Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπει ο "θεός" του πετρελαίου για το shale

Μεγάλος "γκουρού" της αγοράς πετρελαίου ανατρέπει τον μεγάλο ενθουσιασμό που επικρατεί για την αποκαλούμενη "σχιστολιθική επανάσταση" στις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι τα αποθέματα που αντλούνται με την εν λογω διαδικασία, εξαντλούνται ταχύτατα.

  • By Ajay Makan, Javier Blas (Βιέννη)
Τι προβλέπει ο θεός του πετρελαίου για το shale

Ο trader της αγοράς πετρελαίου που είναι γνωστός στον χώρο του ως «θεός», προβλέπει ότι η αμερικανική επανάσταση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων (shale) θα προσφέρει μόνο προσωρινή τόνωση στην παραγωγή και ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές, συντασσόμενος με την Σαουδική Αραβία και το καρτέλ του OPEC, στην μεγάλη συζήτηση που επικρατεί στην ενεργειακή αγορά.

Ο Andy Hall, που με τα εύστοχα στοιχήματά του στις τιμές του πετρελαίου έπαιρνε μισθό 100 εκατ. δολάρια στην Citigroup στην δεκαετία του 2000, δήλωσε στους επενδυτές ότι η ταχεία in the 2000s, είπε στους επενδυτές ότι η ταχεία μείωση στην παραγωγή που υφίστανται τα πηγάδια σχιστολιθικών κοιτασμάτων «πιθανότατα σημαίνουν ότι η αφθονία της σχιστολιθικής παραγωγής είναι προσωρινή.»

Η εκτίναξη της πετρελαϊκής παραγωγής των ΗΠΑ έχει ρίξει μεγάλη σκιά στην αγορά, καθώς οι υπουργοί Πετρελαίου του OPEC συγκεντρώνονται στην Βιέννη για την εξαμηνιαία σύνοδό τους. Η International Energy Agency έχει προβλέψει ότι η Βόρειος Αμερική, ο μεγαλύτερος «πελάτης» του OPEC, θα γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου ως το 2030, χάρη στην αφθονία της νέας παραγωγής σχιστολιθικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Η επικρατούσα άποψη στον κλάδο είναι ότι τα σχιστολιθικά κοιτάσματα θα πιέσουν χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα, απειλώντας τον OPEC.

Όμως η Σαουδική Αραβία έχει εκφράσει την άποψη ότι η σχιστολιθική επανάσταση δεν πρόκειται να αποτελέσει απειλή ούτε για το βασίλειο ούτε για τον OPEC. Και ο κ. Hall, που έβγαλε μεγάλη περιουσία όταν στοιχημάτισε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αναρριχηθούν από τα $18 στα $100 κατά την δεκαετία του 2000, συμφωνεί μαζί τους.

Ο trader είπε στους επενδυτές του hedge fund του, του Astenbeck που κατέχει 4,5 δισ. δολ. υπό διαχείριση, ότι η παραγωγή από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα είναι αρχικώς πολύ μεγάλη, αλλά εξαντλείται πολύ γρήγορα, γιατί κάθε πηγάδι αξιοποιεί ένα μικρό τμήμα του πετρελαίου που βρίσκεται παγιδευμένο μεσα στα κοιτάσματα σχιστόλιθων, και όχι όλο το απόθεμα.

Σε επιστολή του προς του επενδυτές, την οποία εξασφάλισαν οι Financial Times, ο κ. Hall δηλώνει ότι «είναι αδύνατον να διατηρηθεί η παραγωγή... χωρίς να ανοίγονται συνέχεια νέα πηγάδια, γεγονός που θα επιφέρει υψηλότερες τιμές πετρελαίου.»

Ο κ. Hall αποκάλυψε επίσης την bullish τοποθέτηση που έκανε στα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2015 της ποικιλίας Brent, που κινείται σήμερα στα 94,60 δολ. «Εξακολουθούμε να κρατούμε την μακροπρόθεσμη θέση μας στο πετρέλαιο, με σιγουριά,» ανέφερε.

«Η άνθιση στο σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο αποτελεί αξιομνημόνευτο φαινόμενο και θα ήταν γελοίο να ισχυριστούμε ότι δεν προκαλεί μεταμόρφωση στον κλάδο,» είπε ο κ. Hall αλλά αμέσως προειδοποίησς: «Πιστεύουμε ότι πρέπει όμως να πέσουν οι τόνοι όσον αφορά τους γενικούς ισχυρισμούς για τις μελλοντικές προοπτικές.»

 

 

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v