Το παρασκήνιο του deal Microsoft - Nokia

Το γεγονός ότι ο CEO της Nokia ήταν μέχρι το 2010 στέλεχος της Microsoft εγείρει πολλά ερωτήματα. Η βουτιά των πωλήσεων κατά τη δική του θητεία και οι αποφάσεις που αμφισβητούνται. Οι αποτυχημένες απόπειρες του Steve Ballmer και οι 50 συνεδριάσεις του Δ.Σ.

Το παρασκήνιο του deal Microsoft - Nokia

Ξεκίνησε ως χαρτοβιομηχανία το 1865 και έκτοτε η Nokia έχει περάσει από πολλές αλλαγές, όπως κοινοπραξίες που την έφεραν να πουλάει ακόμη και λάστιχα αυτοκινήτου. Η απόφαση όμως που έλαβε η φινλανδική εταιρεία αυτήν την Τρίτη να πουλήσει τη μονάδα κινητής τηλεφωνίας -που είναι και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο- και να ακολουθήσει το παράδειγμα της σουηδικής Ericsson ώστε να μετατραπεί σε εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, πρέπει να είναι η πιο ακραία.

Στο αποκορύφωμά της το 2000, η κεφαλαιοποίηση της Nokia πλησίαζε τα 250 δισ. δολ., κυρίως λόγω της μονάδας κινητής τηλεφωνίας. Τώρα συμφώνησε να πουλήσει αυτήν τη μονάδα έναντι 3,79 δισ. ευρώ στη Microsoft, με την αμερικανική εταιρεία να δαπανά επιπλέον 1,65 δισ. ευρώ για τις πατέντες της Nokia.

Η συμφωνία έχει ήδη πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις στη Φινλανδία, όπου η Nokia κάποτε αντιστοιχούσε στο ένα τέταρτο όλων των φορολογικών εσόδων από επιχειρήσεις και θεωρούνταν ότι κρατά το μέλλον της χώρας.

«Πολλοί Φινλανδοί, όπως κι εγώ, μεγαλώσαμε με τα τηλέφωνα της Nokia. Η πρώτη μου αντίδραση στη συμφωνία είναι συναισθηματική» έγραψε στο Twitter ο υπουργός για θέματα Ε.Ε. και Εμπορίου της Φινλανδίας Alex Stubb.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι πωλήσεις και τα κέρδη της Nokia συρρικνώθηκαν με αποτέλεσμα να ενταθούν οι ανησυχίες. «Η Φινλανδία το χρειαζόταν αυτό. Τώρα πρέπει όλοι να ξυπνήσουμε και να δουλέψουμε. Υπάρχουν νέες ευκαιρίες παντού» γράφει στο Twitter o Ilkka Paananen, διευθύνων σύμβουλος της φινλανδικής Supercell.

Υπάρχουν, όμως, ερωτήματα για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Stephen Elop, ο οποίος μετακινήθηκε από τη Microsoft για να γίνει διευθύνων σύμβουλος της Nokia το 2010. Οι πωλήσεις έξυπνων κινητών από τη Nokia -που είναι το πιο προσοδοφόρο τμήμα του κλάδου- αλλά και φθηνότερων τηλεφώνων κατέρρευσαν κατά τη δική του θητεία.

Ο κ. Elop εγκατέλειψε τα λειτουργικά συστήματα που είχε αναπτύξει η Nokia για το αδοκίμαστο Windows Phone της Microsoft. Μετά από μία κακή αρχή, οι πωλήσεις των έξυπνων κινητών Lumia άρχισαν σταθερά να αυξάνονται. Ενώ, όμως, το Windows Phone είναι πλέον το τρίτο λειτουργικό σύστημα στις ΗΠΑ, έχει μερίδιο αγοράς μόλις 3,5% σύμφωνα με την Kantar Worldpanel, σε μεγάλη απόσταση από το iOS της Apple και το Android της Google, που συνδυαστικά κατέχουν το 90% της αγοράς. Στην Ευρώπη, το Windows Phone αντιστοιχεί στο 8,2% των πωλήσεων smartphone, σε μεγάλη απόσταση από το 66% της Android.

Λίγο αφότου ανέλαβε τα ηνία της Nokia, o Stephen Elop έστειλε ένα περιβόητο memo, προειδοποιώντας ότι η εταιρεία είναι μία «καιγόμενη πλατφόρμα» που χρήζει επείγουσας βοήθειας για να σωθεί. Τώρα που επιστρέφει στη Microsoft ως επικεφαλής του τμήματος κινητής τηλεφωνίας -και θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του Steve Ballmer στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής εταιρείας- υπάρχουν έντονες φήμες στη Φινλανδία για το εάν διοίκησε ή όχι τη Nokia με ακεραιότητα.

