Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ο κόσμος φοβάται όποτε έρχεται η τρόικα»

Για μαξιμαλιστική προσέγγιση κατηγορεί την τρόικα ο Στουρνάρας. Μέσω των FT ζητά ρεαλιστικές απαιτήσεις από τους δανειστές, δεδομένης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Δεν περνούν» αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις. Πότε ο Σόιμπλε του είπε «Γιάννη, ξέχνα το».

«Ο κόσμος φοβάται όποτε έρχεται η τρόικα»

Η μειούμενη κυβερνητική πλειοψηφία καθιστά ολοένα και δυσκολότερη την έγκριση σκληρών οικονομικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, ζητώντας από τα στελέχη της τρόικας να είναι πιο ρεαλιστές στις απαιτήσεις τους από την Αθήνα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times, υπογραμμίζει ότι ενώ η Αθήνα μπορεί να συνεχίσει να υλοποιεί υφιστάμενες μεταρρυθμίσεις -μεταξύ των οποίων και η βελτίωση στην είσπραξη φόρων- οι φιλοδοξίες για μεγάλες νομοθετικές αλλαγές ίσως θα πρέπει να μετριαστούν.

«Η πλειοψηφία είναι πολύ μικρή. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», σημειώνει αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 βουλευτών. «Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν και πράγματα που δεν μπορούν να γίνουν», τονίζει.

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται ιδιαίτερα επικριτικός για το στιλ διαπραγματεύσεων της τρόικας, κατηγορώντας τα στελέχη της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ότι υιοθετούν μαξιμαλιστική προσέγγιση όταν είναι στην Αθήνα, που τρομάζει τόσο τις αγορές, όσο και τις εγχώριες επιχειρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

«Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους εδώ, οι αγορές ήταν πολύ αδύναμες», σημειώνει ο υπουργός. «Μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε ακόμη και στους τζίρους των καταστημάτων. Ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε έρχεται η τρόικα. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε να έχει ολοκληρώσει την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος πριν από την έναρξη της εξάμηνης προεδρίας της Ε.Ε. που έλαβε χώρα αυτήν τη βδομάδα. Η αξιολόγηση αρχικά έπρεπε να ολοκληρωθεί πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι διαφορές με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και τις ανολοκλήρωτες οικονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν παρατείνει τη διαδικασία και στο νέο έτος και χάλασαν τις σχέσεις σε βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από το αποκορύφωμα της κρίσης.

Ανώτατοι αξιωματούχοι της τρόικας ανέφεραν πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό, κι η Αθήνα έχει συμφωνήσει σε επιπρόσθετα μέτρα €1 δισ. Όμως παραμένουν μεγάλες διαφορές σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, καθώς οι αξιωματούχοι της τρόικας επιμένουν ότι η Αθήνα έχει εφαρμόσει λιγότερα από τα μισά μέτρα που είχε υποσχεθεί για το 2013.

Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε ότι ο βαθμός συμμόρφωσης είναι ακόμα χαμηλός, αλλά επέμεινε πως πολλές από τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις μπορούν να γίνουν με διοικητικές πράξεις και όχι μέσω της Βουλής. Ανέφερε πως τα πιο επίμαχα πολιτικά μέτρα -ο νέος νόμος για τα ακίνητα και η άρση της απαγόρευσης για τις κατασχέσεις κατοικιών- πέρασαν από το κοινοβούλιο το περασμένο έτος.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της τρόικας επιμένουν πως η Αθήνα πρέπει να αλλάξει νόμους που απαιτούν την έγκριση της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί στις ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν μαζικές απολύσεις. Ο κ. Στουρνάρας, ένας τεχνοκράτης σε μια ταραγμένη κυβέρνηση συνεργασίας, είπε πως η κυβέρνηση υπέστη απώλειες κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον φόρο στα ακίνητα και τις κατασχέσεις και δεν θέλει να ζητήσει από το κοινοβούλιο να αλλάξει τον νόμο στο σημερινό πολιτικό και οικονομικό κλίμα.

«Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα υπήρχε πελατοκεντρική προσέγγιση στην πολιτική έως τώρα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έχουν αλλάξει και πολλά που θα έπρεπε να αλλάξουν», σημειώνει. «Τώρα, εάν οδηγήσουμε ένα τέτοιο θέμα στη Βουλή, όταν η ανεργία είναι στο 27%, δεν θα περάσει. Είναι τόσο απλό».   

Τα ελληνικά ομόλογα έκαναν ράλι τις τελευταίες ημέρες, όπως και άλλα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρώπης καθώς το κλίμα στην ευρωζώνη βελτιώνεται και ο Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι πιστεύει πως η Αθήνα μπορεί να δοκιμάσει τις αγορές με μια δημοπρασία 5ετών ομολόγων ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ το β' εξάμηνο της χρονιάς.

Παρά το βελτιωμένο κλίμα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια δύσκολη χρονιά διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αναφορικά με την υπόσχεση για περισσότερη ανακούφιση από το βάρος του χρέους και, πιθανόν, ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.

Ορισμένοι Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Ευάγγελου Βενιζέλου, προειδοποιούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να πέσει χωρίς μια σημαντική αλλαγή στους όρους αποπληρωμής των δανείων.

Αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται να παίρνει αποστάσεις από τέτοιες παρακινδυνευμένες θέσεις, δίνοντας έμφαση σε άλλους τρόπους να μειωθεί το ελληνικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων πλεονασμάτων και της βελτίωσης του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Μάλιστα ανέφερε ότι αντιστάθηκε σε πιέσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του ΔΝΤ, και τον Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα, να ζητήσει από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, να δεχθούν «κούρεμα» των δανείων διάσωσης.

«Ο Πολ και η Λαγκάρντ είπαν ότι έπρεπε να σταθώ στο πλευρό τους», θυμάται. «Είπα: Ο.Κ., αν έρθω με την πλευρά σας, είναι κάτι που θα βοηθήσει πραγματικά την Ελλάδα, αλλά είναι και κάτι που αποκλείεται να γίνει. Ο Σόιμπλε μου είπε Γιάννη ξέχνα το. Οπότε αν κάτι δεν μπορεί να γίνει, τι μπορώ να κάνω;».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v