Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η BoE βοήθησε στην πώληση χρυσού των Ναζί

To 1939 η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας μεσολάβησε για την πώληση χρυσού που είχαν αρπάξει οι Ναζί από την τότε Τσεχοσλοβακία. Τι αποκαλύπτουν τα αρχεία της BοE, που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πώς η BoE βοήθησε στην πώληση χρυσού των Ναζί

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) είχε σημαντικό ρόλο σε ένα από τα πιο σκοτεινά επεισόδια στην Ιστορία των κεντρικών τραπεζών, διευκολύνοντας την πώληση χρυσού που είχε κλαπεί από τους Ναζί μετά την εισβολή στην Τσεχοσλοβακία το 1938.

Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα αδημοσίευτη ιστορία των δραστηριοτήτων της Τράπεζας της Αγγλίας την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου η κεντρική τράπεζα πούλησε χρυσό για λογαριασμό της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Reichsbank) –τον οποίο είχε αρπάξει από την Τσεχοσλοβακία–, παρά την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να παγώσει όλα τα στοιχεία ενεργητικού της χώρας στη Βρετανία.

Τον Μάρτιο του 1939, χρυσός αξίας £5,6 εκατ. την εποχή εκείνη, μεταφέρθηκε από τον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Τσεχοσλοβακίας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) -τη λεγόμενη και τράπεζα των κεντρικών τραπεζών- σε λογαριασμό της Reichsbank.

Το περιστατικό αυτό είναι μία από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία της BIS. Ωστόσο, αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό είναι ο ρόλος της BoE. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην ιστοσελίδα της BoE είναι ότι η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας προτίμησε να εξυπηρετήσει την BIS παρά να ικανοποιήσει τη βούληση της βρετανικής κυβέρνησης να παγώσει την πώληση στοιχείων ενεργητικού της Τσεχοσλοβακίας.

Η BoE, η οποία τότε έλεγχε τη θέση του επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού μέσω του Otto Niemeyer, κρατούσε μεγάλη ποσότητα του χρυσού της BIS στα θησαυροφυλάκιά της στη Threadneedle Street. Το γεγονός ότι η BoE είχε στην κατοχή της τον χρυσό προκάλεσε αντιδράσεις μετά την αποκάλυψη της ιστορίας στα βρετανικά μέσα τον Μάιο του 1939.

Η ιστορία της κεντρικής τράπεζας το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία γράφτηκε από αξιωματούχους της BoE και ολοκληρώθηκε το 1950, χωρίς ωστόσο να δημοσιευτεί, καταγράφει ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας πούλησε χρυσό για λογαριασμό των Ναζί μετά από πιέσεις της BIS – χωρίς να περιμένει να λάβει την έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης.

"Καταγράφηκε μία ακόμα συναλλαγή χρυσού την 1η Ιουνίου (1939), όπου έγιναν πωλήσεις χρυσού (£440.000) και αποστολές χρυσού στη Νέα Υόρκη (£420.000) από τον λογαριασμό νο. 19 της BIS. Στον λογαριασμό αυτόν περιλαμβανόταν χρυσός που είχε μεταφερθεί στο Λονδίνο από τη Reichsbank" σημειώνεται στο κείμενο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

"Αυτήν τη φορά, προτού δράσει, η BoE μετέφερε το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι θα ήθελε τη γνώμη των νομικών συμβούλων του στέμματος. Ωστόσο, μετά από ερώτημα της BIS, για τους λόγους της καθυστέρησης και για δυσκολίες που θα προέκυπταν από πληρωμές την επόμενη μέρα, η BoE ακολούθησε τις οδηγίες χωρίς να ζητήσει τη γνώμη των συμβούλων, που ωστόσο εκ των υστέρων ενέκριναν τη δράση" επισημαίνει το κείμενο.

Τα έγγραφα δείχνουν ακόμα ότι ο Montagu Norman, τότε διοικητής της BoE, δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής στις συνομιλίες του με τον John Simon, υπουργό Οικονομικών την εποχή εκείνη, όταν δέχθηκε πίεση για το αν η κεντρική τράπεζα είχε ακόμα στην κατοχή της τον χρυσό από την Τσεχοσλοβακία.

"Στις 26 Μαΐου ο υπουργός έστειλε γράμμα στον διοικητή, θέτοντας το ερώτημα αν η BoE είχε ακόμα χρυσό της Τσεχοσλοβακίας, λέγοντας ότι ήθελε πληροφορίες για να απαντήσει σε ερωτήματα του κοινοβουλίου. Στην απάντησή του ο διοικητής (30 Μαΐου) δεν έδωσε καμία εξήγηση, σημειώνοντας μόνο ότι η τράπεζα διακρατούσε κατά διαστήματα χρυσό από την BIS και ότι δεν γνώριζε αν ήταν δικό της περιουσιακό στοιχείο ή του διεθνούς οργανισμού. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να πει κατά πόσον ο χρυσός φυλασσόταν για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Τσεχοσλοβακίας".

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v