Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κοστίζουν «παλιές αμαρτίες» στις ευρωτράπεζες

Ο λογαριασμός για τις «φούσκες» που προκλήθηκαν μέχρι τη μεγάλη κρίση του 2008 διογκώνεται κάθε μέρα στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ιλιγγιώδη τα ποσά για πρόστιμα και νομικές αποζημιώσεις. Οι CEOs των... σκανδάλων.

  • Από τους ρεπόρτερ των F.T.*
Πόσο κοστίζουν «παλιές αμαρτίες» στις ευρωτράπεζες

Έναν ακόμη βαρύ λογαριασμό άνοιξαν χθες οι ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς υποχρεώθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα και να παρακαταθέσουν για νομικούς σκοπούς δισεκατομμύρια δολάρια, ώστε να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος των χρηματοπιστωτικών ατασθαλιών τους.

Υπήρξαν νέες αποκαλύψεις από τη UBS και την Deutsche Bank, που ήταν οι πρώτες τράπεζες οι οποίες παραδέχτηκαν την εμπλοκή τους στην παγκόσμια έρευνα χειραγώγησης της -ύψους 5,3 τρισ. δολ.- αγοράς συναλλάγματος, ενώ η ολλανδική Rabobank δέχτηκε να πληρώσει 1 δισ. δολ. για συμβιβαστική συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή της στο σκάνδαλο χειραγώγησης του επιτοκίου Libor.

Η UBS δήλωσε ότι έχει αρχίσει εσωτερική έρευνα στις επιχειρήσεις της forex και ότι «έχει επιβάλει και θα επιβάλει τα κατάλληλα μέτρα όσον αφορά συγκεκριμένα στελέχη του προσωπικού».

Δήλωσε επίσης ότι οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές την υποχρέωσαν να αυξήσει κατά το ήμισυ το μέγεθος των κεφαλαίων που παρακαταθέτει για τυχόν νομικές δαπάνες. Η UBS έβαλε στην άκρη 586 εκατ. φράγκα (652 εκατ. δολ.) επιπλέον για να καλύψει ρυθμιστικά ζητήματα στο γ΄ τρίμηνο και προειδοποίησε ότι το μέγεθος θα συνεχίσει να είναι ανεβασμένο τον επόμενο χρόνο. Η Deutsche Bank δήλωσε ότι έχει παρακαταθέσει 1,2 δισ. ευρώ για νομικά έξοδα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι οι διευθύνσεις των τμημάτων δίωξης εγκλημάτων καθώς και ανταγωνισμού διεξάγουν έρευνες για χειραγώγηση των ισοτιμιών στην αγορά συναλλάγματος, συμπληρώνοντας τις έρευνες που ήδη διεξάγουν η Financial Conduct Authority της Βρετανίας, η Finma της Ελβετίας και η Monetary Authority του Χονγκ Κονγκ.

«Στο πλαίσιο των αποφάσεων για το Libor, οι τράπεζες δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν σχετικά με τη χειραγώγηση όχι μόνο του Libor αλλά και όλων των benchmarks. Και αυτό αποτελεί βασική πηγή των πληροφοριών μας», σχολίασε ο Mythili Raman της διεύθυνσης εγκλημάτων του υπουργείου.

Στην πιο προχωρημένη από όλες έρευνα για το Libor, προστέθηκε χθες ένα νέο θύμα, όταν η Rabobank, η μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής της Ολλανδίας, πλήρωσε 1,1 δισ. δολ. και έχασε τον διευθύνοντα σύμβουλό της, στο πλαίσιο συμφωνίας με τις αρχές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ολλανδίας και της Ιαπωνίας, σχετικά με τη χειραγώγηση του Libor και άλλων βασικών benchmark επιτοκίων, επί έξι χρόνια.

Η τράπεζα, που έχει πληρώσει το δεύτερο μεγαλύτερο πρόστιμο μέχρι σήμερα στο σκάνδαλο Libor, παραδέχτηκε κακοδιαχείριση στη συμβιβαστική συμφωνία. Η UBS είχε πληρώσει πρόστιμο 1,5 δισ. δολ. τον Δεκέμβριο.

Οι Aρχές κατέληξαν ότι έως 30 εργαζόμενοι στη Rabobank, μεταξύ των οποίων επτά διοικητικά στελέχη, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Ουτρέχτη και το Τόκιο, παρέδωσαν πάνω από 500 εσφαλμένες αναφορές για τα επιτόκια Libor και Euribor.

Ο Piet Moerland είναι ο τρίτος διευθύνων σύμβουλος, μετά τον Bob Diamond της Barclays και τον David Caplin της RP Martin, που πέφτει λόγω του σκανδάλου Libor.

Σχολίασε ότι ένιωσε σοκ με τα emails που ανακάλυψαν οι Αρχές, στα οποία οι traders της Rabobank δήλωναν «εξωφρενικά υψηλά» επιτόκια για τον καθορισμό του Libor, ενώ ένας trader αναφερόταν στον εαυτό του ως «πόρνη του Libor».

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι πρόσφατα η Standard Chartered έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Matt Gardiner, πρώην senior trader νομισμάτων της UBS, που εντάχθηκε στη βρετανική τράπεζα πριν από μόλις λίγες εβδομάδες. Η αποπομπή του δεν σχετίζεται με τη δουλειά του στη StanChart, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές.

Στη Βρετανία, η Lloyds Banking Group αποκάλυψε κι αυτή πρόσθετες νομικές δαπάνες, καθώς έκανε πρόβλεψη για επιπλέον 750 εκατ. στερλίνες για αποζημιώσεις όσον αφορά κακοδιαχείριση στην πώληση ασφαλειών προστασίας πληρωμών στο γ΄ τρίμηνο. Ο λογαριασμός που βαραίνει τον οίκο για το σκάνδαλο ασφαλειών προστασίας πληρωμών έχει πλέον ξεπεράσει τα 8 δισ. στερλίνες.

Ο James Chappell, αναλυτής της Berenberg Bank, δήλωσε: «Καθώς πολλές τράπεζες αρχίζουν τώρα να μιλούν για μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων, γίνονται ευκολότερος στόχος για τους ρυθμιστές. Η κατάσταση θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα και είναι το αποτέλεσμα των υπερβολών που έγιναν πριν από το 2008».

 

*Ρεπορτάζ των Daniel Schäfer, Caroline Binham, Kara Scannell, James Shotter, Alice Ross και Sharlene Goff.

 

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v