Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κατασχέσεις ακινήτων «πνίγουν» την Μαδρίτη

Οι κυβερνήσεις κρίνονται από το πώς διαχειρίζονται τις επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων στους ανθρώπους, όχι μόνο στους μακροοικονομικούς δείκτες, σχολιάζει το Human Rights Watch, κατακεραυνώνοντας την πολιτική Ραχόι στις κατασχέσεις ακινήτων.

  • Του Tobias Buck (Μαδρίτη)
Οι κατασχέσεις ακινήτων «πνίγουν» την Μαδρίτη

Η Ισπανία δεν κατάφερε να προστατεύσει τα θύματα από το σκάσιμο της φούσκας ακινήτων και την κρίση χρεών, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας από το παρατηρητήριο οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, που προτρέπει την Μαδρίτη να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί χρεοκοπίας και να επενδύσει περισσότερο στην κοινωνική στέγαση.

«Πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποστεί κατάσχεση ή πλειστηριασμό εξαιτίας αδυναμίας αποπληρωμής στεγαστικού δανείου. Πολλοί εξακολουθούν να έχουν βαριά χρέη, παρά την κατάσχεση της κατοικίας τους. Στην Ισπανία το σύστημα προσωπικής χρεοκοπίας είναι ανεπαρκές και ουσιαστικά φορτώνει τους ανθρώπους με τεράστια χρέη τα οποία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ή να αποποιηθούν, δημιουργώντας καταστάσεις χρόνιων επισφαλειών.»

Με την έρευνα δίνεται έμφαση σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη πτυχή της ισπανικής οικονομικής κρίσης, τις κατασχέσεις ακινήτων. Η κυβέρνηση του Mariano Rajoy άλλαξε την νομοθεσία δύο φορές για να δυσκολέψει τις κατασχέσεις, αλλά οι αλλαγές θεωρήθηκαν ανεπαρκείς.

Στην έρευνα τονίζεται για παράδειγμα ότι το πρόσφατο μορατόριουμ κατασχέσεων σπιτιών οικογενειών κάνει μια «περίεργη» διάκριση ανάμεσα στις οικογένειες με παιδιά κάτω των τριών ετών και τα μεγαλύτερα. «Η οικογένεια με τρίχρονο παιδί δεν κινδυνεύει να την πετάξουν από το σπίτι της, αλλά η οικογένεια με 4χρονο παιδί κινδυνεύει,» σχολιάζει η Judith Sunderland, συγγραφέας της έρευνας.

Δίνεται επίσης έμφαση σε σειρά από πολιτικές αποτυχίες, μεταξύ των οποίων οι ανεπαρκείς επενδύσεις της Ισπανίας σε προγράμματα εργατικής κατοικίας.

Το Human Rights Watch τονίζει ότι μόνο το 2% του συνολικού αποθέματος κατοικιών της Ισπανίας προσφέρεται για δημόσια ή επιδοτούμενη στέγαση. Επίσης γίνεται έντονη κριτική στις παράτολμες πρακτικές των τραπεζών, που δεν έδιναν μεγάλη σημασία στο αν θα μπορεί ο πελάτης να αποπληρώσει το στεγαστικό του δάνειο.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να κρίνονται από το πώς διαχειρίζονται τις επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων στους ανθρώπους, όχι μόνο στους μακροοικονομικούς δείκτες,» σχολίασε η κα Sunderland. «Η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει πολύ σοβαρά τις στρατηγικές της και να συνυπολογίζει την ευρεία κλίμακα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.»

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v