Η Nokia σπεύδει να διαλύσει αυτές τις φήμες. Ο Risto Siilasmaa, πρόεδρος και μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος, χαρακτήρισε τη συμφωνία «σημαντική στιγμή επαναπροσδιορισμού», προσθέτοντας ότι μετά από «προσεκτική μελέτη για τη μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους, όπου εξετάστηκαν πολλές εναλλακτικές, πιστεύουμε πως αυτή η συναλλαγή είναι ο καλύτερος δρόμος για τη Nokia και τους μετόχους της».

Ο κ. Siilasmaa ηγήθηκε προσωπικά των διαπραγματεύσεων με τον κ. Ballmer και δήλωσε στους Financial Times ότι το διοικητικό συμβούλιο της Nokia συνεδρίασε φέτος περισσότερες από 50 φορές. Πρόσθεσε ότι η είδηση είναι «θετική για τους μετόχους και τους εργαζόμενους της Nokia και τη Φινλανδία».

Η Nokia και η Microsoft, όμως, θα παραμείνουν καθηλωμένες για κάποιο χρονικό διάστημα. Η Microsoft προσφέρει χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ με τη μορφή τριών διαφορετικών μετατρέψιμων ομολόγων που μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές σε μία προκαθορισμένη τιμή. Συμφώνησε επίσης σε 10ετή συμφωνία για τη χρήση του brand name της Nokia στα κινητά τηλέφωνα.

Περίπου 32.000 υπάλληλοι της Nokia θα μεταφερθούν στη Microsoft, αφήνοντας τον φινλανδικό όμιλο με 56.000 εργαζόμενους.

Ερωτήματα, όμως, αναμένεται να τεθούν και για την κατάσταση του τμήματος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της Nokia. Προσφάτως, εξαγόρασε το ποσοστό της Siemens στην κοινοπραξία NSN έναντι 1,7 δισ. ευρώ. Απέκτησε έτσι τον πλήρη έλεγχο της τρίτης μεγαλύτερης κατασκευάστριας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Ο ανταγωνισμός από κινεζικές επιχειρήσεις, όμως, είναι σκληρός και οι προοπτικές για τον κλάδο αβέβαιες.

Η Ericsson πάντως έδειξε τι μπορεί να επιτευχθεί με αυτήν τη στρατηγική. Πούλησε τη μονάδα κινητής τηλεφωνίας στην κοινοπραξία που διαμόρφωσε με τη Sony το 2011 και επικεντρώθηκε στις δραστηριότητες εξοπλισμού δικτύων. «Η Ericsson θα μπορούσε πράγματι να είναι στόχος για τη Nokia, αλλά το μέλλον δεν θα είναι τόσο συναρπαστικό» δήλωσε αναλυτής προτού ανακοινωθεί η συμφωνία με τη Microsoft.

Για τον κ. Ballmer, η απόφαση εξαγοράς της μονάδας κινητής τηλεφωνίας της Nokia τερματίζει χρόνια αναποφασιστικότητας με επιπόλαιες απόπειρες στο hardware κινητών χωρίς ποτέ να κάνει πραγματικά το αποφασιστικό βήμα για να γίνει μεγάλος παίκτης στον κλάδο. Το αφεντικό της Microsoft ήθελε να ελέγχει κάθε πτυχή στη δημιουργία μιας συσκευής, κάτι που φάνηκε αρχικά από το Zune music player, ένα gadget που κέρδισε διθυραμβικές κριτικές, αλλά είχε ελάχιστες πωλήσεις.

Όταν ξεκινούσε η εποχή των προσωπικών φορητών συσκευών, ο κ. Ballmer είχε δηλώσει ότι θα χρειαστεί σφιχτή ολοκλήρωση όλων των τεχνολογιών για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, εξαγόρασε την εταιρεία κατασκευής smartphone, Danger, που κατέληξε στην πρώτη δική της απόπειρα κατασκευής hardware για κινητά, το Kin. Η απόπειρα όμως εγκαταλείφθηκε από τα πρώτα της βήματα, καθώς οι αρχικές πωλήσεις ήταν απογοητευτικές. 

Μετά από αυτό το φιάσκο, ο κ. Ballmer συνέχισε με κάτι που ήλπιζε ότι θα είναι μία ένωση αρίστων: τη στενή συνεργασία με τη Nokia της οποίας στόχος ήταν η δημιουργία καλύτερων προϊόντων από το σύστημα Android της Google, χωρίς όμως να γίνει το μεγάλο βήμα πλήρους εξαγοράς.

Παρ' όλα αυτά, το ποσοστό των έξυπνων κινητών με λειτουργικό σύστημα Windows εξακολουθεί να απέχει πολύ από τις φιλοδοξίες της Microsoft. Ο κ. Ballmer δήλωσε σαφώς ότι ο στόχος με την εξαγορά της Nokia είναι να επιταχυνθούν άμεσα οι ρυθμοί. «Νομίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε σημαντικά το μερίδιο αγοράς μας από τα σημερινά επίπεδα», δήλωσε σε συνέντευξη.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v