Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα κριθεί το ράλι της ευρωπεριφέρειας

Οι αποτιμήσεις των τραπεζών της ευρωπεριφέρειας δείχνουν ακριβές. Οι τιμές ανεβαίνουν χάρη στη μείωση των yields των ομολόγων. Αν επιβεβαιωθεί, όμως, η ανάκαμψη, οι προσδοκίες των επενδυτών θα ανταμειφθούν.

  • του James Mackintosh
Πού θα κριθεί το ράλι της ευρωπεριφέρειας

Δεδομένο αναμφισβήτητο Νο1: Η αποτίμηση των μετοχών στην περιφέρεια της ευρωζώνης, τουλάχιστον με βάση τον συντελεστή forward Ρ/Ε (τιμή/προβλεπόμενα κέρδη) σήμερα είναι υψηλότερη από της υπόλοιπης Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεδομένο Νο2: Τα επιτόκια στα 10ετή ομόλογα της Ιταλίας είναι τα χαμηλότερα στην Ιστορία, ενώ τα yields της Ισπανίας κοντά σε αρνητικό ρεκόρ. Για την ακρίβεια, σε όλη την ευρωπεριφέρεια, το premium στα 10ετή yields σε σύγκριση με τα γερμανικά yields, είναι το χαμηλότερο από την εποχή της διάσωσης της Ελλάδας το 2010.

Δεδομένο Νο3: Οι τραπεζικές μετοχές είναι οι μεγάλοι νικητές στην Ευρώπη. Οι πέντε μετοχές με την καλύτερη εικόνα στην Ιταλία είναι όλες τραπεζικές και στην Ισπανία είναι οι 5 στο Top 10.

Αυτά τα τρία δεδομένα είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και δημιουργούν το δεδομένο Νο4: Οι μετοχές της ευρωζώνης έχουν προσπεράσει τις μετοχές των ΗΠΑ φέτος (αν και όχι κατά πολύ). Οι περιφερειακές τράπεζες έχουν ενισχυθεί 16%, ενώ οι περιφερειακές μετοχές πλην των τραπεζών έχουν ενισχυθεί 6%. Η ευρωζώνη πλην Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, Ελλάδας και Ισπανίας, έχει κερδίσει μόλις 2%.

Η εξήγηση είναι εμφανής: Οι τράπεζες που είχαν φορτώσει ομόλογα -ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία- ευνοήθηκαν άμεσα από την πτώση των yields. Η πτώση στα yields επίσης βοηθά την κρατική χρηματοδότηση και μειώνει το κόστος δανεισμού τραπεζών κι επιχειρήσεων, στηρίζοντας την οικονομία, αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα και μειώνοντας τα επισφαλή δάνεια. Αυτό με τη σειρά του βοηθά τις τράπεζες, αυξάνοντας την προθυμία τους να δανείσουν και μειώνοντας περαιτέρω τα επιτόκια των ομολόγων, καθώς βελτιώνεται το κρατικό αξιόχρεο.

Τουλάχιστον έτσι λέει η θεωρία. Αυτό που βιώνουμε μέχρι σήμερα είναι τα χαμηλότερα yields ομολόγων και οι υψηλότερες τιμές των μετοχών - ενώ ο υπόλοιπος φαύλος κύκλος ακόμη αναμένεται.

Το μόνο που μπορεί να στοιχειοθετήσει αυτά τα επίπεδα ομολογιακών επιτοκίων και τιμών μετοχών είναι οι ελπίδες ότι θα έλθουν και οι υπόλοιπες βελτιώσεις: Οι περιφερειακές μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες στις 16 φορές έναντι των προβλεπόμενων για τον επόμενο χρόνο κερδών, πάνω από το Ρ/Ε 15,3 του S&P 500.

Οι επενδυτές ελπίζουν στην προοπτική επαναξιολόγησης των περιφερειακών τραπεζών όχι τόσο επειδή είναι πιο θετικοί για το βραχυπρόθεσμο μέλλον, όσο διότι στοιχηματίζουν σε περαιτέρω ανάκαμψη των εταιρικών κερδών στο μέλλον. Καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες, είναι μια λογική προσδοκία.

Όμως αυτή τη στιγμή, οι αγορές περιμένουν πολλά.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v