Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Funds... πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν

Οι διαρθρωτικές μεταβολές στην επενδυτική τραπεζική λόγω της κρίσης θέτουν υπό αμφιβολία τις δυνατότητες ρευστοποιήσεων των funds. Κίνδυνοι «κλειδώματος» επενδυτών ή προστίμων εξόδου. Οι σκέψεις των ρυθμιστών για συντελεστές ρευστότητας.

  • του Madison Marriage
Funds... πολύ μεγάλα για να καταρρεύσουν

Οι ρυθμιστές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι όμιλοι διαχείρισης επενδύσεων (asset management groups) υπόσχονται στους επενδυτές προϋποθέσεις ρευστότητας τις οποίες δεν μπορούν να καλύψουν.

Η βρετανική εποπτική αρχή Financial Conduct Authority εξέφρασε πρόσφατα αμφιβολίες για τη δυνατότητα των fund managers να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις ρευστότητας, εξαιτίας των διαρθρωτικών μεταβολών που έχει υποστεί η βιομηχανία επενδυτικής τραπεζικής μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι απόψεις της συμπίπτουν με την προσπάθεια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να καθορίσει κατά πόσον οι οίκοι διαχείρισης επενδύσεων είναι «πολύ μεγάλοι για να καταρρεύσουν» και οφείλουν να παρακαταθέτουν ένα ελάχιστο σημείο υψηλής ποιότητας, ρευστοποιήσιμων, ενεργητικών.

Η BlackRock, που διαθέτει υπό διαχείριση ενεργητικά 4 τρισ. δολ., και η Fidelity με 1,9 τρισ. δολ., εκτιμάται ότι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του υπουργείου με τα «σημαντικά για το σύστημα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Τα funds που τυχόν θα αντιμετωπίσουν ζητήματα ρευστότητας θα αναγκαστούν να κλειδώσουν επενδυτές στα κεφάλαια ή να επιβάλουν μεγάλα πρόστιμα εξόδου.

Ο Will Amos της FCA σχολίασε: "Μία από τις μεγάλες αλλαγές που έφερε η κρίση είναι ότι έχει μειωθεί η δυνατότητα των τραπεζών να διαθέτουν ρευστότητα στα funds... Έχουν λιγοστέψει πλέον οι δυνατότητες των fund managers να πωλούν ενεργητικά για να καλύψουν τις αναλήψεις".

Ο Tony Hanlon της FCA προσθέτει: "Τα περισσότερα open-ended funds υπόσχονται καθημερινή ρευστότητα, αλλά επενδύουν σε ενεργητικά μη ρευστοποιήσιμα ή που δεν μπορούν να ρευστοποιηθούν σε τρέχουσες τιμές της αγοράς".

Η αμερικανική βιομηχανία asset management έχει βιώσει μια ανάλογη μεταστροφή, σχολιάζει ο Troy Gayeski, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κεφαλαίων SkyBridge. "Καθώς ο κίνδυνος μεταφέρεται από το τραπεζικό σύστημα στην πλευρά του αγοραστή, ορισμένοι διαχειριστές θα επιδιώξουν λιγότερο ρευστοποιήσιμες στρατηγικές, που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα" τονίζει.

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλούν τα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει ενεργητικά με μεγάλες ταχύτητες. Αυτό σημαίνει ότι στο επίκεντρο βρίσκονται το Total Stock Market Index fund της Vanguard με 250 δισ. δολ. και το Total Return fund της Pimco με 248 δισ. δολ., που είναι τα μεγαλύτερα αμοιβαία funds στον κόσμο.

Η απόφαση τον περασμένο μήνα του κορυφαίου διαχειριστή Neil Woodford να εγκαταλείψει την Invesco Perpetual, όπου διαχειρίζεται ενεργητικά ύψους 33 δισ. στερλίνες, υπογράμμισε το μέγεθος του προβλήματος.

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v