Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτική επέλαση των ΗΠΑ στην Αφρική

Εχοντας μείνει πολύ πίσω από την Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες (Ινδία, Τουρκία, Μαλαισία, Βραζιλία) σε αφρικανικές επενδύσεις, η Αμερική πατάει γκάζι με εμπορική κι επενδυτική «επέλαση» στην ήπειρο -την «πηγή της μεγάλης ευκαιρίας.»

  • Του Javier Blas (Γιοχάνεσμπουργκ)
Επενδυτική επέλαση των ΗΠΑ στην Αφρική

Οι ΗΠΑ προγραμματίζουν εμπορική και επενδυτική «επέλαση» για να αξιοποιήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προσφέρει στις αμερικανικές εταιρίες η Αφρική, μετά την ταχεία επέκταση της Κίνας και άλλων αναδυόμενων κρατών στην Κίνα.

Οι επενδύσεις των ΗΠΑ στην Αφρική ολιγωρούν σε σχέση με της Κίνας και άλλων αναπτυσσόμενων οικονομιών κατά την τελευταία 10ετία, που χαρακτηρίστηκε από συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή με την συμμετοχή αμερικανικών δυνάμεων καθώς και από το επίκεντρο στην σύσφιξη των διπλωματικών σχέσεων με την Ασία.

Κατά τον τελευταίο μήνα ο Λευκός Οίκος απέσπασε τρεις ανώτατους εμπορικούς και οικονομικούς αξιωματούχους στην αφρικανική ήπειρο, που θα διαπραγματευτούν μέτρα τόνωσης της παρουσίας αμερικανικών επιχειρήσεων στις εκεί αγορές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ευκαιρίες στις Αφρική και η αμερικανική κυβέρνηση τις αναγνωρίζει,» δήλωσε ανώνυμα αξιωματούχος. «Θεωρούμε την Αφρική ως πραγματική πηγή ευκαιριών.»

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι τον Αύγουστο θα διεξάγει το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ ΗΠΑ-Αφρικής, στο οποίο θα συγκεντρωθούν δεκάδες διευθύνοντες σύμβουλοι αφρικανικών και αμερικανικών επιχειρήσεων. Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί παραμονές συνόδου στον Λευκό Οίκο στην οποία θα παραστούν ο Πρόεδρος Barack Obama και 50 ηγέτες αφρικανικών κρατών.

Σύμφωνα με την African Development Bank, η Κίνα έχει αναπτύξει στενές σχέσεις με Αφρικανούς εταίρους και έχει διαθέσει πιστωτικούς μηχανισμούς ύψους πολλών δισ. δολ. σε αφρικανικές χώρες. Κι άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως Ινδία, Τουρκία, Μαλαισία και Βραζιλία έχουν επίσης κάνει μεγάλες επενδύσεις, ενώ οι δυτικές επενδύσεις ολιγωρούν.

Το εμπόριο ΗΠΑ-Αφρικής έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία 10ετία από τα 50 δισ. δολ. το 2000 στα 110 δισ. δολ. πέρσι, ενώ το εμπόριο Κίνας-Αφρικής έχει εκτιναχθεί από τα 10 δισ. δολ. στα 200 δισ. δολ. και πλέον στο αντίστοιχο διάστημα, αναδεικνύοντας την Κίνα στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αφρικής.

Η Ιαπωνία επίσης βαθαίνει τις εμπορικές κι επενδυτικές σχέσεις με την ήπειρο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, και ειδικά Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, έχουν επίσης ξεκινήσει προσπάθεια εξασφάλισης συμβολαίων υποδομών, όπως δηλώνουν αξιωματούχοι κι επιχειρηματίες.

Το 2014 η υπο-Σαχάρια Αφρική προβλέπεται να αναπτυχθεί 5,4% σύμφωνα με το ΔΝΤ, και θα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιφέρεια στον πλανήτη, μετά την αναπτυσσόμενη Ασία.

Οι επιχειρηματίες και αξιωματούχοι της Αφρικής καλωσορίζουν την αμερικανική προώθηση και χαιρετίζουν την αλλαγή αντιμετώπισης, αν και πολλοί προειδοποιούν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να καλύψουν πολύ δρόμο για να φτάσουν την Κίνα.

Οι ΗΠΑ βρίσκεται σε διαδικασία ανανέωσης της 13ετούς ευνοϊκής εμπορικής συμφωνίας με την Αφρική, που λήγει το 2015, αλλά παράλληλα επιχειρεί να εξασφαλίσει καλύτερη πρόσβαση για τα προϊόντα και τις επενδύσεις της στην ήπειρο.

Το Διάταγμα Αφρικανικής Ανάπτυξης και Ευκαιρίας, που αρχικώς σχεδίασε ο Πρόεδρος Bill Clinton το 2000 και ανανέωσε ο George W Bush, αποτελεί την ακρογωνιαία λίθο των οικονομικών σχέσεων των δύο ηπείρων, προσφέροντας αδασμολόγητη πρόσβαση των αφρικανικών χωρών σε μια μεγάλη γκάμα αμερικανικών προϊόντων.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v