Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλεί το ΔΝΤ με αναστολή πληρωμής δόσεων

Το ΔΝΤ ζητά από Ε.Ε. την κάλυψη της χρηματοδοτικής "τρύπας" στο πρόγραμμα, ύψους 3-4 δισ. Απειλεί να σταματήσει την πληρωμή δόσεων από το τέλος του μήνα. Πώς προέκυψε το πρόβλημα.

Απειλεί το ΔΝΤ με αναστολή πληρωμής δόσεων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προετοιμάζεται να αναστείλει τις δόσεις προς την Ελλάδα από τον επόμενο μήνα, εφόσον οι ηγέτες της ευρωζώνης δεν καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό των 3 -4 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στο πρόγραμμα διάσωσης 172 δισ. ευρώ της Ελλάδας, σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στη διαχείριση του προγράμματος διάσωσης.

Το κενό δημιουργήθηκε μετά την άρνηση των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους και έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι ακόμα και το κουτσουρεμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που συμφώνησε η Αθήνα τον περασμένο χρόνο έχει βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.

Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συνομιλίες με την Ελλάδα τόνισαν ότι σε αντίθεση με προηγούμενα ολισθήματα στο πρόγραμμα διάσωσης το λάθος δεν προέρχεται από την Αθήνα αλλά από τις άλλες πρωτεύουσες της ευρωζώνης. Επίσης, έριξαν το φταίξιμο για τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις σε "εξωτερικές πιέσεις".

Η απόκλιση θα αναγκάσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συζητήσουν "εναλλακτικές πηγές" χρηματοδότησης, ανέφερε ένας παράγοντας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ενός νέου προγράμματος διάσωσης ως το τέλος του έτους.

Όμως, η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω των βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία, στις 22 Σεπτεμβρίου. Στο μεσοδιάστημα, η Άγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να καταθέσει κανένα αίτημα για επιπλέον βοήθεια στη γερμανική Βουλή, καθώς πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μεγάλες αντιστάσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητούσαν την τρύπα στο πρόγραμμα στη συνάντηση της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, αλλά η απόφαση για το πώς θα καλυφθεί δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το φθινόπωρο, τόνισαν αξιωματούχοι.

Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η τρύπα το αναγκάζει να σταματήσει τις εκταμιεύσεις δόσεων της βοήθειας στα τέλη Ιουλίου, υπογράμμισε πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν διασφαλισμένους τουλάχιστον 12 μήνες χρηματοδότησης για υπάρξει βοήθεια από το Ταμείο με βάση πρόγραμμα διάσωσης. Η τρύπα της τάξεως των 3-4 δισ. στο ελληνικό πρόγραμμα σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας καλύπτονται μόνο έως τα τέλη Ιουλίου 2014.

Η στάση του ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας έχει σκληρύνει. Πρόσφατα παραδέχθηκε λάθη στο πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ άσκησε κριτική στην ευρωζώνη που δεν συναίνεσε νωρίτερα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Το χρηματοδοτικό κενό είναι ένα πισωγύρισμα για την Ελλάδα σε μια στιγμή όπου εμφανίζονταν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και γίνονται προσπάθειες για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα.

Μια εναλλακτική για τη συνέχιση της βοήθειας από την ευρωζώνη θα είναι η Αθήνα να καθυστερήσει τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά αυτό θα πλήξει την προσπάθεια ανάκαμψης μιας οικονομίας που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση επί πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να εκδώσει περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος, αλλά αυτό είναι κάτι που οι δανειστές έχουν επιχειρήσει να περιορίσουν.

Το τελευταίο αυτό χρηματοδοτικό κενό προέκυψε από τη στιγμή που εθνικές κεντρικές τράπεζες, οι οποίες κλήθηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μετακυλίσουν 3,7 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, αρνήθηκαν να το πράξουν όταν έφτασε η πρώτη λήξη τον περασμένο μήνα. Αυτό ανάγκασε τους δανειστές να επιταχύνουν τις πληρωμές δόσεων που αρχικά είχε σχεδιαστεί να διατεθούν για άλλους σκοπούς αργότερα στη διάρκεια του προγράμματος.

Σύμφωνα με τρεις υψηλά ιστάμενους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες εμπόδισαν τη μεταβίβαση των κερδών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα στην Αθήνα, κίνηση που θα προσέφερε 2,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα φέτος. Στις χώρες περιλαμβάνονταν και η Γαλλία, η οποία τις τελευταίες ημέρες υποχώρησε, λένε οι αξιωματούχοι.

Η Ελλάδα απέτυχε να πουλήσει τη ΔΕΠΑ, την εταιρεία φυσικού αερίου, και οι πωλήσεις άλλων κρατικών περιουσιακών στοιχείων αντιμετωπίζουν «προκλήσεις», σημειώνεται.

Τα προβλήματα στο ελληνικό πρόγραμμα έρχονται σε μια στιγμή όπου οι υπουργοί Οικονομικών το βράδυ της Πέμπτης καλούνται να συζητήσουν για αλλαγές στο πρόγραμμα της Κύπρου μετά από γραπτό αίτημα του προέδρου της χώρας για ριζικές αλλαγές στο πώς θα αναδιαρθρωθούν οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Σε γράμμα προς τους Financial Times ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του νησιού Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε τη δέσμευση στην επίτευξη των όρων του προγράμματος διάσωσης, αλλά ένιωσε την ανάγκη να θέσει θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επίτευξη των στόχων.

«Ο στόχος της παρέμβασης του προέδρου ήταν να λάβουν γνώση οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σημαντικών θεμάτων που απειλούν την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», γράφει ο κ. Στυλιανίδης.

Αντιδράσεις από Ντάισελμπλουμ, ΔΝΤ

Η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος είναι πλήρως εξασφαλισμένη για έναν ακόμη χρόνο. Δεν υπάρχει "τρύπα", υπό την προϋπόθεση ότι η επιθεώρηση της προόδου του προγράμματος θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο, τόνισε από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.   

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του μετά το δημοσίευμα των Financial Times, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την Ελλάδα:  

"Η επιθεώρηση του ελληνικού προγράμματος συνεχίζεται. Η αποστολή που αποχώρησε την Τετάρτη έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν και αναμένεται να συνεχιστούν έως τα τέλη του μήνα. Η προτεραιότητα παραμένει, οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τις ενέργειες που απαιτούνται βάσει του προγράμματος. Εάν η επιθεώρηση ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου, όπως αναμένεται, δεν θα ανακύψουν προβλήματα χρηματοδότησης, καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι εξασφαλισμένη έως τα τέλη Ιουλίου του 2014".

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v