Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον ...αέρα η τιμή του «μετάλλου του διαβόλου»

Πριν 120 χρόνια, οι dealers πολυτίμων μετάλλων του Λονδίνου, αποφάσισαν να συναντούνται καθημερινά μέσα στο σύννεφο από τον καπνό των πούρων τους, για να καθορίζουν την τιμή του «μετάλλου του διαβόλου». Η συνάντηση στις 14/8/14 θα είναι η τελευταία.

  • Του Xan Rice
Στον ...αέρα η τιμή του «μετάλλου του διαβόλου»

Γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν μια χούφτα dealers πολυτίμων μετάλλων στο Λονδίνο, συμφώνησαν να συναντούνται καθημερινά μέσα στο σύννεφο από τον καπνό των πούρων τους, για να καθορίζουν την τιμή του «μετάλλου του διαβόλου». Σήμερα όμως, μετά από 117 χρόνια λειτουργίας, το fix του αργύρου στο Λονδίνο, που αποτέλεσε το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την τιμή του πολυτίμου μετάλλου, πεθαίνει.

Οι τρεις τράπεζες που διενεργούν την διαδικασία της δημοπρασίας, ανακοίνωσαν ότι οι τιμές του ασημιού θα «φιξαριστούν» για τελευταία φορά, το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου. Η απόφαση προκύπτει μετά από τις έντονες έρευνες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών στις διαδικασίες καθορισμού των τιμών πολυτίμων μετάλλων, στον απόηχο των σκανδάλων χειραγώγησης του επιτοκίου Libor και καταχρήσεων των συναλλαγματικών αγορών forex.

Η Deutsche Bank τον περασμένο μήνα παραιτήθηκε από τις έδρες της στα συμβούλια fixing των τιμών χρυσού και αργύρου. Ετσι, στο fix του αργύρου έμειναν μόνο δύο τράπεζες, η HSBC και η Bank of Nova Scotia.

Παράγοντες των αγορών αναφέρουν ότι η διαδικασία καθορισμού της τιμής αναφοράς, που γίνεται μέσω teleconference και δίνει την δυνατότητα σε μεταλλευτικές, τράπεζες και κοσμηματοποιίες να συναλλάσσονται το μέταλλο και να αποτιμούν τα αποθέματα και τα συμβόλαιά τους, δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ορθώς, με λιγότερα από τρία μέλη. Η βρετανική επιτροπή Financial Conduct Authority ζήτησε από την Deutsche Bank να παραμείνει για τρεις ακόμη μήνες, ώστε να μπορέσει να διακοπεί ομαλά η λειτουργία της διαδικασίας.

Η Deutsche Bank ανέβαλε την παραίτησή της από το London Silver Market Fixing για τις 14 Αυγούστου 2014, οπότε και θα τερματιστεί το benchmark.

Οι ρυθμιστικές έρευνες έχουν αμαυρώσει την λάμψη του fixing των πολυτίμων μετάλλων, ενώ παράλληλα οι νομικές έρευνες στις ΗΠΑ αποτρέπουν τυχόν νέα μέλη από την είσοδο στις επιτροπές. Οι αμερικανικές αρχές έχουν καταθέσει τουλάχιστον 20 προσφυγές για χειραγώγηση στις τράπεζες που είναι υπεύθυνες για το fix του χρυσού.

Μετά τις κατηγορίες εναντίον τραπεζιτών για κατάχρηση στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων του αργύρου, η αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς Commodity Futures Trading Commission διεξήγαγε 5ετή έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ανακαλύφθηκαν αποδείξεις παρανομίας.

Οι τρεις τραπεζες του fixing του αργύρου δήλωσαν ότι θα διεξάγουν συνομιλίες για να δουν κατά πόσον «η αγορά θέλει να αναπτυχθεί μια εναλλακτική λύση» στην διαδικασία.

Η κατάργηση του καθορισμού τιμής στο ασήμι, θα δημιουργήσει ερωτηματικά για το μέλλον των σημείων αναφοράς των υπολοίπων πολυτίμων μετάλλων, δηλαδή της πλατίνας, του παλλαδίου και, πάνω απ'όλα του χρυσού. Μετά την αποχώρηση της Deutsche, το fixing του χρυσού λειτουργεί κανονικά με τέσσερις τράπεζες-μελη, αλλά ακούγεται πολύ συχνά ότι η διαδικασία είναι παρωχημένη και αδιαφανής και πρέπει να αναδομηθεί.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v