Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Σαμαράς προειδοποιεί για «μεταρρυθμιστική κόπωση»

«Δεν ανεβαίνεις στην κορυφή του βουνού κάθετα. Σταματάς να πάρεις ανάσα, αφήνεις τον κόσμο να εκτιμήσει τα επιτεύγματά σου, μετά θέτεις τον επόμενο στόχο σου», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο.

  • των Jeevan Vasagar (Βερολίνο) και Kerin Hope (Αθήνα)
Ο Σαμαράς προειδοποιεί για «μεταρρυθμιστική κόπωση»

Αν οι αλλαγές εφαρμοστούν πολύ γρήγορα, υπάρχει κίνδυνος «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» στην Ελλάδα, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια νέα ένδειξη αντίστασης στην πίεση των διεθνών πιστωτών για περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σε μια έμμεση αναφορά στην τρόικα, ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «δεν ανεβαίνεις στην κορυφή του βουνού κάθετα. Ανεβαίνεις από πλάτωμα σε πλάτωμα. Σταματάς να πάρεις ανάσα, αφήνεις τον κόσμο να εκτιμήσει τα επιτεύγματά σου, μετά θέτεις τον επόμενο στόχο σου και προχωράς στο επόμενο πλάτωμα».

Η τρόικα πιέζει την Ελλάδα για περαιτέρω μέτρα λιτότητας στον προϋπολογισμό του 2014, η Αθήνα όμως φοβάται ότι οι κοινωνικές πιέσεις γίνονται μη διαχειρίσιμες μετά από ύφεση που έχει διαρκέσει έξι χρόνια.

Η Ελλάδα εκτιμά πως θα βγει από την ύφεση του χρόνου και πως θα εμφανίσει φέτος πλεόνασμα, προ της καταβολής των τόκων επί του εθνικού χρέους, ύψους 812 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο σήμερα Σάββατο, ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε πως παρά την ανάκαμψη αυτή «υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν».

Περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις ως μια διαδικασία βήμα-βήμα, που θα πρέπει να προχωρήσει έχοντας τη λαϊκή στήριξη.

«Αν μια κοινωνία αποτύχει να μεταρρυθμιστεί, δεν θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα, εάν όμως πιέσει για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πολύ γρήγορα, ούτε τότε θα μπορέσει να τις διατηρήσει. Επομένως ο χρόνος είναι επίσης πολύ σημαντικός, ο κακός χρόνος μπορεί να αποδειχθεί αυτοαναιρούμενος».

Εν μέσω χειροκροτημάτων, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «αυτό που ζούμε τώρα είναι το Greecovery και όχι το Grexit. Νομίζω πως το Grexit είναι μια απαρχαιωμένη λέξη που δεν θέλω να ακούσω ποτέ ξανά. Δεν θα συμβεί ποτέ... Γνωρίζω πως υπάρχουν άλλες χώρες που θέλουν να μπουν στο ευρώ, και έτσι θα πρέπει να είναι».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σκιαγράφησε ένα όραμα για το μέλλον της χώρας του, στο οποίο η Ελλάδα μετατρέπεται σε κόμβο logistics για την ανατολική Ευρώπη και εκμεταλλεύεται τα παράκτια αποθέματα φυσικού αερίου.

«Βλέπουμε τον Πειραιά να γίνεται οίκος συναρμολόγησης για τα logistics στην ανατολική Ευρώπη, και εκεί βλέπεις εταιρείες από τη Hewlett-Packard μέχρι την κινεζική Huawei να έρχονται και να βοηθούν στην κατάσταση», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Και τα δύο projects απέχουν αρκετά χρόνια από την υλοποίηση και θα απαιτήσουν ξένες επενδύεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ιδέα της δημιουργίας ενός κόμβου logistics εξαρτάται από την επέκταση των δραστηριοτήτων της κινεζικής Cosco στον Πειραιά και από την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου ώστε να υπάρχει τακτική σύνδεση με τα Βαλκάνια.

Αν και τόσο η Hewlett-Packard όσο και η Huawei έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη μεταφορά προϊόντων προς την κεντρική Ευρώπη από τον Πειραιά, προς το παρόν δεν υπάρχουν τακτικές αποστολές.

Στη διαδικασία των ερωτήσεων και απαντήσεων που ακολούθησε την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως έχει πιέσει παρασκηνιακά τη γερμανική κυβέρνηση για την εύρεση κοινής λύσης σχετικά με την παράνομη μετανάστευση. Περιέγραψε τον συνδυασμό υψηλής ανεργίας και παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα ως ένα εκρηκτικό μίγμα. «Δεν θέλετε αυτό το μίγμα σε καμία χώρα», δήλωσε.

 

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v