Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις επιλογές για κέρδη στα εμπορεύματα

Πώς αλλάζει τα δεδομένα για τα εμπορεύματα η παγκόσμια ανάκαμψη. Τι εκτιμούν κορυφαίοι αναλυτές του κλάδου για πετρέλαιο, χρυσό, φυσικό αέριο, βασικά μέταλλα. Η προσφορά και προβλέψεις για τις τιμές.

Τρεις επιλογές για κέρδη στα εμπορεύματα

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει άλλαξαν τα δεδομένα για τις αγορές, και δη για τα εμπορεύματα.

Κορυφαίοι παράγοντες του κλάδου εξέτασαν σε συνέδριο των Financial Times το πώς η αναμενόμενη επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές και η ανάκαμψη στις ανεπτυγμένες θα επηρεάσουν την προσφορά, αλλά και τις τιμές των εμπορευμάτων.

Ο Brett Olsher, επικεφαλής παγκόσμιων φυσικών πόρων της Goldman Sachs, σημειώνει ότι ο οίκος περιμένει περίπου τις ίδιες τιμές φέτος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ωστόσο, στο μέτωπο του «μαύρου χρυσού», ιδιαίτερη σημασία έχει η κινητικότητα στο σχιστολιθικό αέριο καθώς και η ζήτηση στη λεγόμενη «αυτοκινητική περίοδο» στις ΗΠΑ.

Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχει ενθουσιασμός για τις προοπτικές ορισμένων βασικών μετάλλων, όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο.

Από την άλλη, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την τιμή του χρυσού, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη και η αναμενόμενη άνοδος των επιτοκίων θα επηρεάσουν αρνητικά την επενδυτική όρεξη για το κίτρινο μέταλλο.

Μεγάλο ερώτημα για τη φετινή χρονιά είναι η αναμενόμενη κινεζική επιβράδυνση, δεδομένου ότι η χώρα ευθύνεται για μεγάλη μερίδα της παγκόσμιας ζήτησης σε βασικά μέταλλα και χρυσό.

 

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v