ευκαιρία. Η Exante, asset manager με έδρα στην Μάλτα, έστησε ένα επενδυτικό κεφάλαιο Bitcoin πέρσι, που αρχικώς είχε στόχο να λειτουργήσει «για πλάκα». Οι εύποροι επενδυτές έβαλαν 1.000 δολάρια όταν τα Bitcoins διαπραγματεύονταν στα 13$, γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό να χάσουν την αρχική τους επένδυση.

Η Exante πρόβλεψε ότι το ενδιαφέρον του κοινού και των ΜΜΕ θα απογειωθεί, όταν τα Bitcoins θα διαπραγματεύονται στα 100 δολάρια. Σήμερα, ισχυρίζεται ότι λαμβάνει 20 τηλεφωνήματα την ημέρα από μεγάλους asset managers που θέλουν να επενδύσουν έως 100 εκατ. δολάρια.

Ο Jim Angel, καθηγητής στο McDonough School of Business στο Georgetown University, είναι πολύ σκεπτικός για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Bitcoin. «Στις κυβερνήσεις δεν αρέσει ο ανταγωνισμός στην αγορά συναλλάγματος και, αν αυτή η αγορά μεγαλώσει πολύ, θα την καταστείλουν.» σχολιάζει. «Επιπλέον, πρέπει να εμπιστευθείς τους αλγόριθμους για να προστατευθεί το σύστημα και όλοι γνωρίζουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να καταρρεύσει ή να υποστεί πειρατεία."

«Ένα μόνο σκάνδαλο μας χωρίζει από την πλήρη κατάρρευση του Bitcoin.»

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v