Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τόκοι στραγγαλίζουν την ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό Νότο

Στα 130 δισ. ευρώ το φετινό κονδύλι μόνο για τόκους στην περιφέρεια. Η ετήσια εξυπηρέτηση των δανείων υπερβαίνει τις δαπάνες για παιδεία. Σκληρά τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι αναλυτές και τονίζουν πως το πρόβλημα είναι πολιτικό.

  • Του Robin Wigglesworth
Οι τόκοι στραγγαλίζουν την ανάπτυξη στον ευρωπαϊκό Νότο

Οι χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότερα από 130 δισ. ευρώ μόνο για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τόκων από τα υπέρογκα χρέη τους, εξυπηρετώντας ένα δανειακό βάρος που είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα χρέη της υπόλοιπης ευρωζώνης.

Τα μεγέθη αυτά -υπολογίστηκαν από τους Financial Times με στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- δείχνουν τις βαθιές πληγές που έχει αφήσει η κρίση της ευρωζώνης, παρά την υψηλή ζήτηση για τίτλους χρέους των χωρών στην περιφέρεια που διαπιστώνεται τους τελευταίους μήνες.

Αν και η υποχώρηση των αποδόσεων στα ομόλογα έχει μειώσει κάπως το κόστος δανεισμού τα δύο τελευταία χρόνια, η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αδύναμη και τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς μεγάλα, με αποτέλεσμα να ενισχύεται συνεχώς το κονδύλι για τόκους σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία.

«Το υψηλό επίπεδο χρέους και η οικονομική εξαθλίωση είναι σαφώς πολιτικό πρόβλημα», υποστηρίζει o Ebrahim Rahbari, οικονομικός αναλυτής της Citi, και συμπληρώνει: «Ακόμη κι αν ο λόγος χρέους σταθεροποιηθεί ή ακόμη κι αν αρχίσει να μειώνεται, θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό, γεγονός που σημαίνει ότι οι χώρες αυτές είναι ευάλωτες σε οποιαδήποτε μελλοντικά σοκ».

Τα μεγέθη -που υπολογίστηκαν από τη βάση δεδομένων της έκθεσης World Economic Outlook που εξέδωσε το ΔΝΤ αυτόν τον μήνα- δείχνουν ότι για τις χώρες της περιφέρειας η εξυπηρέτηση των χρεών αντιστοιχεί σχεδόν σε 10 σεντς από κάθε ευρώ στα δημόσια έσοδα. Για τις υπόλοιπες 13 χώρες της ευρωζώνης, το αντίστοιχο βάρος εξυπηρέτησης του χρέους αγγίζει κατά μέσο όρο το 3,5%, ενώ προβλέπεται ότι αυτή η διαφορά μεταξύ περιφέρειας και πυρήνα θα διευρυνθεί περισσότερο τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το μεγάλο βάρος εξυπηρέτησης του χρέους, ακόμη και με χαμηλά επιτόκια, θα διαβρώσει την ικανότητα των υπερχρεωμένων χωρών να κάνουν επενδύσεις και να συντηρήσουν το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία καλείται να πληρώσει φέτος σε τόκους 7,3 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τις δημόσιες δαπάνες για παιδεία και είναι σχεδόν ίσο με τις δημόσιες δαπάνες για υγεία.

Οι F.T. υπολόγισαν το βάρος εξυπηρέτησης χρεών συγκρίνοντας τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το συνολικό ετήσιο έλλειμμα με το πρωτογενές έλλειμμα, όπου δεν περιλαμβάνονται οι τόκοι για το δημόσιο χρέος.

«Τα πράγματα θα είναι δύσκολα για πολλά χρόνια» εξηγεί ο Antonio Garcia Pascual, της Barclays και συμπληρώνει: «Εάν ο κόσμος δεν αρχίσει να συζητά δραστικές λύσεις -αποτελεσματικές αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις από τη μία πλευρά ή αναδιάρθρωση του χρέους από την άλλη- αυτά τα χρέη θα εμποδίζουν την ανάπτυξη και θα περιορίζουν τις κρατικές δαπάνες για τα επόμενα χρόνια».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v