Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Η ελληνική έκδοση και το κλειδί του αγγλικού δικαίου

Η στήλη Lex απαντά στο μείζον ερώτημα των ημερών: Γιατί να πληρώσεις επιτόκιο 5% όταν μπορείς να καταβάλεις λιγότερο; Η ηθική αξία και το πολιτικό αντιστάθμισμα στην ελληνική έκδοση. Το πρωτογενές πλεόνασμα και το... αγγλικό δίκαιο.

FT: Η ελληνική έκδοση και το κλειδί του αγγλικού δικαίου
Γιατί να εκδώσεις ένα ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5%, που κάθε πληρωμή τόκων θα αντιστοιχεί σε χρήμα αρκετό για να χτιστεί ένα νοσοκομείο ή ένα σχολείο;

Γιατί η Ελλάδα αναλαμβάνει σήμερα το ευκαιριακό αυτό κόστος με την έκδοση τέτοιου ομολόγου, επιστρέφοντας στις αγορές για πρώτη φορά από το 2010; Η στήλη Lex και το video των Financial Times δίνουν την απάντηση.

Κατ' αρχάς ο αρθρογράφος της στήλης σημειώνει ότι το επιτόκιο του 5% ακούγεται εξωφρενικά χαμηλό, σε αντιστοιχία με το ελληνικό ρίσκο.

Δύο χρόνια μετά τη διάσωσή της από τους διεθνείς πιστωτές, η Ελλάδα υπέστη τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση χρέους στην Ιστορία και 8 δισ. ευρώ από το τελευταίο ομόλογο που είχε εκδώσει κάηκαν στη φωτιά.

Το 5% είναι πολύ υψηλό όμως σε σύγκριση με μια εναλλακτική. Η Ελλάδα πλήρωσε λιγότερο από 3% κατά μέσο όρο για το χρέος της στους επίσημους πιστωτές το 2013, σύμφωνα με τη Citi. Η τρόικα των δανειστών κατέχει ήδη τα 4/5 του χρέους που απέμεινε από την αναδιοργάνωση. Οπότε κουβαλάει το μεγαλύτερο ρίσκο για το χρέος, που παραμένει στο 170% του ελληνικού ΑΕΠ. Οικονομικά δεν θα είχε και μεγάλη διαφορά να αυξηθεί το επίσημο χρέος κατά 2,5 δισ. ευρώ ακόμη.

Θα είχε όμως μεγάλη διαφορά από πολιτική πλευρά. Εκτός από το επιτόκιο, το επίσημο χρήμα δεν είναι εν τέλει φθηνό. Εμπεριέχει πολιτικές προϋποθέσεις που προκαλούν όλο και περισσότερο εκνευρισμό, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον να δανείζεται για να χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της, αν εξαιρέσουμε τους τόκους.

Υπάρχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα, που μπορεί να είναι μικρό, αλλά δείχνει ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον της χώρας να παραμένει δέσμια των επίσημων πιστωτών.

Eπιπλέον τα ομόλογα εκδίδονται υπό τον αγγλικό νόμο και είναι πιο δύσκολο να υποστούν αναδιοργάνωση. Κι αυτός είναι ένας λόγος που παρακινεί τους τολμηρούς επενδυτές να επενδύσουν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδανική στιγμή να αρχίσει ο ιδιωτικός κλάδος να ανοίγεται και πάλι στην Ελλάδα - και στους κινδύνους της.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v