Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το νέο στοίχημα της Σαουδικής Αραβίας σε 90’’

Η μετατροπή σε μια οικονομία που δεν θα εξαρτάται από το πετρέλαιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τη Βασιλική Οικογένεια της χώρας. Τα σχέδια φιλόδοξα αλλά τα προβλήματα μεγάλα.

Η Σαουδική Αραβία δηλώνει τώρα έτοιμη να ετοιμαστεί για την εποχή που δεν θα εξαρτάται πλέον από το πετρέλαιο και μάλιστα να το πράξει εντός τετραετίας. Το πώς σκοπεύει να το πράξει εξηγεί σε 90 δευτερόλεπτα η Anjli Raval.

Το πλάνο προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας και αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο ΑΕΠ στο 65% ως το 2030 από 40% σήμερα. Παράλληλα, σχεδιάζεται η αύξηση των εξαγωγών μη πετρελαϊκών προϊόντων και η βελτίωση των εσόδων από τουρισμό και εξόρυξη.

Ο δρόμος όμως είναι σπαρμένος με αγκάθια. Πολλοί πιστεύουν ότι θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος δεδομένου ότι σήμερα το 44% του ΑΕΠ προέρχεται από το πετρέλαιο, ενώ θα απαιτηθεί περισσότερη διαφάνεια στην οικονομία της χώρας.

Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι σε πετρέλαιο, νερό και ηλεκτρικό κάτι που κάτοικοι της χώρας δεν αναμένεται να «καταπιούν» εύκολα. 

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v