Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Weidmann: Λιγότερα κρατικά ομόλογα στις τράπεζες

Ο διοικητής της Bundesbank, ζητεί να μειώσουν οι τράπεζες τα κρατικά ομόλογα και να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια. «Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες για παρέμβαση», γράφει. Γιατί μιλά για «carry trade» των ευάλωτων τραπεζών.

  • του Michael Steen (Φρανκφούρτη)
Weidmann: Λιγότερα κρατικά ομόλογα στις τράπεζες

Ο Jens Weidmann, διοικητής της Bundesbank, κινδυνεύει να προκαλέσει την οργή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που πλήττονται από την κρίση, με την προειδοποίηση για τους κινδύνους που κρύβουν τα υψηλά επίπεδα κρατικών ομολόγων τα οποία έχουν οι τράπεζες στα βιβλία τους.

Με άρθρο του στους Financial Times, ο κ. Weidmann ζητεί να μειώσουν οι τράπεζες τα κρατικά ομόλογα και να κρατούν περισσότερα κεφάλαια, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζεται η επικινδυνότητά τους. «Εχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να αντιμετωπιστούν ρυθμιστικά τα ανοίγματα σε κρατικά ομόλογα,» γράφει.

Η παρέμβασή του έρχεται ενώ η ΕΚΤ μελετά την εισαγωγή ενός ακόμη γύρου παροχής φθηνών πολυετών δανείων, με μηχανισμό Long Term Refinancing Operations -LTRO, καθώς λήγουν τα δύο προηγούμενα LTRO, που αναπτύχθηκαν το 2011 και 2012.

Ο κ. Weidmann τονίζει ότι δεν υπάρχει όριο στο άνοιγμα των τραπεζών σε κάθε κρατική αγορά ομολόγων, ενώ το ρίσκο που μπορούν να αναλάβουν από αντισυμβαλλόμενα μέρη, περιορίζεται στο ένα τέταρτο των διαθέσιμων κεφαλαίων. Προσθέτως, τα κρατικά ομόλογα φέρουν χαμηλές ή μηδενικές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες.

Ετσι έχει γίνει πολύ ελκυστικό για τις τράπεζες να επενδύουν σε κρατικά ομόλογα και η «εθνική ροπή» στις αγορές των εγχώριων κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί κατά την διάρκεια της κρίσης. Καθώς αυτά τα χρεόγραφα κατά κανόνα χρησιμοποιούνται ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ σε αντάλλαγμα για φθηνό δανεισμό, το άνοιγμα σε κρατικά ομόλογα κρατών όπως η Ισπανία και η Ιταλία είναι ακόμη πιο ελκυστικό, δεδομένου ότι τα χρεόγραφά τους έχουν επίσης χαμηλότερα yields.

«Οσο πιο ευάλωτη είναι μια τράπεζα, τόσο περισσότερο εκτίθεται στο κρατικό χρέος», γράφει ο κ. Weidmann. "Οι αδύναμες τράπεζες επενδύουν σε υψηλής απόδοσης κρατικά ομόλογα και αναχρηματοδοτουνται με τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια. Αυτού του είδους το «carry trade» συντηρεί την χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και αναβάλλει την απαραίτητη προσαρμογή των επιχειρηματικών μοντέλων τους.»

Ο επικεφαλής της Bundesbank, που είναι μέλος του κυβερνητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και ήταν ο μόνος που τάχθηκε εναντίον του πρωτοφανούς προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ πέρσι, δηλώνει ότι οι τράπεζες που φορτώνονται τέτοια ομόλογα απολαμβάνουν «το επιτοκιακό πλεονέκτημα όταν τα πράγματα πάνε καλά» και «αψηφούν το τι θα συμβεί σε περίπτωση κοινού χρεοστασίου κράτους-τράπεζας.»

Στην ευρωζώνη, το μερίδιο των κρατικών ομολόγων στα συνολικά τραπεζικά ενεργητικά έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια στο 5,3% από 4%. Το μέγεθος ανεβαίνει στο 10% για τις τράπεζες της Ιταλίας και 9% της Ισπανίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Barclays.

Αν και η πρόταση του κ. Weidmann δεν προϋποθέτει μεγάλες αλλαγές στην ρύθμιση και θα περάσουν χρόνια μέχρι να εγκριθεί, σίγουρα θα έχει βαρύτητα στις μελέτες της ΕΚΤ που σκέφτεται να απελευθερώσει νέο LTRO και ετοιμάζεται για την διεξαγωγή των stress test των 130 τραπεζών της ευρωζώνης, ενόψει της ανάληψης της εποπτικής ευθύνης τους εντός του επόμενου έτους.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v